Kan ik zelf zonnepanelen installeren?

Oregondot, FlickrKan ik zelf zonnepanelen installeren? Het antwoord is heel simpel: Nee, dat is niet aan te raden.

Zonnepanelen moeten bevestigd worden op een dak. Dit moet goed en veilig gebeuren en een zonnepaneel kan heel wat kilo`s wegen wat de zaken er niet makkelijker op maakt. Daarnaast produceren zonnepanelen stroom op 16 volt maar moet dit via een omvormer veranderd worden naar 230 volt. Bij een wat groter systeem van meer dan 600 Wp of ongeveer 4 vierkante meter moet je ook een nieuwe groep in de stoppenkast aanleggen.

Kortom, tenzij jezelf toevallig een expert bent op dit gebied, kun je het best de zonnepanelen laten installeren door een professional.

[adrotate banner=”35″]

Vaak zitten installatiekosten al bij een pakket zonnepanelen in en installeert de leverancier ze graag voor je, en mocht het nog niet in de prijs zitten dan kunnen ze dit vaak tegen beperkte meerkosten voor je doen. Voor de professional of de zeer handige klusser die het toch zelf wil proberen de volgende tips van zonnepanelen-info.nl:

Zonnepanelen monteren
Het monteren van zonnepanelen is een klus die niet voor iedereen weggelegd is. Doet u het zelf, denk dan aan uw veiligheid en vergeet niet de aardlekschakelaar om te zetten. Neem daarnaast voor optimale opbrengst en levensduur van uw PV-systeem de volgende punten in acht:

 • Plaatst u de zonnepanelen op een plat dak, zorg dan voor ruim voldoende verzwaring van de montage-unit.
 • Leg bekabeling niet open en bloot neer; ze gaan zeer snel kapot op deze manier. Gebruik PVC buizen of leg een kabelgoot aan.
 • Boor vanwege het risico op lekkage nooit zomaar in het dak! Moet u iets aan het dak vastzetten, leg dan losse tegels neer waaraan u vastzet.
 • Probeer de panelen voor optimaal rendement onder een hoek van ongeveer 30 graden afwijkend van waterpas te plaatsen.
 • Heeft u panelen die vaker in de schaduw liggen dan anderen? Dan loont het misschien de moeite uw modules parallel te schakelen in plaats van serieel.
 • Zorg voor voldoende ventilatie nabij de omvormer. Deze kan immers warm worden.
 • Plaatst u de panelen op een plat dak? Verdeel de ballast dan regelmatig over de console. Vergeet niet dat de buitenste consoles extra belasting nodig hebben!
 • Zorg voor voldoende afstand tussen het zonnepaneel en het dak; luchtcirculatie moet ook áchter het paneel mogelijk zijn

Special zonne-energie
Op hetkanWel leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees er meer over op onze speciale pagina. Heb je zelf vragen die (nog) niet beantwoord worden? Stuur een mail naar [email protected] en we nemen je vraag mee.

Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

Wil je een indicatie van hoeveel zonnepanelen jou kunnen gaan besparen? Een betrouwbare bespaarscan vind je hier

Lees ook:

Over de schrijver

7 reacties op “Kan ik zelf zonnepanelen installeren?”

 1. Wij leveren complete panelen pakketen aan vele enthousiaste zefbouwers in binnen- en buitenland, Het niveau is natuurlijk hoger dan het bouwen van een IKEA krukje maar wie handig is, iets van elektriciteit weet en bereid is zich te laten adviseren kan zelf een heel eind komen. Aan onze klanten lenen we ook professioneel gereedschap (tegen een borg vanzelfsprekend).
  Vele zelfbouwers gingen u voor: Het is ook weer niet zo moeilijk dat je je moet laten afschrikken.
  Zelfs als je na uitleg en voorlichting besluit het niet te doen, snap je de installatie in elk geval beter zodat je deskundiger kunt inkopen. Neem gerust contact met mij op.
  Peter Ambagtsheer
  Solar-Systemen.nl

 2. Een aanvulling op Henk Daalder zijn stuk en de tips en adviezen… Probeer schaduw gewoon écht te voorkomen! Parallel of serie, vermijd (punt) schaduw. Liever een paneel minder en alles schaduw vrij dan één of enkelen in de schaduw. Tenminste dat zijn mijn adviezen en ervaringen die ik in de loop der jaren heb opgedaan.

 3. je moet NOOIT zomaar modules parallel gaan schakelen
  De omvormers van tegenwoordig zijn bedoeld voor serie schakeling van panelen
  De panelen worden in een "string" aangesloten en de string wordt weer op de inverter aangesloten
  Zo'n inverter heeft een werkgebied voor de spanning van de panelen waarin hij optimaal stroom uit de panelen kan trekken
  Als de panelen parallel gezet worden, is die spanning veel te laag. Dan werkt de inverter niet goed.

  Een inverter heeft een maximum spanning die de panelen in de string samen mogen leveren, daar moet je altijd onder blijven. Dat bepaald dus de lengte van de string
  Stel een paneel type levert in de volle zon 25 Volt en inverter kan maximaal een spanning van 300 Volt hebben, dan kan de string maximaal 10 stuks lang zijn, (er is dan een reserve voor de zekerheid)
  Als je dan 20 panelen hebt en de inverter kan wel de stroom van 2 strings tegelijk aan, dan kun je wel die 2 strings van 10 panelen parallel zetten.

  Maar als dan een van de strings, die 10 panelen in serie in de schaduw komt en de andere niet, dan weet de inverter niet goed hoe optimaal stroom uit die combinatie te trekken

  Dan zou je eigenlijk 2 inverters moeten gebruiken of een inverter met 2 optimalisatie circuits, 2 MPP's

 4. Ik heb al zelf zonnepanelen geïnstalleerd op een dak. Ongeveer 8 jaar geleden en ze zitten er nog steeds op. De sets die er bij geleverd werden waren makkelijk en duidelijk. 2 panelen in een middag er op gezet.

 5. Pingback: Leuke special over zonne-energie! « Club van 30

Reacties zijn uitgeschakeld.