Kijktip Tegenlicht: controversiële anti-schaliegasdocu “Gasland”

Foto: Gasland
Foto: Gasland

Vanavond zendt Tegenlicht de controversiële film Gasland uit. Deze documentaire annex roadmovie volgt filmmaker Josh Fox die zelf een stuk grond heeft waar hij een gaslease voor kan krijgen: bedrijven mogen dan tegen betaling in zijn tuin boren. Hij gaat allerlei boorputten af, en raakt overtuigd van de negatieve gevolgen van de schaliegaswinning in de Verenigde Staten. Gasland veroorzaakte bij verschijnen veel ophef. De beelden waarbij een bewoner die vlak naast een schalieboorput woont, zijn water in brandt steekt, zorgden dat veel Amerikanen zich tegen de schaliegasboringen keerden.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Wordt schaliegas na huizen- en bankencrisis onze volgende financiële zeepbel?
Gallery: De gevaren van schaliegas
Van de website: “In GASLAND reizen we door de VS met Fox die, door het leasecontract dat hij kreeg opgestuurd, nieuwsgierig werd naar de ervaringen van mensen die al voor het geld zijn gezwicht. Het is geen reis door Amerika waar je vrolijk van kunt worden. Tal van mensen hebben op zijn minst drinkwatervervuiling, en anders wel gezondheidsklachten of onverkoopbaar land. Onderweg blijkt de stoet van benadeelden die door de Gascowboys wordt achtergelaten, alsmaar groter. En als duidelijk wordt hoe de boorbedrijven het met de politiek geregeld hebben, dat alle booractiviteiten van de normale milieuregels zijn uitgezonderd, houdt Fox het voor gezien; er komt geen handtekening onder het contract.”
Tegenlicht zendt de documentaire nogmaals uit vanwege de actuele discussie over schaliegas in Nederland. Overigens kan je de docu ook online bekijken:

Mocht je de film persé vanuit je luie tv-stoel willen bekijken, dit zijn de uitzenddetails:
Datum: donderdag 6 juni.
Tijd: 23:45 uur.
Zender: Nederland 2
Bron: VPRO

Over de schrijver