Kathedraal plaatst glas-in-loodramen met zonnecellen

Een kathedraal uit het Canadeze Suskantoon heeft glas-in-lood ramen die wel heel bijzonder zijn: ze wekken energie op met zonlicht. In de glas-in-lood ramen zijn namelijk zonnecellen verwerkt.
In totaal gaat het om drie ramen, die de recent gebouwde rooms katholieke kathedraal moeten verluchtigen. De installatie krijgt de naam “Lux Gloria”, wat zoveel betekent als “glorie licht” of “heerlijk licht”. De zilverkleurig zonnecellen zijn van verschillende formaten en zijn met de hand bevestigd tussen gekleurde, doorzichtige stukken glas.
Het bestuur van de kathedraal wilde eerst reguliere zonnepanelen op het kerkdak leggen, maar vreesde dat deze afbreuk zouden doen aan het uiterlijk van de kerk.

Glas-in-lood ramen wekken energie op

De glas-in-lood ramen zijn gemaakt door de kunstenares Sarah Hall uit Toronto. Zij maakte eerder al kunstwerken van glas waar zij zonnecellen in verwerkte. De panelen in de kerk zijn volgens de kunstenares zowel een mooi voorbeeld van hoe zonnecellen in de toekomst in een gebouw verwerkt kunnen worden, als een voorbeeld van “christelijk rentmeesterschap en zorg voor de schepping.”
Naar verwachting zullen de ramen zo’n 2.500 kwh per jaar opleveren, genoeg om een gemiddeld Canadees huishouden een half jaar van elektriciteit te voorzien. Het gaat dus niet echt om de opbrengst, maar om, zoals de kunstenares het zegt, “het deelnemen aan een collectief visioen van de toekomst.”
Bron: Businessgreen

Over de schrijver