Kantoren moeten hun energielabel verbeteren


Over 7 jaar mag er in Nederland geen enkel kantoor meer zijn met een energielabel slechter dan label C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen vanaf 2023 niet meer gebruikt worden. De eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken. Volgens Minister Blok is dat geen probleem, want die investeringen betalen zich terug door de besparing op energiekosten.
Een boel slechte cijfers
In het Label-C rapport is een analyse te vinden over de hoeveelheid kantoorgebouwen in Nederland en de labels die zij hebben gekregen. Het kantooroppervlak waar mee wordt gerekend bestaat uit 81,5 miljoen vierkante meter en is verdeeld over 67,500 panden verspreid door heel Nederland. Daarvan heeft 13,4% een label D, 12,1% een label E, 7,6% een label F en een schrikbarende 19,5% heeft zelfs een label G.
Een kamerbrief
Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) kondigde dit positieve nieuws aan in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin kondigt hij een wettelijke verplichting aan voor eigenaren van kantoren: hun panden moeten in 2023 minstens label C hebben. De eigenaren hebben dus nog even de tijd om hun kantoren zuiniger te maken. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden is er nog een uitzondering.
In de brief staat dat alle kantoren met een label D, E of F zonder bouwkundige ingrepen kunnen worden aangepast om te voldoen aan label C. Zo kunnen ze het label bijvoorbeeld al krijgen door de verlichting of andere installaties aan te passen. Voor de kantoren die nu label G hebben, geldt dat zij meer maatregelen nodig hebben, zoals bijvoorbeeld glas- of dakisolatie.
Energiebesparing
Deze nieuwe maatregel zal vanaf 2023 jaarlijks ruim 8 petajoule aan energiebesparing opleveren. Ter illustratie:
Eén petajoule is 278 miljoen kilowattuur. In 2015 consumeerden of verstookten huishoudens en industrie samen 3000 petajoule. Om vanaf 2023 jaarlijks 8 petajoule te besparen moeten de kantooreigenaren wel gezamenlijk eenmalig 860 miljoen euro investeren. De terugverdientijd van deze energiebesparende investeringen ligt gemiddeld tussen de 3 en de 6,5 jaar tijd, al is dat natuurlijk sterk afhankelijk van de energieprijs en het gebouw.
Controle
Op dit moment zijn instellingen en bedrijven die veel energie verbruiken (meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas) al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt. De controle daarop schiet helaas nog flink te kort. Het kabinet stelt daarom vanaf deze maand twintig extra toezichthouders beschikbaar. Zij helpen ook bij regionale projecten voor energiebesparing.
Toekomst
De verplichting tot label C of beter geldt overigens nu alleen voor kantoren maar er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor andere gebouwen, zoals winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen en musea. Dat juichen wij natuurlijk toe!
Welk energielabel heeft jouw woning?
Weet jij wat voor energielabel jouw woning heeft? Dat kan je checken op deze site. Ben je benieuwd naar de verschillende dingen die je kunt doen om een gunstiger energielabel voor jouw woning te krijgen? Klik dan hier voor een artikel met bruikbare tips.

Over de schrijver

1 gedachte over “Kantoren moeten hun energielabel verbeteren”

  1. Yep, de reden?
    ALLE tankstation gaan zometeen een Snellaad netwerk aanleggen voor die idiote elektrische auto waanzin erdoor te drukken. Deze Snellaadsation verbuiken 350KW per uur! 350.000 Watt per laadpaal!
    Dit moet ergens vandaag komen! U en ik worden gedwongen extreem te bezuinigen met ook de
    dollemans actie om overal slimme digitale meters te plaatsen, de Multinationals krijgen zo samen met de Energieleveranciers en Netwerkbeheerders het Monopoly op STROOM.
    Ik durf binnen nu en 10 jaar de voorspellen dat de stroomprijs met 100% gaat stijgen!
    En weer een heel klein groepje mensen die KNETTER rijk gaat worden.
    Niemand wil het weer zien, Zoals ook ons Parasieten probleem en het feit dat er geen werk meer is
    voor miljoenen mensen…

Reacties zijn gesloten.