Trek een kaart en laat je leiden door je innerlijke kompas

Het leven hangt aan elkaar van toevalligheden. Omdat een vriendin van mij onverwacht niet kon, belandde ik op een zondagmorgen op een workshop van Neel van Lierop over haar Inner Compass Cards. Kaarten, die je helpen naar je hart en intuïtie te luisteren (je innerlijke kompas) en die je op die manier dichterbij jezelf brengen. Ze geven inzicht en richting bij dagelijkse en persoonlijke kwesties. Stel een vraag en het antwoord ligt in de kaarten.

Op zoek naar richting

Nou moet ik eerlijk bekennen, dat ik altijd een ambivalente houding heb gehad tegenover het leggen van kaarten. Mijn verstand roept heel hard, dat het tamelijk willekeurig is en dat het dus onzinnig is om er enige betekenis aan te geven. Tegelijkertijd ben ook ik regelmatig op zoek naar richting en heb ik me daarom al menig keer laten verleiden om mijn heil te zoeken in een deck Tarotkaarten. En daar haalde ik eigenlijk altijd wel een sprankje hoop, richting of duidelijkheid uit.

Insomnia

Bij Neel kwamen de kaarten jaren geleden op haar pad, toen ze aan insomnia leidde. “Mijn lichaam liet me zo in de steek, dat ik me afvroeg hoe het toch kon, dat al die mensen zomaar sliepen. Hadden ze daar een geheime workshop voor gevolgd of zo? Ik heb van alles geprobeerd, verslond boeken, ging naar workshops, yoga, meditatie. Maar het werd pas echt beter toen ik engelenkaarten ging leggen. Dat bracht me dichterbij mijn hart waardoor ik nu echt het gevoel heb, dat ik mijn ware potentie leef.”

 

Innerlijke Kompas
Neel Van Lierop

Innerlijke kompas

Neel besloot haar eigen set kaarten te ontwikkelen: de Inner Compass Cards. Dit zijn 49 kaarten, onderverdeeld in zeven domeinen en geïnspireerd door filosofie, wetenschap, psychologie, de natuur en eeuwenoude tradities als die van de Maya’s, het Taoïsme, Boeddhisme en I Tjing. De kaarten en de bijbehorende uitleg kreeg Neel door, zoals ze het zelf omschrijft. Van het universum. Of van een universele kennis waar we allemaal toegang tot hebben, als we ons maar open stellen.

“De kaarten helpen je om je op je echte unieke pad te zetten. Er is zoveel ruis in ons leven. We worden de hele tijd volledig afgeleid door (social) media, de wensen van je ouders, de mening van je vrienden of door angsten en trauma’s. De kaarten helpen je om te zien: jij bent jij en dit is jouw pad. Zie het als een instrument voor persoonlijke groei en zelfreflectie.” Ze helpen je dus om af te stemmen op je innerlijke kompas.

Altijd de juiste kaart

Toch blijft dat rationele stemmetje in mijn hoofd zeuren over ‘de willekeur van de kaarten’. En dus kan ik niet anders dan haar vragen hoe dat zit. “In feite is het onmogelijk om de verkeerde kaart te kiezen,“ legt Neel geduldig uit. “Omdat je een kaart blind trekt, geef je je over aan een andere intelligentie.”

Iets dat we eigenlijk de hele dag al doen, want we gebruiken 95% van ons systeem onbewust en maken dus 95% van de tijd beslissingen op basis van gevoel en intuïtie. “Dat wordt onbewust aangestuurd door dingen als oud zeer, trauma’s, onzekerheden. Maar ook door bijvoorbeeld dromen en verwachtingen.”

“Ik gebruik de Inner Compass Cards nu al twee jaar over de hele wereld. Mensen delen hun vraag of het onderwerp waar ze mee bezig zijn en trekken dan een kaart. Het is bizar om te zien, dat ze altijd een passende kaart trekken. In het begin noemde ik dat magisch, maar ik ben het gaan analyseren en vroeg me toen af: als je je geest buitenspel zet, welk deel beslist er dan? Dat is dus die 95%, die we onbewust gebruiken.”

Innerlijke Kompas

Oeroud systeem

Het raadplegen van een orakel of van kaarten is al eeuwenoud. “In het oude Egypte gebruikten ze Tarot kaarten. In het oude Azië was het I Tjing. In Noord Europa gebruikten ze rune stenen met daarop verschillende symbolen. Het werkt allemaal precies hetzelfde, dus het is niks nieuws. Maar in deze tijden zijn we het een beetje vergeten.”

Dat we er nu weer meer voor open staan, blijkt wel uit het succes van de Inner Compass Cards van Neel. Zo worden ze oa verkocht bij Goop (het lifestyle platform van Gwyneth Paltrow) en  Nordstrom (het grootste warenhuis van de Verenigde Staten). Ook heeft Neel al eens een aanbod gehad van een Amerikaanse uitgever, die de innerlijke kompas kaarten op de markt wilde brengen. Iets wat ze trouwens besloot niet te doen, op basis van haar gevoel.

“We zitten in een tijd van bewustzijnsverruiming,” verklaart Neel. “We worden ons bewust van alles. Van ons lichaam, onze ademhaling, het eten dat we in onze mond stoppen, de kleding die we dragen. Dat kan ook, omdat we heel hoog in de piramide van Maslow zitten. Uiteindelijk is het niet meer dan ergens aandacht aan geven, ergens een lichtje op schijnen. Met deze kaarten schijn je een lichtje op je intuïtie, je onderbuikgevoel, je innerlijke kompas. De kaart wijst je naar binnen.”

Love Cards

Als we tijdens de workshop allemaal een kaart mogen trekken, blijkt inderdaad hoe deze ‘niet fout’ kunnen zijn. Of -positiever gezegd- hoe passend ze zijn bij de vragen die mensen stellen. Die vragen variëren in thema: van werk tot reizen, van moeilijke beslissingen die gemaakt moeten worden tot aan vriendschappen en natuurlijk de moeder van alle thema’s, de liefde.

“We hebben zoveel connecties in het leven. Met onze collega’s, onze ouders, vrienden, onze liefdespartner. En daar hebben we ook heel veel vragen over, kwam ik achter.” En dus besloot Neel een nieuwe set kaarten te maken, de Love Cards, die vanaf 7 november te krijgen is. Als we een paar weken na de workshop samen in een café zitten voor dit gesprek, heeft ze een prototype bij zich en ik mag een kaart trekken. Het wordt ‘Jezelf zijn’.

Bij de uitleg van deze kaart staat onder andere dit: Je hoeft aan niks en niemand te bewijzen wat je waard bent. Nou ja, misschien aan jezelf. Voordat je het weet, vier je jouw uniekheid en dans je op het ritme van je eigen hartslag.  Misschien is het toeval, maar in de dagen daarna komt het thema regelmatig spontaan boven drijven in gesprekken met vrienden en familie. Maar misschien komt dat ook, omdat de kaart er een lichtje op heeft geschenen waardoor ik er bewuster mee bezig ben.

We mogen een deck van de Inner Compass Cards weggeven. Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief en laat hieronder weten waarom jij deze kaarten graag wilt winnen. 

Over de schrijver

19 gedachten over “Trek een kaart en laat je leiden door je innerlijke kompas”

  1. Ik heb deze kaarten tijdens een retreat over het volgen van je eigen intuïtie mogen gebruiken en ik was verbaasd hoe raak de getrokken kaarten waren. Heel bijzonder. Door deze ervaring zou ik ze graag in mijn dagelijks leven willen opnemen zodat ik nog beter naar mijn intuïtie ga leren luisteren. Want die heeft toch steeds weer gelijk, blijkt.

  2. Voor mijn werk als geestelijk verzorger ben ik altijd op zoek naar inspiratie om met de bewoners die ik bijsta te delen, maar ook met collega’s. Verder kan ik zelf ook een steun in de rug gebruiken na de vele gesprekken die ik in een week voer.

  3. Wat een prachtige kaartendeck. Ik trek regelmatig een kaart (ook digitaal) en vind het iedere keer weer bijzonder wat daar uit komt en hoe dat past bij wat er op dat moment in mijn leven speelt. En ik zou de set gebruiken binnen de vrouwencirkel en mijn praktijk als leefstijlcoach.

  4. Die kaarten horen allemaal thuis in de vuilbak en nergens anders. Tenzij je er natuurlijk voor kiest om de duisternis in te trekken…
    Hetkanwel pretendeert inspiratie te bieden voor een groener, eerlijker en leuker leven. Die kaarten horen bij geen enkele categorie!

  5. Jullie kaarten zou ik graag gebruiken om meer bewustzijn en inzicht te brengen in eigen groei en deze van mensen die hulp zoeken op hun weg naar nog meer geluk en voldoening in Het leven…jullie kaarten zou ik combineren met intuïtief mandala tekenen om zo het antwoord van de Hogere Bron Zichtbaar te maken. Jullie nieuwsbrief mag ik al een hele tijd ontvangen, Dankjewel hiervoor!

  6. Ik zou de kaarten willen gebruiken in mijn studie social work en ook in mijn werkende carrière als sociaal werker willen gebruiken. Niet als hoofdactiviteit, maar juist de eenvoud van een kaart kan soms net een setje in de hoei richting geven, ook voor mezelf.
    Super goeie nieuwsbrief! Ben al hele poos fan en heb op jullie gestemd haha ????

Reacties zijn gesloten.