Kijktip: Wat we kunnen leren van koeien

Francisco van Jole. Foto: Joop.nl
Francisco van Jole. Foto: Joop.nl
Francisco van Jole ontdekt de ontroerende film Moo Man. Hij legt uit waarom deze documentaire een must see is.

Koeien zijn de olifanten van de polder. Heilig wil ik ze niet meteen noemen maar koeien hebben wel iets mysterieus. Alsof ze weet hebben van een geheim dat wij niet kennen. Die blik, die jaloersmakende bedaardheid.

Meestal zie ik ze alleen door m’n autoruit als ik over de snelweg aan ze voorbij raas. Als er niemand anders te zien is, toeter ik wel eens en zwaai dan als er zo’n enorme reuzin opkijkt van het grazen. Vaak zwaait er een staart terug.

Foto: still uit moo man
Foto: still uit moo man
Gisteravond spotte ik op Netflix de documentaire The Moo Man, een hartverwarmende, vrolijke film over de Engelse melkveehouder Stephen Hook die weigert mee te gaan in de industriële gekte en op zijn boerderij een kleine kudde van zo’n 55 koeien houdt. Een boer moet er tegenwoordig minstens 150 hebben, legt hij uit. (In Nederland wonen er trouwens gemiddeld 87 op een boerderij). Hook ziet die enorme aantallen niet zitten, want dan zijn het er te veel om de dieren persoonlijk te kennen. En Hook kent zijn koeien alsof het zijn eigen kinderen zijn. Sterker nog, omdat zijn gezin goeddeels buiten beeld blijft zie je hem ook echt als de pater familias van alle koeien. Hij is dol op de dieren, houdt ze langer bij zich dan nu normaal is. Dat geldt ook voor de stieren. In een industriële omgeving halen die het einde van hun eerste dag niet. Bij Hook mogen ze nog jaren rondlopen.

Als je van koeien houdt – en waarom zou je dat niet doen – is het een niet te missen documentaire, die je laat zien wat voor moois er aan het verdwijnen is, mede omdat we niet eens beseffen dat we het hebben.

Lees het hele artikel op Joop.nl

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Sharon Dijksma wil meer koeien in de wei
De nieuwste dieettrend: Voedselzandloper van Kris Verburgh

Over de schrijver