Kinderen 50% minder kans op eczeem door probiotica

3913347909 A907756A0E1
Foto: Pink Sherbet Photography (Flickr)

Probiotica, oftewel goede bacteriën, doen wonderen in de darmflora. We schreven er al eerder over deze week: probiotica voorkomen dat slechte of resistente bacteriën een kans krijgen in ons lichaam. Zowel bij varkens, als bij mensen. Uit recent onderzoek blijkt nu ook dat probiotica preventief werken op huidaandoeningen als moeders tijdens de zwangerschap genoeg probiotica binnen krijgen.

Het wordt steeds duidelijker dat de micro-organismen in ons maagdarmkanaal van grote invloed zijn op de gezondheid. Niet alleen op darmklachten maar dus ook op huidaandoeningen en allergieën. Al in 2001 bleek uit een spraakmakend placebogecontroleerd Fins onderzoek (Lancet, 2001) dat kinderen later 50% minder kans op eczeem hebben als vrouwen tijdens de zwangerschap probiotica slikken. De uitkomsten werden in 2009 nog eens bevestigd door Utrechtse onderzoekers in de PandA-studie, gepubliceerd in Allergy 2009 (Bron: Fit met voeding,  2011).

Ook verminderen probiotica tijdens de zwangerschap het risico op een te vroeg geboren kind, blijkt uit een studie onder 18.888 gezonde zwangere vrouwen die deelnamen aan de Norwegian Mother and Child Cohort. Vrouwen met de hoogste inname van probiotica hadden 18% significant minder kans op een te vroeg geboren kind in vergelijking met vrouwen met de laagste inname van melkzuurbacteriën (American Journal of Clinical Nutrition 2011).

Genoeg reden dus om wat aandacht aan de bacteriën in onze darmen te besteden. Ze gedijen vooral op vezelrijke voeding als fruit en groenten en volkoren producten. De goede melkzuurbacteriën komen vooral voor in gefermenteerde producten als zuurkool, tempeh, miso en yoghurt.

Lees ook:

  1. Met probiotica krijgt EHEC-bacterie geen kans
  2. Zo eet je gezond en lekker
  3. Professor Paul van den Berg: ‘Kosten voor de gezondheidszorg kunnen 50% lager’

Over de schrijver

2 reacties op “Kinderen 50% minder kans op eczeem door probiotica”

  1. Pingback: Vitamine D en 4 andere supplementen om verkoudheid tegen te gaan » hetkanWel.nl

  2. Belangrijk is om goede bacterien in hun natuurlijke vorm in te nemen… Dus via (BioLogische) voeding waar de goede bacterien al van nature in zitten zoals Biologische Yoghurt en Kwark.

    Enkele jaren geleden overleden er namelijk zieke mensen door probiotica-drankjes. In die drankjes zaten onnatuurlijk veel melkzuurbacterien.

Reacties zijn uitgeschakeld.