Kijktip Zembla: de perverse prikkels die leiden tot veel te veel kantoren

Foto: Facemepls, Flickr
Foto: Facemepls, Flickr

Wat moeten we doen met al die leegstaande kantoren? We kunnen natuurlijk kantoren om gaan vormen tot stadsboerderijen die groente kweken met LED licht. Maar misschien is het beter om het probleem bij de wortel aan te pakken. Het TV programma Zembla constateert dat er “perverse prikkels” zijn die tot een overschot aan kantoren leidt. Gemeentes hebben namelijk veel baat, tenminste op korte termijn, om in zee te gaan met projectontwikkelaars die dure luchtkastelen verkopen.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De voordelen van een slimme meter
De beste aanbieders van groene stroom
Van de site van Zembla: “Nederland staat vol met grote gebouwen en kantoren die leeg staan. Met die lege panden kan een oppervlakte van 8 miljoen vierkante meter bebouwd worden. Dat zijn 1600 voetbalvelden, maar er zijn voor deze panden geen huurders te vinden. Grote zorgen voor De Nederlandse Bank want het zijn vooral de banken en pensioenfondsen die miljarden hebben gestoken in deze inmiddels lege gebouwen waarvan de waarde nu minder is dan de hypotheek die er op rust. Toch gaan vooral gemeenten onverstoorbaar verder met hun bouwdrift. ZEMBLA onderzoekt waarom.”
Het programma wordt donderdagavond 2 mei uitgezonden, om 21.10 uur.
Bron: Zembla

Over de schrijver

2 reacties op “Kijktip Zembla: de perverse prikkels die leiden tot veel te veel kantoren”

  1. de eigenaren van de lege kantoorruimte nationaal verplichten om binnen 1 jaar tijd een huurder/huurders te vinden voor het gebouw/ ruimte, lukt dat niet dan moet de eigenaar het gebouw verbouwen voor starters en studenten.

  2. Een verwarrende vergelijking voetbalveld gaat om grondoppervlak – bij kantoor gaat het om vloeroppervlak.
    Wat is er duurzaam aan voedsel onder veel kunstlicht?

Reacties zijn uitgeschakeld.