Kijktip Tegenlicht: Gratis geld voor iedereen

Foto: Flickr, Images Money
Foto: Flickr, Images Money

Stel dat iedereen een basisinkomen zou worden geschonken, zonder voorwaarden. Zal dit dé oplossing zijn tegen het verdwijnen van werkgelegenheid of is het slechts een idee dat de overheid klauwen met geld gaat kosten? Tegenlicht zocht uit wat er gaat gebeuren als we een basisinkomen zouden invoeren in Nederland. Of het uitvoerbaar en betaalbaar is, is te zien in de onderstaande documentaire.

In het Canadese dorp Dauphin kregen duizend mensen (één derde van de bevolking) tussen 1974-1978 zo nodig een aanvullende uitkering, zonder tegenverplichtingen. Wat bleek? De deelnemers bleven grotendeels werken of gingen meer studeren en ze waren minder vaak ziek of depressief. Tegenlicht regisseur Shuchen Tan toog naar Canada en sprak met projectleider Ron Hikel, onderzoekster Evelyn Forget en families die toentertijd deelnamen aan het sociale experiment.

Wat zou er gebeuren als we de bevindingen van dit Mincome project doortrekken naar Nederland anno 2014? Samen met econoom Marcel Canoy, voormalig adviseur van Barroso, berekent Tegenlicht wat invoering zou kosten: is het haalbaar en betaalbaar? Daarnaast wordt er een kijkje genomen bij de Vereniging Basisinkomen, waar twee generaties elkaar vinden in de eerste kiemen van wat onze sociale toekomst zou kunnen worden.

Bron: Tegenlicht

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Delen 2.0: Met brievenbusstickers aangeven welke spullen je kunt uitlenen
Supermarkten romantiseren boerenleven te veel

Over de schrijver

4 gedachten over “Kijktip Tegenlicht: Gratis geld voor iedereen”

  1. Pingback: Politieke partij wil €1.000 basisinkomen voor iedereen | hetkanWel.nl

  2. Pingback: Wageningen en Nijmegen gaan mogelijk gratis geld uitdelen | Soef

  3. Pingback: Wageningen en Nijmegen gaan mogelijk gratis geld uitdelen - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.