Kassa Groen: zet ‘s nachts je verwarming op 10 graden

Still uit Kassa Groen

Volgens CV-dokter Joep van de Vegt kan er per huis gemiddeld 10% bespaard worden op de stookkosten. Een van zijn belangrijkste tips in het programma Kassa Groen was: zet de thermostaat ‘s nachts zo laag mogelijk. Afhankelijk van de isolatie van je huis, is tien tot twaalf graden het best. Ook adviseert hij om in de kamer waar de thermostaat hangt, de knoppen op de radiatoren helemaal open te draaien. Anders produceer je veel warmte voor niks.
Volgens Joep van de Ven hebben veel mensen geen flauw idee hebben hoeveel ze jaarlijks betalen voor gas en elektriciteit. Als alle CV-installaties optimaal worden afgesteld kunnen we in ons land miljarden besparen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
Geslaagd experiment met smartgrid in Groningen
In Kassa Groen kwam vanavond ook het zogenaamde ‘smartgrid’ aan de orde. Nu krijgen we stroom van een centrale, maar in de toekomst gaan we steeds meer zelf energie leveren met zonnepanelen. Ook gaan we anders stroom gebruiken omdat we bijvoorbeeld elektrische auto’s op willen laden. Meerdere huizen in een wijk kunnen energie met elkaar delen. Dit noem je een slim netwerk, een smart grid. In het Groningse plaatsje Hoogkerk doet KEMA een proef met 25 huizen waarin dit vast wordt uitgeprobeerd.
De eerste resultaten van de proef zijn inmiddels binnen en die vallen niet tegen. Een van de dingen die we kunnen oplossen met een smartgrid is de zogenaamde ‘piekbelasting’. Nu gebruiken we de meeste stroom in de ochtend en de avond, maar de zon schijnt dan vaak niet en windenergie is onvoorspelbaar. Als we optimaal gebruik willen maken van de lokaal opgewekte stroom uit wind en zon, dan moeten we onze energieconsumptie gelijkmatiger over de dag verdelen.
Om het systeem aantrekkelijk te maken wordt groen gedrag beloond met korting. Als er veel aanbod is van groene stroom, als de zon schijnt of als het waait, dan zakt de prijs. Het slimme systeem koopt dan stroom van de buren of van de lokale windmolen om de auto op te laden of om je was te doen.
Dilemma: verse andijvie uit Nederland of uit Spanje?
Tenslotte werd nog een herkenbaar consumentendillema behandeld in Kassa Groen. Wat is beter, verse andijvie uit Nederland of Spanje? Voor het milieu is het altijd het best om andijvie uit het seizoen te kopen. Van april tot en met november kun je Hollandse of Duitse andijvie kopen die zo uit de grond komt, zonder hulp van een energieverslindende kas. Gedurende deze periode is er genoeg regen, zon en de juiste temperatuur zodat de andijvie zich lekker voelt. Vanaf december verhuist de andijvie naar de kas. Kies daarom in de winter voor de warmte van de Spaanse zon en niet voor de hitte uit de Hollandse kas.
Bekijk de hele uitzending
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Over de schrijver

9 reacties op “Kassa Groen: zet ‘s nachts je verwarming op 10 graden”

 1. Pingback: Blijf warm deze winter: GGD Flevoland geeft tips

 2. wij hebben de cv op 15 graden gezet en vanochtend om 10 uur was de tempratuur 16,5 graden. Aan gezet op 19,5 graden. het is nu bijna 1 uur en de termostaat staat op 18,5 graden Het is een nieuwbouw arppartement uit 2007 de radiatoren zijn boven warmer dan beneden en over het gehele oppervlak. de hr ketel is van atag en geregeld. Volgen de een hebben we te weinig cappaciteit. anderen zeggen dat het normaal is. gas en licht 176 euro per maand wat mij vrij hoog lijkt. na 3 uur stoken moet hij toch allang op tempratuur zijn?

 3. Geen idee waarom je reactie verwijderd is, Tramplus. Ik kon hem in het systeem niet meer terugvinden. Zou je hem nog eens willen plaatsen?
  Mijn excuses voor het ongemak.

 4. Het punt over het vervoer wordt inderdaad wel aangesneden in het programma, maar energieneutrale kassen worden niet genoemd.
  De kans dat je andijvie uit een energieneutrale kas eet, is in Nederland nog niet zo groot toch, of wel? Heb je bronnen die er op wijzen dat de meerderheid van de kassen in Nederland energieneutraal is? En hoe kan je bij andijvie uit NL zien of het uit een energieneutrale kas komt?

 5. "Kies in de winter voor de warmte van de Spaanse zon en niet voor de hitte uit de Hollandse kas"
  Komt dat spul uit Spanje met de zeilboot van sinterklaas?
  Wat is er mis met een energieneutrale kas?
  "Maak optimaal gebruik van de lokaal opgewekte zonnestroom, verdeel de energieconsumptie gelijkmatiger over de dag"
  Je kunt flink gaan koelen, dat slurp energie, waardoor onze fossiel verbruik verder stijgt zoals nu.

 6. En eenmaal na een lange transportweg per vliegende krat of omvallende vrachtwaggel de andijvie bij de supermarkt koelen?
  REKLAME, tijd voor REKLAME!
  http://www.klimaatkombi.nl/Voeding/Consument%20ee
  http://www.klimaatkombi.nl/Voeding/Ovenschotel-me
  http://klimaatkombi.nl/Voeding/Ovenschotel-met-zu
  http://klimaatkombi.nl/Voeding/Olie,%20verkeersin
  En nog veel meer op:
  http://www.klimaatkombi.nl/Voeding.html
  Einde niet-commerciele reklame.

Reacties zijn uitgeschakeld.