Kantorenmarkt kleurt groen: vanaf 2023 verplicht energiezuinig

Zoals vaak heeft het verduurzamen van onze planeet her en der een duwtje in de rug nodig. Dat kan bijvoorbeeld door wetgeving. Zo worden we als particulieren vanaf september dit jaar geacht onze lichtbronnen te vervangen door led-lampen, aangezien de halogeenlamp uit de handel verdwijnt door wetgeving. Gevolg? Minder energieverbruik door huishoudens… maar ook in het bedrijfsleven kunnen we een groene golf verwachten. Waarom? Omdat de rijksoverheid dat gaat eisen.

Wat houdt de wet in?

Kantooreigenaren, dus niet de huurders, worden verplicht hun panden dusdanig energiezuinig te maken dat ze energielabel C of hoger hebben. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst heeft de wet eind 2016 al aangekondigd.
Kantoorpandeigenaren hebben nog tot en met 2022. Vanaf 2023 moeten panden aan de nieuwe wet voldoen. Voorlopig geldt de wet alleen voor kantoorpanden, maar mogelijk (lees: waarschijnlijk) gaat de wet later ook gelden voor winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, sporthallen, overheidsgebouwen en verzorgingstehuizen.
Kleine kantoren van minder dan 100 vierkante meter zijn uitgezonderd voor de nieuwe wet. Hetzelfde geldt voor rijksmonumenten die als kantoor worden gebruikt.

Wat gaat het “vergroenen” van de kantorenmarkt teweegbrengen?

De wet gaat volgens minister blok zo’n 8 petajoule aan stroombesparing opleveren. Dat klinkt weinig, maar bedenk je eens dat in Nederland in totaal jaarlijks “maar” 3000 petajoule wordt verbruikt… De nieuwe wetgeving voor bedrijven gaat dus, volgens schatting, zo’n 0,25% van het totale energieverbruik in Nederland terugdringen. Klinkt weinig, maar is enorm veel.
Op het moment heeft nog ruim 40% van de kantoorpanden energielabel D of slechter. Het bedrijfsleven heeft dus nog een grote slag te maken, en de nieuwe wet gaat druk zetten op de eigenaren van die 40% kantoorpanden.
Van de ruim 80 miljoen m2 kantooroppervlakte in ons land, heeft ruim 9,5 miljoen energielabel A. Echter heeft het grootste aantal m2 oppervlakte naar schatting energielabel F. Namelijk maar liefst 29,8 miljoen m2. Nog genoeg te doen dus!
Kantorenmarkt 2

Hoe maak je je kantoor groen?

De stelregel is dat kantoren die nu energielabel D, E of F hebben, vaak al zonder dure, bouwkundige ingrepen teruggebracht kunnen worden naar energielabel C of B. Zo kunnen kantoorpanden hun halogeenverlichting vervangen door bijvoorbeeld zuinige paneelverlichting, of denken aan het vervangen van bijvoorbeeld de ketel in het pand.
Kantoorpanden die huidig energielabel G of slechter hebben, zullen moeten denken aan glasvervanging, dakvervanging of spouwisolatie. De ingreep is hier duurder, maar levert uiteindelijk natuurlijk ook een grotere besparing op.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met LampDirect.

Over de schrijver

1 gedachte over “Kantorenmarkt kleurt groen: vanaf 2023 verplicht energiezuinig”

  1. Pingback: KANTORENMARKT, VANAF 2023 VERPLICHT ENERGIEZUINIG - Rutgrink Consultants

Reacties zijn gesloten.