Kernramp Borssele: “We zijn door het oog van de naald gekropen”

12461075
Foto: Jacco Van Boven, Panoramio

Volgens het radioprogramma Argos zijn er de afgelopen 30 jaar 372 storingen en ongevallen geweest in de kerncentrale Borssele, in Zeeland. Daaronder waren een aantal ernstige incidenten die zeer slecht hadden kunnen aflopen.

Zo vielen in 1981, 1984, 1986, 1987, 1989 en 2006 de noodstroomvoorzieningen uit of functioneerden dieselaggregaten niet. Vergelijkbare problemen zorgden in Fukushima voor een kernramp, in Borssele zijn we “door het oog van de naald gekropen”, aldus hoogleraar elektriciteitsvoorziening Cees Andriesse. “Men is gered door het toeval. Onder iets andere omstandigheden had er een ernstige situatie kunnen optreden. Dat is onacceptabel.”

Bron: onjo.nl, joop.nl

Lees ook

Over de schrijver

7 reacties op “Kernramp Borssele: “We zijn door het oog van de naald gekropen””

 1. "de bouw van een kerncentrale stoot een onvoorstelbare hoeveelheid CO2 uit" even de feiten bekijken:
  "48 kWh per day of offshore wind require 60 million tons of concrete and steel"
  "48 kWh per day of nuclear power require 8 million tons of steel and 0.14 million tons of concrete" http://WWW.WITHOUTHOTAIR.COM blz 62

 2. Er werd gezegd:

  "Wat zijn de voordelen van kernenergie?

  CO2 vrije energie. Bij kernsplitsing komen geen broeikasgassen vrij. Het draagt dus niet bij aan de opwarming van de aarde".

  Hier wordt weer (opzettelijk?) de opslag van (hoog)radioactief afval EN de ontmanteling van de kerncentrale buiten beschouwing gelaten! Ook dit levert veel CO2 op, tevens weet nog niemand wat het ontmantelen van een kerncentrale zal kosten omdat dit nog nooit is gebeurd.

  1. Klopt Peter. Maar ook de bouw van een kerncentrale stoot een onvoorstelbare hoeveelheid CO2 uit.
   Betonproductie, en daar heeft een kerncentrale erg veel van nodig, als ook de productie van electronica dat erg veel energie kost. Ter vergelijk, de productie van 1 printplaat kan net zoveel energie kosten als al het staal in 1 auto!

   Verder kost de bouw minimaal 8 jaar. Dus is de hele discussie over kernenergie en CO2 volslagen onzinnig en niet meer dan kostbaar tijdsverlies.
   Het is zo simpel….. iedereen moet veel minder energie gebruiken en op daken moeten massaal zonnepanelen komen.

   PS; Bovenstaande informatie zie ik niet terug in de informatie over kernenergie, ook niet op hetkanwel.nl.

Reacties zijn uitgeschakeld.