Met de ketting kledingruil van The Clothing Loop kan je coronaproof kledingruilen

Toen ik klein was, kwam mijn tante regelmatig langs met een tas kleding waar mijn nichtje uitgegroeid was. Dat vond ik altijd een feestje, want haar jurkjes werden nu van mij. Ik ging altijd zorgvuldig door de inhoud van de tas en koos zelf uit wat ik wel en niet wilde houden. Die herinnering kwam heel even terug toen ik hoorde over de ketting kledingruil, oftewel coronaproof kledingruilen. Je krijgt een tas kleding thuis, haalt eruit wat je wilt hebben, stopt er kleding in terug waar je zelf op uitgekeken bent en geeft de tas weer door.

Ketting kledingruil

Nichon Glerum is één van de initiatiefnemers van deze ketting kledingruil, die begon in Amsterdam-Noord, maar inmiddels al in negen steden is overgenomen. “Het begon ermee dat Eline de Groot een tas vol kleding klaar had staan voor de volgende kledingruil, maar die kwam er nooit in verband met corona. Toen ontstond het idee om de tas langs verschillende adressen te laten reizen. Je haalt eruit wat je wilt hebben en stopt er iets in terug waar je zelf op uitgekeken bent. Floortje Halters heeft toen razendsnel een route en systeem op poten gezet. Inmiddels hebben we 60 adressen in ons ruilclubje en circuleren er 12 tassen, want zo’n tas moet wel een beetje te tillen zijn.”

“Iedereen houdt zo’n tas een paar dagen in huis, zodat je er op je dode gemak door heen kan gaan. Er zijn mensen, die dat eigenlijk veel relaxter ruilen vinden dan op een fysieke kledingruil waar iedereen door elkaar heen rent om te passen. Eens in de twee weken krijg je ongeveer een tas in huis, maar als je even pauze wil kan je dat natuurlijk gewoon aangeven. Je bent ook niet verplicht om er iets uit te halen of er weer iets in te doen.”

Ketting Kledingruil

Nieuwe mensen ontmoeten

“Het leuke is, dat je niet alleen ‘nieuwe’ kleding krijgt, maar ook mensen uit je buurt leert kennen. We hebben een bijbehorende app-groep waarin mensen een foto kunnen posten van hun ‘nieuwe’ aanwinsten. Het is leuk om te zien hoe jouw kledingstuk iemand anders staat. Laatst werd ik aangesproken op het schoolplein door iemand die me herkende van zo’n selfie in de app-groep. We hadden elkaar nog nooit ontmoet, maar we zaten dus allebei in dezelfde ketting kledingruil.”

Kleding uitproberen

“Ik koop al elf jaar geen nieuwe kleding meer, behalve dan zo nu en dan wat ondergoed en sokken. Dat doe ik echt uit ideële overwegingen. Ik vind dat er al zoveel kleding in omloop is: waarom geven we dat niet gewoon door als we erop uitgekeken zijn? Kledingruil is ook een hele goede manier om kleding uit te proberen, die je anders misschien niet zo snel zou dragen. Zo kwam ik pre-corona, toen ik nog kledingruilfeestjes voor 600 man organiseerde, een keer een leren broek tegen. Niks voor mij dacht ik, maar uiteindelijk heb ik er drie maanden bijna dagelijks in rond gelopen. Daarna heb ik hem weer doorgegeven.”

“Als je iets toch niet blijkt te dragen, om wat voor reden dan ook, doe je het gewoon weer in de volgende tas die voorbijkomt. Net zo makkelijk. Zo was er iemand in onze groep die van de zomer, toen het nog kon, naar Italië op vakantie ging en een heel leuk zomerjurkje uit de tas trok. Na haar vakantie heeft ze dat er gewoon weer in gedaan, zodat iemand anders er ook nog van kan genieten.”

Ketting Kledingruil

Kleding van kwaliteit

“Zelf heb ik aan deze ketting kledingruil een heel leuk broekpak overgehouden. En een paarse broek, die voelt alsof je een pyjamabroek aan hebt, maar er heel chique uitziet. Ik vind paars altijd een moeilijke kleur, maar nu kon ik het uitproberen en ik ben er heel blij mee.”

“Sommige dingen kan je niet ruilen. Als iets stuk is bijvoorbeeld of heel erg aan het pillen is. Witte overhemden zijn ook heel moeilijk, want die worden heel snel smoezelig in de kraag en onder de oksels. De kwaliteit van items hoog houden is belangrijk. Soms, als ik tijd heb, repareer ik wel eens iets of probeer ik ergens een vlek uit te halen als iets nog potentie heeft. Over het algemeen is de regel: zie je na één ronde nog iets van jezelf in de tas zitten? Dan wil blijkbaar niemand uit de groep het hebben en haal je het eruit. Maar alle tassen hebben pas net één heel rondje langs alle adressen afgelegd. We hebben zo veel lol hiermee. Er worden echt wel kledingstukken gered. En hopelijk minder nieuwe gekocht.”

Wil jij ook een ketting kledingruil opzetten? Nichon heeft een handige handleiding geschreven, die je daarbij helpt. Je kan je ook opgeven voor een bestaande ketting: kijk hier voor meer info.

Ketting Kledingruil

Over de schrijver

4 gedachten over “Met de ketting kledingruil van The Clothing Loop kan je coronaproof kledingruilen”

 1. Hallo allemaal,

  Ik zou ook graag mee willen doen. Heb kleding in maat s/m (36/38).
  Ik ben opzoek naar maat 36. Wilt er iemand ruilen?

  Groetjes,
  Elvira

 2. Ik heet Angela en wil graag mee doen met kleding ruil had maat 54/56 zit nu op 50/48 dus wie kan me helpe en geld de ruil trouwens ook voor schoene of puur alleen kleding?

 3. Dat kan ik heb alleen wel grote maten die ik weg wil hebben ben flink aan afvallen is ook mijn eerste keer op dit ruil gebeuren dus spannend jij bent de eerste reactie dus wil je al een datum prikke of zulle we ff wachten op meer reacties?

Reacties zijn gesloten.