Kamperen in de winter: zou jij het doen?

Zon, natuur, vrijheid: kamperen in een tentje voelt voor velen als de ultieme vrijheid. ‘s Ochtends je tentje open ritsen, omdat de zon je uit je slaapzak brandt. Je zet water op voor een kop koffie en kookt een eitje. Je klapt je campingstoel open en gaat zitten. Heerlijk, de dag kan beginnen. Maar wat nou als het winter is? Zou je dan ook je tentje inpakken voor een paar dagen kamperen in de natuur? Steeds meer mensen doen het. 

In Nederland zijn in totaal 151 campings en natuurkampeerterreinen geopend tijdens de wintermaanden. Je kunt ook het hele jaar door kamperen bij de daarvoor bestemde palen van Staatsbosbeheer of via bijvoorbeeld Campspace bij iemand in de tuin of op het land. Volgens Stichting de Groene Koepel, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor de duurzame ontwikkeling van groene verblijfsrecreatie, werden in de winter van 2017/2018 ruim 8000 overnachtingen geboekt. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van het winterseizoen het jaar daarvoor. Het aantal boekingen in november en december 2018 ligt ook al hoger dan een jaar eerder. Kamperen in de winter lijkt dus een ding.

Waarom in de winter kamperen?

Het is natuurlijk een stuk kouder als je in de winter je tentje opzet, maar je krijgt er ook veel voor terug. Tjerk Romkema gaat in de koude wintermaanden drie keer per jaar de hort op, vertelt hij aan NU.nl. Hij vindt het mooi dat er een witte laag rijp op het gras ligt als je ‘s ochtends de tent open ritst. Het buiten zijn, de frisse lucht opsnuiven, vaak alleen op een camping in alle rust en veel wandelen: dat maakt kamperen in de winter zo aangenaam.

Tips tegen de kou

Wie de kou gaat trotseren in een tentje, moet wel een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Want het moet natuurlijk wel leuk blijven. Romkema deelt op zijn website een aantal handige tips voor winterkampeerders:

  • Zorg voor een goede warmtebron (en neem een kruik mee voor de koude nachten!)
  • Ga voor laagjes. Een warm t-shirt, een goede trui en een dikke jas.
  • Zorg ervoor dat je zelf droog blijft en dat het binnenin de tent niet vochtig is. Koken, afwassen en handdoeken drogen kun je dus ook beter buiten de tent doen.
  • Ga voor een kleine tent, die is sneller en makkelijker op te warmen.
  • Vul je slaapzak met kleding en handdoeken, dan is-ie sneller warm.

Heb jij wel eens in de winter gekampeerd of ga je het erop wagen? Laat het ons weten!

Over de schrijver

3 gedachten over “Kamperen in de winter: zou jij het doen?”

  1. Wij gaan al jaren kamperen in de winter. Van dat de kinderen heel klein waren. Afgelopen kerst zonder elektra, zonder kachel en niet in een lekker warme tipi. Zeker koud als je ‘s nachts je bed induikt. Maar overdag en buiten bij het vuurtje heerlijk chillen. Even de knop omzetten en lekker genieten van het buiten zijn.

  2. Ik ga regelmatig kamperen in de winter in mijn hangmat onder een tarp. Vaak op een ntkc terrein. Heerlijk kamperen in de winter. Dan is het lekker rustig. Kampvuur er bij

Reacties zijn gesloten.