Kijktip: geen paniek, we maken een eind aan armoede

Still Uit Youtube-Clip Van Hans Rosling.
Still Uit Youtube-Clip Van Hans Rosling.
Vanavond om negen uur is statistiekenstuntman, professor Hans Rosling, terug met een show vol feiten over het bestrijden van armoede. Vijftien jaar geleden wilde de VN de armoede in de wereld halveren. Dat is gelukt: het aantal mensen dat moet rondkomen van minder dan 1,25 dollar per dag daalde van 1,8 miljard dollar in 1990 naar 840 miljoen dollar in 2015. Hans Rosling staat in deze uitzending stil bij dit succes. Ook onderzoekt hij hoe we extreme armoede in zijn geheel de wereld uit kunnen helpen.

Het programma ‘Don’t panic – How to End Poverty in 25 Years’ wordt uitgezonden in de week waarin de Verenigde Naties nieuwe ontwikkelingsdoelen voor de wereld presenteren. Het belangrijkste doel is om, voor het eerst in de geschiedenis, extreme armoede helemaal uit te roeien.

Aan de hand van zijn kenmerkende bubbel-grafieken die holografisch worden geprojecteerd laat Rosling zien hoe we dat uitdagende doel waar kunnen maken. Door zijn prikelende, optimistische, goed onderbouwde inzichten, is Rosling wereldwijd een veelgevraagd spreker.

De wereld wordt een steeds betere plek voor steeds meer mensen

Rosling toont niet alleen grafieken maar vertelt ook dramatische verhalen over het leven in Afrika en Azië. Bijvoorbeeld over Srey Mao in Cambodia die op het punt staat te bevallen van een tweeling waarvan één ondersteboven ligt. Ze heeft geld moeten lenen om de doktersrekening te kunnen betalen. Zorgt de geboorte er voor dat haar familie wordt teruggeworpen in extreme armoede? Voor bijna 1 miljard mensen zijn dit dagelijkse vragen.

Rosling laat zien dat de recente wereldwijde vooruitgang het grootste verhaal is van onze tijd, misschien wel van de hele menselijke geschiedenis. Hij sluit af met een optimistische conslusie: als de ontwikkelingen van de afgelopen jaren doorzetten, is het beëindigen van extreme armoede makkelijker dan we denken.

Aan de hand van data van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereld Gezondheids Organisaties liet Rosling al eerder zien dat de wereld een steeds betere plaats wordt voor steeds meer mensen. Deze filmpjes kun je hier bekijken. Zijn TED-talks over statistiek zijn legendarisch en wereldwijd miljoenen keren bekeken.

Kijken? Vanavond om 21:00 uur Nederlandse tijd op BBC 2.

Over de schrijver

1 gedachte over “Kijktip: geen paniek, we maken een eind aan armoede”

  1. Waar Rosling het over heeft is het tegengaan van extreme poverty oftewel mensen die moeten leven van minder dan $1,25 per dag. Dat is de laatste tien jaar inderdaad fors gedaald en zal naar alle verwachting zeker nog verder door dalen. Waar hij echter niet bij stil staat is de tegelijkertijd snelle opkomst van nieuwe armoede in de zogenaamde ontwikkelde wereld. Mensen die moeten leven van 700 Euro of minder per maand, dus 600 keer ! het niveau van extreme poverty maar toch in armoede leven. In de westerse wereld zijn de (verplichte) kosten van zorg en levensonderhoud namelijk vele malen hoger.
    Zo leeft momenteel in de VS al één op de zes mensen van foodstamps en ook in Europa is er ongeveer 10-12% bittere armoede. Dus het verhaal dat armoede langzamerhand aan het verdwijnen is, strookt helaas niet geheel met de werkelijkheid.

Reacties zijn gesloten.