Consuminderen challenge: hoe kan het Japanse Kakeibo ons helpen?

Heb jij inzicht in je maandelijkse uitgaven? Misschien wil je ergens voor sparen, maar geef je ongemerkt meer geld uit dan je van plan was. Een kop koffie onderweg, een nieuw boek, of een dagje weg met een vriend(in), bij elkaar opgeteld loopt het behoorlijk op. De Japanse Kakeibo methode kan je helpen om je uitgaven inzichtelijk te maken en te sparen. De redactie van hetkanWEL gaat het deze maand proberen. Doe je mee?

De kunst van het minimaliseren

Japanners zijn een voorbeeld als het gaat om puur, gedisciplineerd en minimalistisch leven. Ze kunnen goed opruimen, leven comfortabel in kleine ruimtes en bezitten weinig spullen. Wat ze bezitten is van goede kwaliteit en gaat lang mee. Dat ze ook nog goed met geld om kunnen gaan, verbaast je daarom vast niet. Ze gebruiken daarbij een methode die al 100 jaar tot goede resultaten leidt: Kakeibo.
Kakeibo

Sparen is lastig

Voor veel mensen is sparen lastig. Als je een doel hebt waarvoor je wilt sparen, zoals een reis, een nieuw huis, of je trouwdag, verlies je onderweg dat doel nog wel eens uit het oog. Je wordt verleid om nieuwe sneakers te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, of doet meer boodschappen dan nodig. Dan gaat er ongemerkt toch meer uit dan dat je van plan was. Als je het handmatig opschrijft, maakt het je bewust van wat je doet en dat helpt je om je doelen te bereiken. Daar helpt de Kakeibo methode bij.

Wat is Kakeibo

 In 1904 introduceerde de journalist Motoko Hani, de Kakeibo methode. De vrije vertaling van kakeibo is ‘huishoudboekje’. Het is geen online app, maar een handig notitieboek waarin je al je inkomsten en uitgaven handmatig kunt bijhouden. Je kunt het boek kopen bij de (online) boekhandel voor 12,99 euro. Het bevat handige spreadsheats, die je in één oogopslag overzicht geven van je uitgaven. De methode neemt je stap voor stap mee door het proces. Als je het consequent bijhoudt, gaat er een wereld voor je open, want je ziet week na week waar je geld naartoe gaat. Op zich niets anders dan een kasboek, maar door de opzet en vormgeving is het wel effectief.

Hoe werkt het

Aan het begin van elke maand ga je rustig zitten en overdenk je de maand. Wat staat je de komende maand te wachten aan uitgaven? Hoeveel geld heb je en wat komt er binnen? Vervolgens bepaal je hoeveel je wilt sparen.
Je verdeelt je uitgaven in vier categorieën: survival, optioneel, cultureel en extra. Onder survival vallen je eerste levensbehoeften, zoals eten, uitgaven voor (openbaar) vervoer en gezondheid. Onder optioneel vallen uitgaven, die je doet voor kleding, uit eten gaan, of koffie met vrienden. Cultuur is je budget voor boeken, films, muziek e.d. En onder extra vallen bijvoorbeeld reparaties aan je huis.

Per week bijhouden

Dagelijks houd je in het boek bij waar je geld aan uitgeeft. Aan het einde van elke week check je of je goed bezig bent en weet je of je nog bij moet sturen, of niet. Aan het einde van de maand bekijk je alle vier/vijf weken van de maand en zie je of je je doelbedrag hebt behaald. Als je het consequent doet, zul je zien dat je er elke maand beter in wordt. Dat levert je geld op, maar geeft ook rust in je hoofd.
Natuurlijk hoef je het speciale Kakeibo boek niet te kopen. Je kunt ook een eigen schrift gebruiken en daar een verdeling in maken naar week en categorie. Zorg er dan wel voor dat je het altijd op dezelfde manier opschrijft,want dan houd je overzicht.
Kakeibo

Ga met ons de uitdaging aan

De redactie van hetkanWEL start op 1 mei met sparen en gaat deze methode uittesten. We hebben besloten om radicaal te gaan consuminderen. Zo kopen we geen nieuwe kleding en zoeken we creatieve manieren om cadeautjes te kunnen geven. We lopen met een grote boog om onze favoriete koffiebar heen en minimaliseren onze afspraken met vrienden in restaurants, maar we zoeken wel naar andere manieren om elkaar te kunnen zien.
Doe jij met ons mee? Elke dinsdag geven we je tips en we houden je ook op de hoogte van onze vorderingen.

Over de schrijver

5 gedachten over “Consuminderen challenge: hoe kan het Japanse Kakeibo ons helpen?”

  1. Pingback: Consuminderen challenge: kan het een beetje minder

  2. Eens met Inge hierboven. Ik doe dit al jaren: hou gewoon mijn inkomen en uitgaven bij en kan de mannen vooraf ook terugzien. In eigen gemaakt excel sheet. Daarnaast verzin ik nieuwe bespaarmethodenen leer ik van ervaringen van anderen. Ik moet omdat ik minimum inkomen heb. Wil je geen schulden maken, zit er niets anders op. En ik geniet van elk uitje wat dan wel kan. Al zeg ik niet dat iets meer financiële ruimte niet fijn is.

  3. Eerste besparing: koop dat boek niet. Je kunt in elk willekeurige goedkope schrift je budget bijhouden. Zonder enige kennis van Japans 😉

  4. Hoi Asceline,
    Succes met je proefschrift, ik hoop dat meer mensen hem gaan lezen dan de mijne, haha maar je onderwerp is ook een stuk interessanter!
    Ik was voor mijn burn-out milieu-econoom en nu heb ik rustig de tijd wat dingen in de praktijk te brengen. Zo ben ik bezig met het maken van wasmiddel uit klimop en hout-as. Ik ben nog aan het experimenteren ermee maar misschien wordt het ooit een eigen bedrijfje: “schone sokken met een ecologische voetafdruk van nul!” of zo. En ik ben met water-kefir bezig, we zijn een app-groepje aan het vormen. Die bacteriën groeien zo snel dat je elke 3 week 100 gram aan een volgende persoon kunt geven, zo breiden we ons netwerk langzaam maar zeker uit. Heb je het wel eens geproefd? Mijn achternicht gaat maandelijks voor haar werk naar Istanbul (daar woon je toch?) dus ze kan zo een keer 100gram voor je meenemen, heerlijk, vooral in een warm klimaat, en het kost niets!

  5. Pingback: Consuminderen challenge: een jaar lang niks nieuws meer

Reacties zijn gesloten.