Kieswijzer 2.0: PVV-er gaat naar Lidl, CDA-er liever naar AH

Foto: Pictorescue.nl
Foto: Pictorescue.nl

Drink je Coca-Cola en shop je bij de Lidl? Grote kans dat je PVV-er bent. Hou je van Old Amsterdam en de Etos? D66 is de partij voor jou. De merken die je gebruikt zeggen veel over wie jij bent. De nieuwe kieswijzer BrandVoting gebruikt dit gegeven en levert een stemadvies aan de hand het bier dat je drinkt en de tijdschriften die je leest. En er zijn nog meer alternatieve manieren om te checken waar jouw politieke thuis is.

Merken maken je stem

Je voelt je het snelste thuis bij mensen die op jou lijken: mensen die dezelfde drankjes drinken, dezelfde bladen lezen en dezelfde winkels bezoeken. Van dit gegeven maakt de kieswijzer Brandvoting handig gebruik. Aan de hand van de merken die je gebruikt, geeft de site je een stemadvies. De kans is namelijk groot dat de mensen die dezelfde dingen kopen, ook jouw politieke voorkeuren delen.

BrandVoting baseert haar stemadvies op basis van onderzoek onder 1500 mensen naar hun consumptiegedrag. In het onderzoek werd ook gevraagd naar politieke voorkeur. Het bleek dat de keuze voor bepaalde merken sterk samen gaat met de voorkeur voor bepaalde merken. Oftewel: Coca-Cola, Heineken en Lidl passen bij PVV-ers, terwijl Spa, Amstel en Albert Heijn bij de CDA-er passen. Kortom, als je niet zoveel kaas gegeten hebt van politieke stellingen, kun je toch te weten komen welke partij bij je past.

Andere alternatieve kieswijzers

  1. De site babalin.com beweert de snelste kieswijzer ter wereld gemaakt te hebben. Je krijgt telkens twee foto’s van politici te zien waar je uit moet kiezen. In minder dan 20 seconden krijg jij je stemadvies. De site beweert dat dit wetenschappelijk verantwoord is. Want onderzoeken tonen keer op keer aan: je maakt je keuze op basis van uiterlijk.
  2. Wil je Femke Halsema of Mark Rutten graag bloot zien? Dan is politiekmetdebillenbloot.nl wat voor jou. Het is geen stemwijzer, maar een grappige manier om te laten zien welke politieke kandidaten het groenst zijn. Terwijl je kijkt hoe politieke kandidaten strippen, krijg je informatie over hun politieke standpunten over groene onderwerpen.
  3. Kieskompas.nl is richt zich op laaggeletterden: met veel plaatjes en een stem die uitleg geeft kun je je keus bepalen. Net als traditionele stemwijzers werkt Kieskompas met stellingen. Maar door de plaatjes en uitleg werkt de site snel en makkelijk. Ook als je goed kunt lezen een aanrader.
  4. De Groene Kieswijzer legt politieke partijen langs een groene meetlat. De site laat precies zien wat alle partijen denken over bijvoorbeeld kernenergie en natuurbeheer en geeft je een stemadvies. Handig zijn de links “wat denken de partijen erover?” die bij elke stelling staan. Als je groen belangrijk vindt, kun je precies uitvogelen welke partij het meeste doet wat jij wilt.
  5. Kinderstemwijzer.nl is gemaakt door de 9-jarige Wytze Walstra, die vond dat er te weinig aandacht was voor kinderen in politieke campagnes. Hij mailde alle partijen een lijst met vragen over voor kinderen belangrijke onderwerpen. Op basis van de antwoorden ontwierp hij zijn eigen stemwijzer.

Bron: Bright.nl

Lees ook

Over de schrijver

4 reacties op “Kieswijzer 2.0: PVV-er gaat naar Lidl, CDA-er liever naar AH”

  1. @ linda prima dat je voor de PVV stemt, maar laten we toch hopen dat jouw kreet "pvv rulez" niet opgaat. Alst dat gebeurt dan hebben we een redelijke uitdaging.

  2. ik kom bij de lidel ,ah,c1000,en soms bij de emte,ben daar mischien heel wisselvallig in,maar wat ik zeker weet is ,ik stem PVV

Reacties zijn uitgeschakeld.