Kandidaten ASN Bank Wereldprijs oefenen zich suf

Foto: Voor de Wereld van Morgen

De spanning wordt groter. De concurrentie is groot. Morgen is de dag van de pitch. De 12 kandidaten voor de ASN Bank Wereldprijs moeten de jury zien te overtuigen dat hun project de prijs van €10.000 verdient.  Maar de kandidaten werden niet in het diepe gegooid. Zij krijgen eerst les in het neerzetten van een goede, overtuigende pitch.  
Heb je al op jouw favoriete project gestemd? Ga snel naar het top 20 overzicht en help jouw project aan een extra stem. 
Kom ook op de spetterende prijsuitreiking op 8 november. Hier kun je je inschrijven.
In de Ruimte
Afgelopen donderdag was het zover. De pitchworkshop. Alle 12 kandidaten in de race om de Wereldprijs waren uitgenodigd om in ‘In de Ruimte’ in Utrecht zich te laten inwijden in de wereld van het pitchen. In deze mooie, ruime, ruimte presenteerden Greenwish en Enyini de basisbeginselen van een goede pitch.
Overtuig
Doel van de pitch is om in 30 paar seconden de ander ervan te overtuigen waarom het goed is wat je doet. Daarbij werd het voorbeeld van Arthur Tolsma met zijn product ‘Greetinq’ aangehaald. Hoe hij deze pitch voorbereidde? Hij oefende 480 minuten op zijn pitch van 60 seconden!
De vijf basisbeginselen
Dit mag bij een goede pitch in elk geval niet ontbreken:

  1.  Maak contact ‘Connect
  2. Geef het probleem aan, de ‘pain
  3. Leg dan uit wat de oplossing voor het probleem is
  4. Kwantificeer je resultaten
  5. Wissel contactgegevens uit

Een voorwerp
Eventueel kun je je verhaal visueel maken, zo gaven de trainers aan, maar doe dit hooguit met 1 slide. Wat ook goed werkt is het meenemen van een item, aan de hand waarvan je je publiek meeneemt in je verhaal.
En verder..
Een tijdsplanning is essentieel. Schrijf je pitch uit, ga voor de spiegel staan en oefen, oefen, oefen. Kijk de ander recht aan. En heb er lol in! Zorg dat je geen twijfel in je verhaal hebt, en vertel met kracht.
En pitchen maar
De kandidaten werden in 3 groepen verdeeld en gingen aan de slag. In elke groep werd direct fanatiek gepitched. En vervolgens kon de rest van de groep feedback geven. Spannend, maar heel leerzaam!
Tips
Nog meer tips:

  • Een goede openingszin is onmisbaar.
  • Noem in één zin wat jij voor elkaar denkt te gaan krijgen als je de prijs wint.
  • Sluit af met een krachtige slotzin.
  • Spreek rustig. Laat stiltes vallen.

Energie
Na drie rondes van oefenen waren alle kandidaten ruimschoots aan de slag gegaan met pitchen. En het straalde er vanaf. De energie was voelbaar. Kandidaten brachten zelfs kippevel teweeg, vanwege hun ontroerende en persoonlijke verhaal. Dit belooft een spannende pitch te worden a.s. donderdag 11 oktober. De jury gaat het niet gemakkelijk krijgen!
Lees ook: 
De 6 expertips van en voor wereldverbeteraars
Generaalsdochter strijdt voor democratie met Summerschool
My Louis is een vuilniszak waar je mee gezien mag worden
Top 10 verrassende wereldverbeterende projecten
 

Over de schrijver