Kamer zet 25% van ons eten op het spel

139616237 Ff42C78099
Zijn Plastic Bijen De Enige Bijen Die Overblijven? Foto: Ifindkarma, Flickr

De Kamer wees gisteren een aantal moties af die de grote bijensterfte in Nederland hadden moeten temperen. De moties werden ingediend door de PvdA, Partij voor de Dieren en de SP en riepen op tot nieuw onderzoek naar of zelfs verbod van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Voor bijen is het afwijzen van de moties slecht nieuws, maar ook wij mensen moeten ons ernstig zorgen maken.

Op dit moment verdwijnt jaarlijks zo’n 20 – 30% van de Nederlandse bijen, veel meer dan een normale jaarlijkse sterfte van 8%. Ook in andere landen worden flinke sterftes gerapporteerd. Wetenschappers maken zich hier grote zorgen over, omdat bijen indirect voor 25% van ons voedsel verantwoordelijk zijn.

Bijen bestuiven grote hoeveelheden planten, waaronder ook veel van onze voedselgewassen. Zonder de noeste arbeid van bijenwerkers, kunnen de meeste van onze groenten en fruitsoorten niet bestaan, evenals koffie, noten, katoen en honing. Ook bloemen zouden verdwijnen en veel ecosystemen zouden in gevaar komen. Het verdwijnen van de bij zou een biologische ramp van ongekende omvang zijn met zeer nadelige effecten voor de mens.

Er zijn steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat de bijensterfte te maken heeft met het gebruik van pesticides in de landbouw. Met name zogeheten “neonicotinoïden” lijken in minimieme hoeveelheden al dodelijk voor bijen. Ook als bijen niet sterven door het gif, verzwakken ze toch en sterven ze aan andere oorzaken, zoals parasieten. Een gemiste kans dus dat de Tweede Kamer geen paal en perk aan deze gifstoffen durft te stellen.

Bronnen: Bijensterfte.nl (hier de weergave van de behandeling van de moties in de Tweede Kamer, hier cijfers over bijensterfte in Nederland), The Guardian, CNN, beekeeping.com, Wageningen Universiteit, thedailygreen

Lees ook

Beeing festival: daar wil je bij zijn

Klimaatverandering levert nieuw eiland op

Honing: wondermiddel tegen superbacteriën

Over de schrijver

3 gedachten over “Kamer zet 25% van ons eten op het spel”

  1. Je kunt hier zelf overigens wat aan doen. Bouw een lekkere diverse permacultuurtuin op je balkon, dak of eigen tuin als je dit mocht hebben. Op http://www.pemacultuurnederland.org kun je informatie hierover vinden hoe je dit kunt doen en sinds kort kun je ook je eigen zaden en planten daar bij elkaar ruilen om die tuin op te bouwen.
    Juist door zelf een gezonde, diverse tuin met veel lagen begroeiing en soorten te maken kun je zo kleine oases bouwen voor bijen en vele andere insecten, vogels en soms zelfs kleine zoogdieren.

Reacties zijn gesloten.