Kader Abdolah tipt Jip en Janneke om Nederland te leren kennen

Image001
Foto: Uaf

Jip en Janneke of de Donkere Kamer van Damocles, welk boek zegt het meest over Nederland? Kader Abdolah gebruikte beide boeken om zijn nieuwe thuisland te leren kennen toen hij in 1988 vanuit Iran naar Nederland vluchtte. De auteur schreef het boekenweekgeschenk van dit jaar en is daarmee de eerste boekenweekauteur met een vluchtelingen achtergrond. Hij is ook oud-student van het UAF, een stichting voor vluchteling-studenten.

Het UAF heeft nu een actie opgezet, en vraagt aan lezend Nederland: Welk Nederlands boek zou jij aanraden aan een vluchteling die de Nederlandse taal en cultuur wil leren begrijpen? Geef hier ook jouw boekentip door!

Denk je aan Sonny Boy,zoals Agnes Jongerius, of ga je net als Jan Pronk voor het Bureau? Of zegt Pluk van de Petteflat toch meer over Nederlanders zoals Willem Schoonen (hoofdredacteur Trouw) adviseert? Of kijk hier wat Geert Mak, Hedy d’Ancona en andere bekende Nederlanders adviseren.

De heer Lubbers, voorzitter van het UAF, maakt de winnende titel op 27 maart bekend bij de feestelijke afsluiting van de Boekenweek in Koninklijk Theater Carré. Boekenweekauteur Kader Abdolah treedt daar eenmalig als gastheer op in een door hemzelf samengesteld programma rondom bruggenbouwers: vrouwen die hem inspireerden.

Bovendien krijgen de vluchtelingen die dit jaar hun studie met steun van het UAF starten, het winnende boek cadeau.

Lees ook:

 

 

Over de schrijver

1 reactie op “Kader Abdolah tipt Jip en Janneke om Nederland te leren kennen”

  1. Ik ga mee met, Kees Bleichrodt, directeur UAF. Hij kiest voor Gerard Reve: Nader tot U
    Reve is bepalend geweest in de na-oorlogse literatuur, toen Nederland sterk veranderde o.a. op het gebied van de homo-emancipatie en de geloofsbeleving. Beide hoofdthema’s behandelt hij in dit boek met een weergaloos taalgebruik van zeer grote eenvoud en directheid met een vaak hilarische vermenging van het banale met het verhevene.

Reacties zijn uitgeschakeld.