Ken je deze apps al?

Er is natuurlijk veel voor te zeggen om af en toe je telefoon weg te leggen, thuis te laten of zelfs uit te zetten. Je geeft je brein de kans om te herstellen van een constante informatie overload en je creëert daarmee ruimte voor creativiteit en eureka-momenten. Bovendien kijk je meer om je heen, zie je nieuwe dingen en maak je weer eens contact met mensen, die je normaal straal voorbij zou lopen.

Maar we moeten ook realistisch zijn: zonder smartphone verdwalen we, weten we niet dat het over een uur gaat regenen en staan we onnodig lang op de vertraagde trein of bus te wachten. De telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven, dus laten we er gebruik van maken door eens een paar apps onder de loep te nemen die ons helpen om groener, eerlijker en leuker te leven.

Quality Time

Deze app houdt bij hoe vaak je bepaalde apps opent en hoe lang je op die apps zit. Dit kan je veel inzicht verschaffen over waar je tijd blijft. Zo kan je bijvoorbeeld een waarschuwing instellen als je langer dan een half uur of een uur op Facebook zit. Ook kan je een Quality Time profile aanmaken: Me Time of Work Time bijvoorbeeld. Hierbij kan je instellen dat je bijvoorbeeld een uur lang geen notificaties van apps wil ontvangen of zelfs niet gebeld wilt worden. Dit doet echt wonderen voor je concentratie.
Quality Time E1518435532852

Litterati

Deze app heeft een spelletje gemaakt van het opruimen van zwerfafval. Je maakt een foto, plaatst een tag en ruimt het natuurlijk op. Inmiddels hebben meer dan een miljoen mensen dit via de app gedaan. Op die manier kunnen lokale overheden en bedrijven meer inzicht krijgen in waar het meeste zwerfafval ligt en wat er zoal ligt. Dat kan een goede stok achter de deur zijn om statiegeld in te voeren en het gebruik van andere verpakkingen te stimuleren. Omdat alle gegevens verzamelt worden in één app heeft het net iets meer effect dan een #zwerfie (een selfie met zwerfafval).

Bijensafari

Je zou het niet zeggen, maar de lente staat weer voor de deur en dat betekent dat we ons weer druk moeten maken over de bij. Met deze app kan je zien hoe het ervoor staat met de bijen in jouw omgeving. Je kan bijvoorbeeld bijen spotten met de app (want heb je nou net de rosse metselbij gezien of juist de grote bladsnijder?) Maar je kan ook bekijken welke bloemen je bijvoorbeeld in je tuin moet planten om bijen aan te trekken. Toch leuk om te weten.

Rsz Bijen E1518435684641

Questionmark

Hoe gezond en duurzaam eet jij? Wat is het verhaal achter de producten die je koopt? Deze app heeft 70.000 producten van 4.000 merken uit 27 supermarkten in de database staan. Zo kan je zien welke Aloë Vera dranken bijvoorbeeld niet zo gezond zijn, omdat er heel veel toegevoegde suikers in zitten. Verder komen thema’s als milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid aan bod in deze app en dat is toch ook belangrijk.

Groente en fruitkalender van Milieu Centraal

Hier kan je zien wat er op dit moment in het seizoen is. Bijvoorbeeld: spinazie uit Spanje kan je nu prima kopen, maar dezelfde groente uit Nederland en België moet je op dit moment vermijden, omdat het er niet het seizoen voor is. Je leest hier ook hoe je je groente en fruit kan bewaren: spinazie kan je 2 dagen in de koelkast bewaren, stelt de app. Maar blijf je gezond verstand gebruiken en gooi het niet zonder meer weg na twee dagen, maar ruik, kijk en proef of het inderdaad bedorven is of niet.

Eerlijk winkelen

Op deze app zie je op de kaart waar je bij jou in de buurt eerlijk kan winkelen. De winkels zijn onderverdeeld in fairtrade, biologisch, tweedehands en eerlijk overig. Door de kleurige icoontjes kan je in één oogopslag zien waar je moet zijn voor wat. Bovendien krijg je extra informatie over de zaak als je op het icoontje klikt. Ook fijn. En je kan zelf ook tips insturen.

Eerlijk Winkelen E1518436035377

Happy cow

Deze app geeft een helder overzicht van vegetarische en veganistische restaurants bij jou in de buurt. Je kan de opties via een lijst bekijken, maar ook op de kaart. Je kan zoeken op veganistisch, vegetarisch, veggie options en winkels & meer. Vooral handig als je in een buurt of stad bent die je niet zo goed kent of als je op reis bent natuurlijk.

Headspace

Deze app leert je mediteren. Je hoeft geen ervaring te hebben. Sterker nog: als je de app installeert, krijg je eerst een kort animatiefilmpje te zien waarin helder wordt uitgelegd wat meditatie is. Sommige dagen zal het je makkelijk afgaan en sommige dagen is het moeilijker. Op dag één krijg je een meditatie van 10 minuten. In tien dagen krijg je een goede basis mee om dagelijks te mediteren en zo meer ruimte in je hoofd te creëren.

Headspace E1518437111908

Ecosia browser

Door deze zoekmachine te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld google zorg je ervoor dat er nieuwe bomen geplant worden. Bovenaan je zoekactie zie je hoeveel bomen jouw zoektocht oplevert, dus dat stimuleert om nog even verder te browsen op internet. Inmiddels zijn er dankzij deze browser al meer dan 20 miljoen bomen geplant.

Peerby en Snappcar

Deze apps ken je vast al, maar we willen ze toch nog even onder de aandacht brengen. Hoe fijn is het namelijk om je spullen te delen, zeker als je ze zelf niet continu nodig hebt. Bij Peerby kan je bij je buren op zoek naar dingen als een ladder, een boor of een ouderwets monopolie spel. Bij Snappcar kan je de auto van je buurman tegen betaling gebruiken als hij die toch niet nodig heeft. Bijkomend voordeel is dat je je buren nog eens leert kennen.
Welke app raad jij aan voor een groener, eerlijker en leuker leven? We horen het graag! 

Over de schrijver

4 gedachten over “Ken je deze apps al?”

  1. Pingback: Litterati: Spelenderwijs Plastic Afval Opruimen #Litterati - Nieuws waar je blij van wordt, samen de wereld mooier maken!

  2. Pingback: De opmars is begonnen: drink jij al biologische, fairtrade of lokale wijn?

  3. De app Afgeprijsd vind ik ook een hele goede. Onze buurtsuper doet eraan mee. Je kunt zien welke producten zijn afgeprijsd omdat ze bijna over de datum zijn. Zie je wat lekkers? Hop, even naar de winkel en de voedselverspilling is weer een heel klein beetje teruggedrongen.

  4. Pingback: Mediteren kun je leren: 5 stappen

Reacties zijn gesloten.