Keith Alexander van NSA is de keizer van cyberspace

Foto: CSIS, Flickr
Foto: CSIS, Flickr

Keith Alexander, een voormalig generaal in het Amerikaanse leger, is de baas van de National Security Agency (NSA), de inlichtendienst die de afgelopen week in opspraak kwam vanwege het bespioneren van burgers via de internetdiensten van o.a. Google, Twitter en Facebook. Wie is deze man, die de bijnaam ‘Keizer Alexander’ heeft? We hebben al veel kunnen lezen over klokkenluider Edward Snowden die onthulde dat de NSA op zeer grootschalige wijze mensen bespioneert, maar wie is zijn tegenspeler eigenlijk?
In Wired portretteert James Bamford, een van de meest vooraanstaande Amerikaanse deskundigen op het gebied van geheime diensten, Keith Alexander. Bamfords specialisatie is de NSA. De bijnaam Keizer Alexander heeft de NSA-baas niet voor niets. Alexander is een onbekende, maar oppermachtige man. Naast directeur van de NSA is hij chef van de Central Security Service en opperbevelhebber van de US Cyber Command, het Amerikaanse internetleger.
Cyberoorlog is waar Alexander zich het meeste mee bezighoudt. Ook voordat hij de baas van de NSA werd, hield de generaal zich al bezig met de bescherming van de digitale grenzen van de Verenigde Staten. Het verzamelen van zoveel mogelijk data over iedereen maakt onderdeel uit van zijn cyberwarstrategie, zo maakt Bamford aannemelijk in zijn uitgebreide en boeiende artikel over Alexander.
360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Het lot van klokkenluider Snowden
Drones vervangen bijen
Onderwijskloof Azië en Europa wordt groter

Over de schrijver