Tips voor duurzaam gebruik van je keuken

Foto: Gareth Williams, Flickr, Cc By 2.0
Foto: Gareth Williams, Flickr, Cc By 2.0
We worden ons steeds meer bewust van het belang van duurzaam leven. Meer mensen rijden elektrisch, zonnepanelen worden populairder en ook keukens worden steeds duurzamer. Wil jij ook in de keuken je steentje bijdragen aan een beter milieu, maar ben je nog niet toe aan een nieuwe keuken? Door je gedrag in de keuken aan te passen kan je ook de duurzaamheid verhogen.

Water besparen in de keuken
Het gebruik van water heeft op verschillende manieren impact op het milieu. Het kost energie om het water te verwarmen, maar ook om het te zuiveren. Deze tips helpen je minder water te verbruiken.

– Laat de kraan niet onnodig lopen. Zet hem tussentijds uit.
– Kook met zo weinig mogelijk water. Met een deksel op de pan heb je minder nodig.
– Beperk het gebruik van warm water.
– Gebruik je vaatwasser alleen als deze vol is of was met de hand af.

Duurzaam omgaan met keukenapparatuur
De apparaten in je keuken gebruiken doorgaans veel elektriciteit. Dit kan je gelukkig beperken. Met deze tips zal je het milieu minder belasten.

– Let bij het kopen van nieuwe apparatuur op de energiezuinigheid.
– Plaats je koelkast op een slimme plaats. Niet in de zon en niet dicht bij een radiator of een oven. De koelkast moet dan namelijk harder werken om koel te blijven.
– Zet je koelkast en vriezer niet op een onnodig lage temperatuur. Voor een vriezer is een temperatuur van tussen de -18 en -15 graden prima, voor je koelkast tussen de 3 en 5 graden.
– Gebruik niet te veel wasmiddel in je vaatwasser. Poeder is beter dan tablets.
– Laat voedsel ontdooien in je koelkast in plaats van in je magnetron.
– Doe niet onnodig veel water in je waterkoker.

Milieuvriendelijk omgaan met voedsel

Door slim met je voedsel om te gaan kan je het milieu sparen. Zo zorg je dat kostbare grondstoffen niet onnodig verspild raken. Ook kost het producen van voedsel en verpakkingsmaterialen de nodige energie.

– Koop zoveel mogelijk producten zonder verpakking of met een verpakking van recyclebaar materiaal.
– Eet minder vlees. De productie van vlees kost relatief veel energie en grondstoffen.
– Koop biologisch voedsel, bij voorkeur van het seizoen en uit de regio. Let goed op of je eten een biologisch keurmerk heeft.

Alle kleine beetjes helpen. Door al deze tips zoveel mogelijk te volgen zal je de milieubelasting in de keuken enorm kunnen terug dringen. Succes ermee!

Foto: Gareth Williams, Flickr, CC BY 2.0

Over de schrijver