Kasper gooide het roer om: als Groente Amsterdammer bezorgt hij nu groente en fruit

Een paar jaar geleden besloot Kasper Hoex dingen anders te gaan doen. Van veel uren campagnewerk achter de computer, gooide hij het roer om en ging doen wat hij als kind zo fijn vond: moestuinieren. Hij begon met een klein stukje land bij Amsterdam en ondertussen houdt hij het overzicht over maar liefst 40 hectare grond in Beverwijk. Met De Groente Amsterdammer runt hij een biologische groente en fruit pakketdienst. HetkanWEL sprak Kasper over het boerenbestaan en meer.

Terug naar de basis

Kasper wilde na zijn studie Future Planet Studies graag een grotere impact maken op zijn omgeving. ‘’Tijdens mijn studie raakte ik gefrustreerd over het academische wereldje. Ik had het idee dat ik daar niet het verschil ging maken en begon daarom een campagnebureau. Dat had wél de impact die ik wilde, maar het maakte me niet altijd blij. Het is veel binnen achter de computer zitten en ik wilde eigenlijk vooral in de natuur zijn. Als kind had ik een moestuin: dat vond ik niet alleen erg leuk, ik verkocht er ook aardig wat van mijn groente in de buurt. Het was iets waar ik goed in was en wat natuurlijk voelde voor mij.’’ En dus besloot Kasper het roer om te gooien.

Groente en fruit van eigen land

‘’Ik begon met een deeltijdstudie biologisch-dynamisch boeren. Dat was een mooie kennismaking met de landbouw en in mijn eerste stagejaar bij Wim Bijma in Amsterdam kon ik een stukje grond huren. Ik ben daar groente gaan verbouwen onder het motto: het kan wél. We gaan het maar gewoon doen. Ik vroeg vrienden en familie of zij mijn groente een seizoen lang wilde afnemen en zo had ik 50 families als vaste klant en kon ik gelijk beginnen.” 

Dat was vier jaar geleden. Ondertussen is het stuk land maar liefst 400 keer zo groot. ‘’Ik houd nu het overzicht over 40 hectare landbouwgrond en we maken 180 groente- en fruitpakketten die we verspreiden in Zandvoort, Amsterdam, Haarlem en Beverwijk. Het hele proces is zo bijzonder, maar het is ook hard werken voor ons team. Ik ben nog nooit zo druk geweest.’’ De groente en fruit productie maakt deel uit van Landgoed Rorik, een plan voor de herontwikkeling van een natuur- en recreatiegebied. ‘’Er is ook een camping met ecolodges, een wijngaard en we zijn bezig met het opzetten van horeca. Daaromheen bevindt zich de landbouwgrond.’’

Nieuwe boer on the block

Het leven als boer is uitdagend: ‘’We leren beetje bij beetje, maar het verveelt nooit. Mijn dag als boer is altijd te kort, want buiten het werk op het land komt er ook best veel management en administratie bij kijken.’’ Maar in ruil daarvoor kan Kasper buiten in de natuur zijn en dat is precies waar hij naar verlangde. ‘’Het is zo fijn dat mijn basis nu in de natuur is. Ik haal veel voldoening uit een dag buiten zijn.’’

Het niet hebben van een achtergrond als boer ziet hij als voordeel. ‘’We doen dingen soms inefficiënt, maar daar leren we ook weer van. Mensen die geen achtergrond in landbouw hebben, brengen ook weer nieuwe kennis met zich mee en zullen dingen anders doen.  Daardoor krijg je innovatie in de landbouw. Het leukste vond ik zelf dat je gewoon kan beginnen. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld meteen ook koeien, varkens, kippen en twee geiten. Dat was natuurlijk veel te veel, maar daar heb ik enorm veel van geleerd.

Meer boeren, kleinere boerderijen

Eén drijfveer van Kasper is om eerlijkere prijzen voor de boer te krijgen. ‘’Op dit moment krijgt een boer gemiddeld 10% van wat de consument in de winkel betaalt. Als jij één euro betaalt voor een paar uien, krijgt de boer daar ongeveer tien cent van. De rest van het geld gaat naar de rest van de keten’’ legt hij uit. ‘’Er zit zeker toegevoegde waarde in die keten, maar dat de boer zo weinig krijgt, vind ik niet uit te leggen. De enige manier om dat op te lossen, is door de keten te verkorten denk ik.’’

Met De Groente Amsterdammer doet hij dat. Groente en fruit van het eigen land gaat wekelijks direct naar een vaste groep deelnemers. Zij betalen vooruit en hebben als het ware een aandeel in de oogst. Dit is het principe van Community Supported Agriculture (CSA). ‘’De consument betaalt nog steeds die euro, maar die gaat nu direct naar de boer. Die kan daardoor efficiënter boeren en hoeft niet steeds te groeien. Als je boerderij steeds groter moet worden om meer te verdienen, kom je ook verder van je product te staan. Kleinschaliger boeren betekent dus ook meer aandacht voor het milieu en voor het product. We hebben op grote schaal kleinschalige boeren nodig.’’

Het roer om: de droom

Hoe ziet De Groente Amsterdammer er over een tijdje uit? Als het aan Kasper ligt wordt er in de toekomst het hele jaar door voedsel geproduceerd. ‘’Ik wil jaarrond een compleet pakket kunnen produceren, die je supermarkt boodschappen kan vervangen. Dat betekent groente, fruit, eieren, vlees en zuivel van eigen land. Dat is haalbaar, door bijvoorbeeld ook te beginnen met het inmaken en bewaren van onze oogst, zodat mensen alle seizoenen kunnen genieten van wat er van het land komt. Dat is de droom.’’

Ben jij nieuwsgierig geworden naar De Groente Amsterdammer, neem dan een kijkje op de website of volg de instagram voor een kijkje op de boerderij. En mocht je zelf ook de handen uit de mouwen willen steken, is het ook mogelijk te helpen op het land.

Lees ook het verhaal van Marije, die het roer omgooide en nu haar eigen online broodbakschool runt vanuit Spanje. Of het verhaal van Wilma, die op haar 59e het roer omgooide en als nomade ging leven. Of van Angèle en Marc die naar Zweden vertrokken.

Over de schrijver