Plant jouw kerstboom in een echt kerstbomenbos!

Veel kerstbomen worden na de feestdagen verbrand of weggegooid. De Amsterdamse Nancy Wiltink vond dat zo zonde dat zij het afgelopen jaar haar best heeft gedaan om een plekje te vinden waar mensen hun kerstboom mogen planten. De vergunning is helaas nog niet rond, maar deze dame durft het wel aan om a.s. zaterdag een begin te maken aan een echt (tijdelijk) kerstbomenbos. Daar wilden wij graag meer van weten!

Een kerstbomenbos

Het idee voor een kerstbomenbos is jaren geleden ontstaan toen er een bouwterrein in de buurt van Nancy Wiltink door de crisis leeg kwam te staan. Er werden ideeën gevraagd om het terrein tijdelijk te gebruiken. Wiltink vertelt enthousiast:
“Zelf was ik erg gecharmeerd van het idee van adoptiebomen.Toen een vriend van mij vervolgens een kerstbomenasiel startte als ludieke actie, dat helaas werd omgezaagd door groenvoorziening, zijn we samen op mensen van het stadsdeel afgestapt. We vroegen ons af waarom we er geen kerstbomenbos kon ontstaan op een leegstaand stukje land. Na een jaar is het dan weer leeg op te leveren.”

Bewustzijn creëeren

Met dit kerstbomenbos willen zij niet alleen kerstbomen redden maar ook een bewustzijn creëeren. Nancy Wiltink vertelt bevlogen:
“We hebben nieuwsgierigheid, een ‘hands-on’ mentaliteit en een verlangen om mensen te laten zien dat kerstbomen echte bomen zijn. Dat je ze niet bij het grofvuil hoeft te zetten als je in de stad woont.”
“Om te beginnen willen we mensen die dit bewustzijn al hebben een plek bieden voor hun boom. Daarnaast lijkt het ons leuk om het bos tot gezamenlijk eigendom te maken. Dus niet dat je je boom in levert en hem na een jaar weer komt halen. Maar dat je een boom aanlevert en daarmee mede-eigenaar wordt van een tijdelijk bos. Wat we met dat bos gaan doen bespreken we samen. Dat kan nog alle kanten op, maar eerst moeten we zorgen dat de bomen het overleven.”

Het evenement

Iedereen die een boom wil planten kan zaterdag 7 januari vanaf 14.00 langs komen bij Tuin aan Zee aan de Willemsluis bij Buiksloterweg 9. Het planten gaat door totdat het (te) donker is. Nancy Wiltink vertelt:
“Er zijn scheppen aanwezig en voor alle planters is er chocomel aan het vuur (bij kou) of in huis (bij regen) en een bomenverhaal onder de bomen. Iedereen mag een boom brengen en planten, mits de kluit echt een kluit is die levensvatbaar is. Bedenk daarbij dat elke boom even groot is boven de grond als onder de grond. Een boom van twee meter met een kale stronk van 30 cm er onder zal niet gaan. Een klein boompje met een flinke kluit waar ook de kleinere wortels aan zitten maakt een goede kans.”
Pixabay (Kerstbomenbos)

Een groeiend bos

Of het kerstbomenbos mag blijven moet nog blijken. Voor het stukje groen aan de Willemsluis kan namelijk pas vanaf februari een vergunning worden vrijgegeven. Toch maakt Nancy Wiltink zich geen zorgen. Volgens haar was iedereen van de gemeente tijdens de vergaderingen positief over het idee. Er was alleen iemand van Groenbeheer die zei dat sparren niet thuis horen in Amsterdam Noord. Volgens Wiltink kan je dan ook zeggen dat steden hier niet horen. Het lijkt haar juist fantastisch om ook een naaldbos in Amsterdam Noord te hebben. Haar toekomstdroom:
“Waar ik van droom is een bos die groeit als een boom: elk jaar een ringetje erbij. En dan het liefst elk jaar op een andere plek in de stad. Met leuke activiteiten tijdens planten en ophalen, en concrete medewerking van de stad. Want de grond, die is niet van het bos. Die moet de stad aanwijzen en dan graag vóór 1 september. Dit jaar was dat de grootste bottleneck.”
Wil jij meer weten over het kerstbomenbos? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.

Over de schrijver

2 gedachten over “Plant jouw kerstboom in een echt kerstbomenbos!”

  1. Pingback: Van Kerstboom tot parfum: DEN

  2. Pingback: Met deze tips geen witte, maar een groene kerst

Reacties zijn gesloten.