Kies jij ook voor duurzame mode?

Duurzame ModeWe gaan steeds milieubewuster leven. We stappen over op groene stroom, zetten de verwarming een standje lager, kopen biologische producten en zijn al helemaal omgetoverd tot plastic heros. Maar als we kleding of schoenen kopen, weten we dan ook waar deze vandaan komen? Kies jij alleen maar voor duurzame mode of maakt het je niet zo uit?

Duurzame mode steeds meer verkrijgbaar

Het tijdperk dat je in Nederland moest zoeken naar eerlijk gemaakte kleding is voorbij. Steeds meer bedrijven in de fashion industrie stappen over op maatschappelijk verantwoord ondernemen. De werkplek is schoner en veiliger, de werktijden zijn aangepast en er wordt een eerlijk loon uitbetaald. Daarnaast worden er met behulp van steeds strengere eisen, nauwelijks meer schadelijke stoffen verwerkt in de huidige textiel- kleding- en lederindustrie. En alhoewel er in Nederland nog geen verbod is op bont in de fashion industrie, zijn er steeds meer bedrijven die tegen bont zijn en dit ook absoluut niet meer in hun producten verwerken.

Hoever zijn we en waar kan ik terecht?

In de kleding en textiel branche zijn er al veel stappen ondernomen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mensen zijn zich meer bewust van eerlijke kleding waardoor de retailers in de kledingindustrie hun doelen beginnen bij te stellen door steeds meer duurzame kleding te gaan verkopen en hun collecties hierbij volledig aan te passen.

In de schoenenindustrie staat de duurzame schoen momenteel nog iets minder op de radar dan binnen de mode industrie. Toch zijn er al heel wat schoenenmerken en winkels die de noodzaak van duurzaam produceren zien en er daarom al wel in investeren.
Vanuit MVO Nederland zijn er tegenwoordig een heel aantal bedrijven die meewerken aan een duurzaamheidsplan. Maar op de website van jouw favoriete fashionbrand kan je hier tegenwoordig ook al veel informatie vinden of ze investeren in duurzaamheid. Dit maakt de zoektocht naar dat duurzame jurkje of een paar kwaliteitsleren schoenen die op een maatschappelijk verantwoorde manier zijn geproduceerd een stuk makkelijker.

Duurzame mode: zelf een steentje bijdragen

Veel fashionketens roepen mensen op om ook zelf een steentje bij te dragen aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Heb jij nieuwe kleding nodig, maar weet je niet zo goed wat je met je oude kleding kunt doen? Kledingwinkels zitten er om te springen, want jouw kleding krijgt een second chance. En of je kleding versleten of gewoon uit de mode is, zij weten er wel raad mee. Naast het duurzaam verwerken van je kleding is het aan de basis belangrijk om alleen kleding of schoenen te kopen die je echt nodig hebt en ook daadwerkelijk draagt. Het is zonde als het ongedragen in de kast blijft hangen. Maar ook als je je bewust bent van duurzame materialen en verf zonder chemicaliën draag jij mee aan een verantwoord product. Maatschappelijk verantwoord ondernemen doen we dan ook met elkaar.

Over de schrijver