Katten verkleinen kans op beroertes en andere voordelen van huisdieren

Nick
Bron: K. Douma

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bewijzen: een huisdier maakt blijvend gezonder. Zo zijn ze een natuurlijke moodbooster: 15 minuten doorbrengen met de hond of kijken naar zwemmende vissen, vermindert stressgevoel. Daarnaast zijn mensen met Aids vaak minder depressief wanneer ze een huisdier hebben en mensen met Alzheimer zijn minder angstig met een dier in huis. Met name katten blijken in deze gevallen bijzonder nuttig, omdat ze minder zorg behoeven dan bijvoorbeeld honden. Maar het hebben van een huisdier heeft meer positieve effecten.
Minder beroertes bij kattenbezitters
Waarom is niet bekend, maar katteneigenaren hebben minder beroertes dan mensen zonder een kat. Dit is deels te wijten aan het effect dat een huisdier heeft op de bloedsomloop, maar het kan ook te maken hebben met het feit dat een kat vaak het middelpunt van de belangstelling is. De katteneigenaar wordt dan afgeleid van andere zorgen.
Astma preventie
Het klinkt vreemd, want een allergie voor een dier is één van de meest voorkomende triggers van astma. Maar onderzoekers hebben de effecten van het hebben van een kat onderzocht op kinderen met een verhoogd risico op astma. Het bleek dat deze kinderen significant minder kans hebben om astma te ontwikkelen. Er is echter één uitzondering: kinderen van een moeder met een kattenallergie heeft drie keer meer kans om astma te ontwikkelen na vroege blootstelling aan katten.
Snack alarm
Voor mensen met diabetes kan een plotselinge daling in het niveau van de bloedglucose ernstige gevolgen hebben. Maar sommige honden kunnen hun baasje hiervoor waarschuwen. Ze reageren op een chemische verandering in het lichaam. Het alarm geeft de eigenaar tijd om een hapje te eten en zo een noodsituatie te voorkomen. Ongeveer één op de drie honden die met een diabetespatiënt samenleven hebben dit vermogen.
Work out met je kat
Je spieren uitrekken is gezond: het houdt je soepel als je bijvoorbeeld lang gewerkt hebt. Katteneigenaren doen er goed aan om een voorbeeld te nemen aan hun kat: kijk hoe vaak ze zich uitstrekt en volg haar. En als het je lukt, doe dan precies hetzelfde wat de kat doet. Anders zijn strekoefeningen voor het bovenlichaam, uitgevoerd op een stoel, ook al voldoende.
Bron: Webmd
Lees ook:
Chocolade beschermt tegen de zon
Waarom een dieet volgen ‘s morgens het makkelijkst is
In Griekenland wordt nog gezongen: flash opera in de metro
Zeven DIY’s die niet alleen geweldig zijn voor je katten maar ook voor je portemonnee

2 gedachten over “Katten verkleinen kans op beroertes en andere voordelen van huisdieren”

Reacties zijn gesloten.