Kijktip Tegenlicht: 3D printen als nieuwe industriële Revolutie

Dalende kosten van materialen, gereedschappen en de beschikbaarheid van alle informatie zorgen ervoor dat iedereen zijn eigen fabrikant, ontwikkelaar en ondernemer kan worden. Is dit de nieuwe omgekeerde massaproductie en de start van een nieuwe industriële revolutie? Dat vraag het VPRO programma Tegenlicht zich af en wijdde een aflevering wijdde aan de belofte van 3D printen.

Volgens Jeremy Rifkin staan we aan de vooravond van een nieuwe Industriële revolutie. De bekende publieke denker sprak in een eerdere Tegenlicht aflevering al over de aanstaande Power to the People revolutie. 3D printen kan deze teweeg brengen. Zelfs het kapitalisme zal een kleinere rol spelen, omdat mensen zelf, goedkoop hun eigen producten.

Hoewel er nog vragen zijn rond de milieuvriendelijkheid van 3D printen (er wordt vaak plastic gebruikt als bronmateriaal) biedt de technologie ook veel kansen op een groenere economie. Zo kunnen onderdelen gemakkelijk gemaakt worden, waardoor apparaten langer kunnen functioneren. Ook worden producten lokaal geproduceerd, waardoor ketens korter worden en er minder CO2 uitstoot is. Sommigen denken zelfs dat 3D printen het einde van armoede zal betekenen.

Bekijk hier de aflevering van Tegenlicht, “De nieuwe makers”:

Bron: Tegenlicht

Lees ook
[adrotate group=”2″]

Over de schrijver