Kijktip Tegenlicht: van wie zijn de zaden van de wereld?

Tegenlicht Over De Global Seed Vault. Foto: Tegenlicht
Tegenlicht Over De Global Seed Vault. Foto: Tegenlicht
Vanavond laat VPRO’s Tegenlicht een bijzondere plek zien: de Global Seed Vault (Wereldwijde Zaden Kluis), ook wel Doomsday Vault genoemd. In deze ruimte die bestand is tegen aardbevingen, kernrampen en overstromingen worden bij een temperatuur van 20 graden onder nul zoveel mogelijk soorten zaden verzameld. De zaden vormen een back-up voor als de wereld getroffen wordt door groot onheil of er onverhoopt een soort plant verdwijnt.
Rond de kluis is echter een patstelling ontstaan: want van wie is het zaad eigenlijk? Grote bedrijven patenteren steeds meer soorten zaden. En ontwikkelingslanden komen erachter dat speciale gewassen een soort groen goud zijn.
Tegenlicht belicht deze kwestie die diep ingrijpt op de manier waarop wij de komende decennia de wereldbevolking zullen voeden.
Tegenlicht: “Diep verstopt in een massieve berg op het onherbergzame Spitsbergen bevindt zich de belangrijkste kluis ter wereld: de Global Seed Vault. Het is er 20 graden onder nul, bestand tegen aardbevingen, overstromingen, raketaanvallen en nucleaire rampen. Het is de Ark van Noach van onze voedselproductie met de grootste diversiteit aan zaden van de hele wereld, een back-up van zoveel mogelijk gewassen en de gereedschapskist voor zaadveredelaars. Dit is van levensbelang, want in 2050 zijn er 9 miljard monden te voeden. Maar het succes van de kluis toont ook haar keerzijde. Met de toenemende strategische betekenis van zaad is de fundamentele discussie op gang gekomen over de vraag: van wie is het zaad eigenlijk?”

Tegenlicht, 11 november om 21:00 op Nederland 2
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Kijktip Tegenlicht: De opmerkelijke relatie tussen Shell, Iran en Den Haag
Kijktip Tegenlicht: Generatie Flex herondekt oude waarden in de crisis

Over de schrijver

1 gedachte over “Kijktip Tegenlicht: van wie zijn de zaden van de wereld?”

Reacties zijn gesloten.