Kijktip Zembla (donderdag): poepbacterie e.coli op 60% van vlees

E.coli In De Vleesindustrie. Foto: Still Uit Video Samsara
E.coli In De Vleesindustrie. Foto: Still Uit Youtube Video “Samsara”
Het gebeurt niet vaak dat een TV-programma al voor de uitzending tot kamervragen leidt. Toch is Zembla dat gelukt. Het onderzoeksprogramma van de VARA komt donderdag met een uitzending over de schadelijke en ziekteverwekkende poepbacterie E.coli die op 60% van al het vlees te vinden zou zijn, aldus een geïnterviewde keurmeester.
De mest komt op het karkas omdat de darmen leeggeprikt worden bij het slachten. Daardoor verspreidt de darminhoud zich over het karkas. Officieel moet dit besmette vlees ruim weggesneden worden, maar voedselbedrijven nemen het niet zo nauw om maar geen geld te verliezen.
Vandaag stelden het CDA en D66 dat er zo “snel mogelijk opheldering” moet komen over de kwestie, aldus nu.nl. Dinsdag had de verantwoordelijke staatssecretaris Sharon Dijksma al een brief gestuurd naar de kamer waarin zij aangaf dat het toezicht op de slachterijen beter moet.
De uitzending zal met een aantal pittige en bijzonder smerige onthullingen komen, blijkt uit een aantal citaten die Zembla dinsdag vrij gaf.
“Ik denk dat wij op ongeveer 60 procent van de karkassen mestbezoedeling hebben. Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of die hun messen niet schoonmaken”, aldus een keurmeester die geïnterviewd werd door Zembla.
Volgens de keurmeesters is er veel te weinig tijd om karkassen goed te inspecteren. “De kans dat wij afwijkingen, abcessen en ontstekingen, missen is zeer groot. Dus die komen in de voedselketen terecht.”
Microbioloog T.Wijtzes van onderzoekslaboratorium WFC Food Safety stelt dat mestbezoedeling een groot gevaar is voor de volksgezondheid : “Mest op het karkas vind ik ontzettend smerig. Want daar zit gewoon die E.coli bacterie in en die darmen zitten daar vol mee. E. coli heeft nu ook een aantal varianten, die zijn gewoon zwaar ziekteverwekkend. Daar kun je ziek van worden en zelfs dood aan gaan.”

Ophef over E.coli komt niet onverwacht

De ophef over e.coli in onze vleesindustrie is niet onterecht. De bacterie is immers schadelijk, en zeker voor mensen met een lage weerstand mogelijk dodelijk. Maar dat die ophef komt is niet onverwacht. Onze voedselindustrie is zo ingericht dat we dit soort schandalen met enige regelmaat zullen hebben.
Twee jaar geleden hadden we de ophef over de EHEC-bacterie, een resistente en ziekmakende bacterie die op komkommers zou zitten (wat uiteindelijk niet zo bleek te zijn) en waarschijnlijk ook een gevolg is van “mestbezoedeling”. Toen merkte de Britse columniste Joanna Blythman in The Guardian het volgende op: “Onze industriële, geglobaliseerde voedselsysteem is erop gericht om zo groot mogelijke hoeveelheden voedsel te produceren en productiviteit te verhogen, maar voor zo laag mogelijke kosten. Dus boeren en tuinders worden onder druk gezet om kosten te besparen en het niet zo nauw te nemen met de regels.” En dat is precies wat er nu opnieuw gebeurd is, alleen dan bij vleesverwerkende bedrijven.
Blythman geeft ook een tip hoe het anders kan: regionaler en op kleinere schaal produceren. “Als we willen dat ons voedsel werkelijk veilig is, moeten we erkennen dat dit alleen mogelijk is met een radicaal ander model voor voedsel en landbouw. Een model dat is gebaseerd op het grotendeels onaangeroerde potentieel van kleine schaal, met een meer regionale productie en voedseldistributie.”

Wat je zelf kunt doen om besmetting met e.coli te vermijden

E.coli en andere bacteriebesmettingen zijn vooral een probleem van de massaindustrie rond vlees. Lokale en / of vegetarische producten kunnen ook besmet raken, maar veiligheid kan op kleinere schaal wel beter gewaarborgd worden.
Voorbeelden van lokale initiatieven om anders met dieren en vlees om te gaan belichten we ook op hetkanWel:
Stedum heeft geen last van vleesschandalen dankzij dorpskoe Jacqueline
hetkanWel redacteur Frissewind: “Na Winddeler ben ik nu ook koe-deler”
K()E 7951: je vleespakket bestellen als het nog in de wei loopt te grazen
Crowdfunding voor blije varkens in de buitenlucht
Varkens en koeien in de woonwijk bekeren zelfs vegetariërs tot vlees eten
En: je kunt natuurlijk ook vegetarisch gaan eten:
De Vegetarische Slager: geen salmonella, poepbacteriën of antibiotica. Wel smaak

Over de schrijver

4 gedachten over “Kijktip Zembla (donderdag): poepbacterie e.coli op 60% van vlees”

  1. Het gaat niet alleen om vlees. We weten ook niet waar onze aardappels, onze groente en fruit en ons graan vandaan komt.
    Als we maar binnen 15 min de achterbak van de auto kunnen volladen met eten. (vanaf 4 min 34 in de video)
    Neem de tijd om eten te kopen. Ga lopend of op de fiets, dan neem je nooit te veel mee.

Reacties zijn gesloten.