Karin Luiten laat zien dat vega koken zonder pakjes, zakjes en vleesvervangers prima kan

Het is geen geheim dat Karin Luiten iets tegen koken met pakjes en zakjes heeft. Zelf koken is namelijk helemaal niet zo moeilijk en bovendien veel gezonder en lekkerder. Deze week verschijnt haar 19e kookboek, dat voor het eerst helemaal in het teken staat van vega gerechten. Natuurlijk ook dit keer zonder zakjes en pakjes én zonder vleesvervangers, want ook daar is Karin geen fan van. HetkanWEL sprak met haar over de kunst van het vegetarisch koken.

“Het was even puzzelen met die vegetarische gerechten, omdat ik per se geen vleesvervangers wilde gebruiken,” vertelt Karin. Zelf is ze niet vegetariër, maar ze is wel stelselmatig veel minder vlees gaan eten. “Ik ben dol op spekjes en ansjovis als smaakmaker en heb even overwogen om die ingrediënten als optie bij de vega gerechten te noemen. Maar dat vond ik flauw: ik wilde juist een keer onderzoeken hoe je vegetarische gerechten echt lekker kan klaarmaken zónder dierlijke smaakmakers. Je kan het vlees namelijk niet zomaar weglaten, want dan mis je echt smaak. Je moet er dus wel degelijk een andere smaakmaker aan toevoegen.”

Vegetarische smaakmakers

Uiteindelijk kwam Karin tot 30 vegetarische smaakmakers die voorin haar boek staan. Denk aan miso, tahin en sojasaus, maar ook aan ui, knoflook, kappertjes en olijven. Vleesvervangers zijn uit den boze en zelfs tahoe komt niet voor in het boek. “Dat laatste komt, omdat ik niet zo goed weet wat ik ermee moet,” biecht Karin op. “Ik zie tofu toch als iets wat je moet marineren of heel heet moet bakken in olie om het knapperig te krijgen. Ik ga er nog wel eens mee aan de slag, maar ik vind Tempeh lekkerder, al staat daar ook maar één recept van in het kookboek.”

Geen vleesvervangers

Dat ze geen vleesvervangers gebruikt in haar recepten heeft een andere reden dan die van de tofu. “Het zijn industrieel gemaakte producten, die eigenlijk allemaal te zout zijn en qua smaak verder weinig te bieden hebben. Het is vooral de structuur die aan vlees doet denken. Bovendien heb je mij niet nodig als je simpelweg je gehakt door vega gehakt wil vervangen. Ik vind het dan veel leuker om een lekkere Bolognesesaus te maken met linzen en uit te vogelen welke linzen ik daar dan het beste voor kan gebruiken. Met dit boek wil ik laten zien dat je niet je toevlucht hoeft te nemen tot kant-en-klare vervangers.”

Het ligt in het verlengde van Karins strijd tegen het gebruik van pakjes en zakjes in de keuken. “De voedingsindustrie heeft ons wijs gemaakt dat koken heel ingewikkeld is en veel tijd kost. Met zakjes, pakjes en voorgesneden groente spelen ze daar slim op in, terwijl een hele pompoen of een krop sla veel langer houdbaar zijn dan de voorgesneden variant in een plastic zakje. Diezelfde industrie wil ons ook doen geloven dat vegetarisch koken helemaal heel ingewikkeld is, maar ook daar hebben ze een oplossing voor gevonden: de vleesvervangers. De ingrediënten zijn vaak heel goedkoop en toch betaal je er regelmatig meer voor dan voor vlees. De marges op die producten zijn enorm.”

Lekker eten is het uitgangspunt

Dat koken zonder vleesvervangers niet ingewikkeld hoeft te zijn, laat ze met haar kookboek zien. “Je hebt recht op lekker eten, dat is het uitgangspunt van al mijn gerechten. Boerenkool zonder spekjes of worst levert misschien een puzzel op, want hoe ga je dat lekker maken, maar ik vind het dan leuk om dat uit te zoeken. Ik wil ervoor zorgen dat je die spekjes niet mist. Eigenlijk moet je ook nooit aankondigen dat je vegetarisch gaat koken, want sommige mensen zetten dan de hakken in het zand. Je moet gewoon lekker eten op tafel zetten waarbij niemand doorheeft dat er geen vlees in zit.”

Haar kookboek is dan ook niet bedoeld voor de fulltime vegetariër. “Dan zou ik ook van alles moeten uitleggen over eiwitten en dat doe ik niet.” Haar boek draait vooral om smaak en gemak. “In principe zijn alle ingrediënten bij de supermarkt te koop. Al zeg ik er ook meteen bij dat miso van de Toko veel lekkerder is, maar dat is niet altijd een optie en ik wil dat iedereen deze gerechten kan klaarmaken.”

Voedselverspilling

Voedselverspilling is ook een thema in het boek. “Ik wil laten zien dat je niet voor elk gerecht opnieuw boodschappen hoeft te doen. Al die halve bekertjes crème fraîche die maar weggegooid worden, verschrikkelijk. Ik vind het juist leuk om te bedenken wat ik kan maken met de ingrediënten die ik nog in de koelkast heb liggen.” En dus staat de kantlijn van haar boek vol met praktische tips, die je daarbij helpen. Denk aan: maak van oud brood je eigen paneermeel voor Broccolibitterballen. Of: olijven over bij de witlofsalade? Gebruik ze voor de Turkse Pizza Margherita. Of: de Mexicaanse maïsflapjes kan je prima invriezen als je over hebt.

Ook is Karin er voorstander van om alles van een product te gebruiken. “Ik doe heel veel met radijs. Van dat loof kan je prima soep maken. En van het loof van een bos wortelen kan je hele lekkere pesto maken. Ik bedoel, dat krijg je er gratis en voor niks bij, dus dan kan je er net zo goed wat mee doen. En je kan die gerechten ook heel makkelijk invriezen als je ze niet opmaakt.”

Vegan gerechten

Er staan ook tips in de kantlijn om sommige vegetarische gerechten vegan te maken. Vervang het ei bij de Rendangkroketjes bijvoorbeeld door een papje van kikkererwtenmeel en water. Of: vervang het roomboterbladerdeeg bij de Biet Wellington door palmoliebladerdeeg. Of juist andersom: bij de vegan gerechten staan tips waardoor de gerechten soms vegetarisch worden, zoals bij de Vietnamese filorolletjes: vervang de olie door boter en ze worden nog knapperiger. “Gaandeweg kwam ik erachter dat de helft van het boek vegan is. Zo heb ik van de Zweedse balletjes in roomsaus een vegan variant gemaakt met kokossaus, omdat ik dat eens wilde uitproberen.”

Nieuwsgierig geworden naar het kookboek Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten? Het boek ligt vanaf 19 april in de winkels. We mogen ook een exemplaar weggeven. Abonneer je op onze Nieuwsbrief en laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wilt krijgen. Dan kiezen wij een winnaar uit.

Over de schrijver

59 reacties op “Karin Luiten laat zien dat vega koken zonder pakjes, zakjes en vleesvervangers prima kan”

 1. Wat een inspirerend boek lijkt me dit! Mijn man heeft gezond eten nodig omdat hij met een burn-out thuis zit en hij is helemaal om en wil ook geen vlees meer eten. En dan is deze inspiratie zeer welkom. Ook de zakjes en pakjes achterwege laten zou fijn zijn, ik grijp er nog teveel naar uit gemak en dat is jammer. Gaaf dat dit boek er is! Groetjes Hanneke

 2. Ja gaaf, ik wil het boek wel winnen. Ik vind het nog een hele uitdaging om zonder pakjes en zakjes een vegatarisch gerecht te maken wat niet te exotisch is.

 3. Inspiratie is zeer welkom. Wij eten al langere tijd veel minder vlees en aan vleesvervangers doen wij niet, die vinden wij echt niet lekker. Ik ben dus heel benieuwd naar de recepten van Karin Luiten ! Groetjes, Diane

 4. Sinds januari eet ik bijna 100% plantaardig maar vindt het nog wel lastig om lekkere smakelijke en gezonde gerechten te maken zonder vleesvervangers. Dit boek zou dus echt een uitkomst kunnen bieden!

 5. Twee hongerige, vleesminnende pubers mee krijgen met minderen van vlees valt nog niet echt mee. Kom ik toch vaak uit bij die vleesvervangers die nog het meest op karton met een paneerlaagje lijken…
  Wat nieuwe Inspiratie van Karin is welkom!!

 6. Twee hongerige, vleesminnende pubers mee krijgen met minderen van vlees valt nog niet echt mee. Kom ik toch vaak uit bij die vleesvervangers die nog het meest op karton met een paneerlaagje lijken…
  Wat nieuwe Inspiratie van Karin is welkom

 7. De laatste tijd ben ik ook minder vlees gaan eten. Ik vind het wel moeilijk om een leuk recept te maken zonder vlees ,daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken. De kookboeken van Karin zijn bij mij bekend en ik kook er graag uit. Deze zou een mooie aanvulling zijn en een reden om nog minder vlees te eten. Benieuwd naar de recepten!
  Groetjes Odette

 8. Wat zou ik dit boek graag winnen! Ben nog niet zolang meer vegetarisch aan t koken maar merk dat ik toch vaak op de vleesvervangers uitkom. Ook t overtuigen van mijn man en kinderen lukt nog moeizaam. Zou heel graag wat goede tips krijgen en lekkere recepten om ook lekker te koken voor familie en vrienden.

Reacties zijn uitgeschakeld.