Kijktip Nieuwsuur: tekort aan kandidaten voor de gemeenteraad

Tekort Kandidaten Voor Gemeenteraad. Foto: Wikimedia Commons
Tekort Kandidaten Voor Gemeenteraad. Foto: Wikimedia Commons
Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Nederland kiest dan ruim negenduizend raadsleden. Veel partijen kunnen maar moeilijk kandidaten voor de gemeenteraad vinden, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Deskundigen en raadsleden maken zich ernstige zorgen.

Er zijn politieke partijen die uit een gebrek aan kandidaten helemaal niet meer mee doen aan de raadsverkiezingen. “Mensen hebben er geen tijd voor en zien de gemeente als iets wat op afstand staat. We kunnen gewoon geen kandidaten vinden”, aldus fractievoorzitter Wim Steenbakkers, van de Lieropse Lijst uit de gemeente Someren.

Nieuwsuur wijdde er gisteren een uitzending aan:

Ook Stand.nl besteedt er vandaag aandacht aan. De meerderheid van de stemmers is tegen een verhoging van het inkomen voor raadsleden. Een beter inkomen zou de baan van raadslid aantrekkelijker kunnen maken en meer kandidaten voor de gemeenteraad kunnen trekken.

Gelukkig zijn er nog wel mensen die raadslid willen worden. Onze eigen hetkanWel redacteur Matthijs Sienot (ook bekend als Frissewind) is bijvoorbeeld kandidaat raadslid voor D66 Utrecht.

Kundige mensen zijn juist op lokaal niveau steeds harder nodig, omdat er steeds meer zaken lokaal beslist worden. Veel regelingen rond zorg zijn overgeheveld van de landelijke overheid naar de plaatselijke overheid. En ook groene-energieinitiatieven worden meestal op lokaal niveau gereged. Sinds 1 januari 2014 is de belastingkorting voor lokale energieprojecten ingegaan. We kunnen dus een hausse aan nieuwe projecten verwachten.

Deze projecten kunnen soms lastige politieke kwesties opleveren. Een voorbeeld zijn de windmolens die geplaatst zouden worden op een industrieterrein in Utrecht. Verschillende bewoners kwamen hier tegen in opstand.

Gelukkig zijn er ook de nodige voorbeelden van geslaagde lokale initiatieven op het gebied van groene energie:
Inwoners Utrechtse wijk Lombok internetten en rijden op zonne-energie
Hellouw: van plattelandsdorpje naar groene energieleverancier
Burgers Woerden profiteren als eerste van nieuwe korting op energiebelasting
Duits dorpje Feldheim draait volledig op eigen schone energie

Alles over de nieuwe korting op de energiebelasting vind je in ons Dossier Zonne-energie

Over de schrijver