De kansen van de deeleconomie (1)

De Kansen Van De Deeleconomie
Pieter van de Glind (rechts op de foto) gelooft dat de deeleconomie de wereld mooier en duurzamer kan maken. In 2012 schreef hij zijn eindscriptie over dit onderwerp. Vier jaar is hij met Harmen Sprang (links op de foto) co-founder van shareNL, initiatiefnemer van Amsterdam Sharing City en delen ze hun kennis en enthousiasme via lezingen, meetups en een prachtig boek. We vroegen hem naar zijn motivatie, favoriete deelplatformen en de toekomst van de deeleconomie.
Wat is jouw achtergrond?
Na het afronden van de middelbare school ben ik een half jaar naar Brazilië geweest. Eenmaal terug ging ik kijken naar studies en keek ik op de site van de VU Amsterdam. Bovenaan de lijst met studies stond aardrijkskunde. Dat leek me al wel aardig interessant. Als tweede op de lijst stond antropologie. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik las dat het ging over het begrijpen van mensen en verschillende culturen en dacht: ‘dit is het!’ Ik heb me direct ingeschreven. Het was een schot in de roos. Drie jaar lang heb ik geleerd over mensen. Ondertussen dacht ik steeds meer na over duurzaamheid.
Vervolgens ben ik Sustainable Development gaan studeren. Ik kreeg les van de meest slimme professoren, docenten en onderzoekers. Ze praatten allemaal met veel passie over hun vak, toch was het erg deprimerend. Ze dachten namelijk allemaal dat de wereld naar de verdommenis zou gaan. Ondertussen ontdekte ik de deeleconomie, waar mensen duurzaam gedrag vertoonden zonder dat ze er erg in hadden. Dat vond ik hoopvol. Ik geloof uiteindelijk dat er een wereld kan komen waar de financieel aantrekkelijkste optie ook de meest duurzame is. Dat geloof vormde een enorme trigger voor mij om me hierin te verdiepen. Sinds 2012 ben ik hier dan ook volop mee bezig.
Wil je iets vertellen over jouw eerste ontmoeting met de deeleconomie?
Mijn eerste ontmoeting was met een actrice uit Amsterdam. Ik had een jaren 30 hoed nodig voor een themafeest en besloot op Peerby te kijken. Ik was toen nog een beetje sceptisch, ik ben namelijk geen early adopter van nieuwe dingen. Ik zat achter mijn computer en typte mijn verzoek in. Binnen een kwartier kreeg ik een reactie van ene Rosa, een actrice uit mijn buurt. Diezelfde middag stond ik nog in haar huis en liet ze mij haar hoedencollectie zien. Ik vervaarde toen dat het echt klopte: alles wat je nodig hebt is in principe in je buurt beschikbaar. Het is alleen nog niet allemaal even goed te ontsluiten.
Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zijn er allerlei prachtige deeleconomie-platformen bij gekomen. Kan je een paar van jouw lievelingsplatforms geven?
Peerby vind ik sinds die eerste ontmoeting een van de tofste deeleconomie experimenten. Het is toch gaaf dat mensen massaal gratis spullen uitlenen aan onbekenden? Verder vind ik het heel interessant dat Peerby aan het crowdfunden is. Zij faciliteren het delen maar zijn tegelijkertijd een bedrijf dat winst wil maken. Door te crowdfunden geven ze leden de kans om aandeelhouder te worden van het bedrijf. Dat vind ik fantastisch! Een ander leuk platform is MyWheels. Hier kan je niet alleen een auto van iemand lenen, maar ook aan auto kopen (en delen) met een aantal mensen uit je straat. Verder vind ik Bijzonder Thuisafgehaald erg sympathiek. Via dit platform worden mensen graag koken verbonden met mensen die slecht ter been zijn. Zo delen ze samen gezonde en lekkere maaltijd en hebben ze waardevolle ontmoetingen.
Een ander voorbeeld van een bijzonder deelplatform zit in een onverwachte hoek: VandeBron. Hier leen je geen spullen van je buurman, maar koop je energie van hem of haar. Ze begonnen heel simpel met het verkopen van energie van boeren met een windmolenpark. Ondertussen kan je energie uit je eigen buurt deken. Dat is toch geweldig? Het mooie vind ik ook dat dingen die duurzamer en beter zijn voor de wereld een inspiratie vormen van anderen. Zo is het moederbedrijf van Nuon nu een concurrerende dienst aan het opzetten. De grootste maatschappijen gaan er mee aan de slag, dat versnelt het proces.
Wat is volgens jou de magie en de kracht van de deeleconomie?
De kracht van de deeleconomie is iets wat ik vanuit de antropologie ken als empowerment. Over het algemeen worden mensen gelukkiger als ze meer mogelijkheden hebben. Zijn die mogelijkheden beperkt dan voelen ze zich beklemd. Een voorbeeld: je gaat een tijdje niet bij je familie op bezoek omdat je krap bij kas zit. Een treinkaartje is te duur, waardoor je thuis blijft. Dat kan erg vervelend voelen. De deeleconomie is een manier waarop mensen veel laagdrempeliger toegang krijgen tot alles. Bijvoorbeeld door een auto of treinrit te delen. Ik denk dat de grote kracht is dat mensen gaan samenwerken. Dat staat ook in de visie van shareNL: wij geloven in een wereld waarin je toegang hebt tot alles wat je nodig hebt voor een gelukkig leven. De deeleconomie heeft de potentie om dat dichterbij te brengen.
Heel veel dingen die eerst niet mogelijk waren worden nu opeens wel mogelijk: een verse en gezonde maaltijd zonder zelf te koken (Thuisafgehaald), een nachtje weg op een mooie locatie (AirBnB) of een auto om de hoek (SnappCar). In Seoul Sharing City zijn er ook diensten waarbij je een nette outfit kunt huren voor een laag tarief. Stel je bent een arme sloeber en je woont in een of ander krot, dan kan je je wel even opfrissen om een goede indruk te maken. Dat is empowerment! Het aantal mogelijkheden wordt aanzienlijk verhoogd als er deeleconomie in jouw buurt is.
Wil je graag verder lezen over de kansen van de deeleconomie? Klik dan hier voor het vervolg.
Meer weten over shareNL? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina, of lees hier alles over hun boek. Op maandag 2 mei is de volgende meetup met het thema ‘ Sharing City.’ Deze meeting is in Pakhuis De Zwijger en gratis bij te wonen. Klik hier voor meer informatie.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van shareNL

Over de schrijver

1 gedachte over “De kansen van de deeleconomie (1)”

  1. Aan Pieter van de Glind en Harmen Sprang;
    zijn jullie op de hoogte van de activiteiten van STRO (Utrecht)? : zie hun website en hun artikelen over @ander geld.
    Zij faciliteren ruilen en handel met digitaal geld en een al op veel plaatsen beproefd programma daarvoor.
    (Iets heel anders dan BITCOIN)

Reacties zijn gesloten.