Met deze innovaties maak je jouw keuken een stuk groener

Klopt het als ik zeg dat we bijna allemaal blij worden van een groene keuken? En dan bedoel ik niet alleen in de vorm van bloemen en planten. Je kunt tegenwoordig namelijk een heleboel groene innovaties in huis halen. En je raadt het al, hetkanWel heeft alles voor je op een rijtje gezet. 

Compostapparaat

We zorgen in Nederland jaarlijks voor bijna 500 kilo aan afval per persoon, waarvan ongeveer 155 kilo GFT-afval. Whirlpool heeft een keukenapparaat ontwikkeld dat jouw voedselresten kan veranderen in compost. Het werkt heel simpel: je gooit groenafval in de bak en binnen 24 uur heb je huisgemaakte compost.

Een wormenbak

Voor wie tweehoog in de binnenstad woont en geen GFT-bak tot zijn beschikking heeft, is deze emmer met wormen misschien een oplossing. Het is een plastic bak die je met bijgeleverde grond en veel krantenpapier omtovert tot een mini-compostfabriek waar de wormen het werk doen.

Nanofarm

Naast composteren kun je ook jouw eigen voedsel maken. Dit apparaat zorgt ervoor dat je in je eigen keuken groenten kunt oogsten. Je hebt alleen water en zaadjes nodig. Het apparaat doet de rest voor je en is voorzien van LED-licht en een ventilatiesysteem.

Oesterzwammen kweken

De mannen van RotterZwam hebben een zogenaamde ‘Growkit‘ ontwikkeld waarmee je thuis op je eigen aanrecht oesterzwammen kunt kweken. Ben je een grote fan van koffie? Dat komt goed uit, want je hebt koffiedik nodig om de oesterzwammen te laten groeien.

Meelwormen kweken

De kans is groot dat we in de toekomst vaker insecten eten. En dat is ook helemaal niet zo gek, want de kleine beestjes zitten vol met eiwitten. Hartstikke gezond dus. De makers van dit apparaat spelen mooi in op dit toekomstbeeld. Zij hebben een apparaat ontworpen waarmee je zelf meelwormen en andere insecten kunt kweken.

Rotating Garden

Dit ziet er heel gaaf uit, maar de werkwijze is misschien nog wel veel toffer. Je gooit je GFT-afval in het midden van de draaiende tuin en geeft op die manier je plantjes te eten. Bekijk het hier:

Over de schrijver

4 gedachten over “Met deze innovaties maak je jouw keuken een stuk groener”

 1. Helemaal gelijk, composteren enof fermenten doe je met al aanwezige(herbruikbare)materialen, Het is weer materialistische gekmakerij.
  Hoezo creativiteit van de bodem af ?
  voorbeeld het fermentatie systeem van Bokashi, letwel je hoeft het niet te kopen, je kan het gewoon na-apen met eigen (herbruikbaar) materiaal.
  SUCCES
  en allen een fijn creatief weekend

 2. Goed, dat Whirlpool-verhaal is wellicht grote onzin, maar de andere opties zijn zeker leuk en inspireren voor het verder vergroenen. Ik heb een prima composteerbak maar ik lees graag over nieuwe ideeen dussss: Dank voor deze post!

 3. Het apparaat van Whirlpool versnippert en droogt je resten, dat kan dan op de composthoop of direct, dun uitgestrooid als mulch. Het bevat voedingsstoffen en zouten! en is zeker nog geen compost. Er zijn ook grote apparaten, geschikt voor bijvoorbeeld grootkeukens. Bij temperaturen hoger dan 70 graden, waarschijnlijk nodig als het zo snel droogt, ontstaan chemische verbrandings-reacties.

 4. Sorry, maar compost maken in 24 uur bestaat niet. Echt onzin. n Apparaatje met n praatje; bij elkaar zo oppervlakkig dat t pijn doet. Het is een manier van afvalverwerking. Maar wat er uit dit apparaat komt, kun je echt geen compost noemen. Geen enkel techno-ding vervangt compostering als natuurlijk proces, waarvan de waarde – voor de bodem! – hem vooral zit in het microscopisch rijke bodemleven. Daarvoor is tijd nodig, en contact met de levende bodem. Wil je iets zinnigs doen met je GFT? Kijk op http://www.compostgilde.nl

Reacties zijn gesloten.