Kabinet negeert positieve impact Polen en Roemenen

Het kabinet wil onze grenzen dichtgooien voor Bulgaren en Roemenen. Ze mogen hier niet legaal werken. Wat moeten we nou met al die Oost-Europeanen die hier willen werken? Nou, onze economie laten groeien dankzij internationale handelsrelaties bijvoorbeeld. The Economist conludeerde vorige week dat netwerken van immigranten een lichtpunt vormen voor de economie. Ze dragen bij aan de groei, hun emigratie draagt bij aan handelsrelaties. Ze sturen niet alleen geld naar Polen, maar ze helpen Nederlandse bedrijven ook in Polen te investeren.

De Europese Commissie publiceerde verder een rapport op 11 november waarin stond dat de komst van arbeiders uit de nieuwe EU-landen juist heeft gezorgd voor economische groei in de ontvangende landen. Niet veel, 0,4%, maar wél groei, altijd welkom in een krimpende economie als de Nederlandse. Opmerkelijk detail: in landen met méér Bulgaren en Roemen is de groei zelfs 1,7%.

Volgens de Groene Amsterdammer leert een ander recent onderzoek dat de problematische groep immigranten geen werkvergunning heeft, maar als de Oost-Europeanen legaal kunnen werken, blijkt hun positie beter tezijn, met minder sprake van uitbuiting, ze raken niet verstrikt in de ‘informele economie’ en de integratie in Nederland is prima.

Kortom, legale arbeidsimmigranten uit Oost-Europa vormen een impuls voor onze economie. En die kunnen we wel gebruiken. Maar wat is ons beleid? Voorkomen dat Bulgaren en Roemen hier legaal mogen werken. Zou het kabinet doof voor de feiten zijn geworden door het fact free geblaat van de PVV?

Bron: De Groene Amsterdammer

Over de schrijver

6 reacties op “Kabinet negeert positieve impact Polen en Roemenen”

  1. zouden onze werklozen lees werk onwilligen geen veel grotere bijdrage kunnen leveren aan de economische groei
    De pvv zegt wat er leeft onder de bevolking anders zou het niet 1 van de grootste partijen zijn geworden
    de nederlander is het kotsbeu en een groot gedeelte denkt aan emigreren omdat er toch geen klote veranderd

  2. Dit kabinet heeft gewoon geen visie als het op economie aankomt, en loopt dus maar mee met de 'boze schreeuwlelijken', erg jammer.
    Gebrek aan politieke daadkracht, en visie, zorgt ervoor dat we gewoon weer een recessie indraaien, en als ze niet snel wakker worden, een depressie in duikelen. Maar ja, al die boze kiezers tevreden houden is natuurlijk veel belangrijker, dan de economie, en daarmee het land er weer boven op helpen.

    Wie had dat gedacht, dat de VVD het slechtste zou zijn dat een economie kan overkomen.

Reacties zijn uitgeschakeld.