5 bewezen tips om kinderen aan de groente te krijgen

Zo Gaan Kinderen Van Groente Houden. Foto: Woodleywonderworks, Flickr
Zo Gaan Kinderen Van Groente Houden. Foto: Woodleywonderworks, Flickr
Door Sandra van Kampen. Hoe krijg je kinderen aan de groente? Iedereen ziet het belang ervan, niemand heeft de oplossing in handen. Zo vroeg mogelijk laten wennen helpt, zo blijkt uit recent Wagenings onderzoek. Promovenda Coraline Barends meent dat “het creëren van een positief en vrolijk gevoel” bij groente kan helpen (Volkskrant, 25 juli). Dat is precies wat Laura Emmelkamp, initiator van het platform KeetSmakelijk, al jaren doet. “Ik wil mensen laten zien dat groente eten met kinderen niet zo moeilijk hoeft te zijn. Eigenlijk doe ik hetzelfde als McDonalds. Marketing, maar dan met linzen en knolselderij. Je moet geen groenten verkopen, maar een goed verhaal.”

Als moeder met twee peuters ervoer ze hetzelfde als alle jonge ouders. Strijd. Oorlog zelfs om ook maar iets gezond in de kindermond te doen belanden. “Op een gegeven moment gingen we zelfs apart koken voor de kinderen. Iets met ei en knakworst. De groente bleef altijd liggen. Vervolgens renden ze van tafel weg. Eten werd steeds meer een machtsmiddel. Ik vroeg me af of ze wel voldoende voedingsstoffen binnen kregen.” Toen Laura op zoek ging naar informatie, ervoer ze een enorm gat. Alle boekjes die ze erover aantrof vond ze oppervlakkig. En soms zelfs sterk gekleurd door de belanghebbende industrie. Gaandeweg ontdekte ze – door er steeds meer over te lezen – hoe het echt zat en wat zij kon doen om dat te veranderen. “Oorlog voeren verlies je als ouder. Je kunt er maar beter iets leuks van maken. Het is belangrijk dat het gezellig is aan tafel. En je moet volhouden. Uiteindelijk komt het goed. Als jij je groenten met smaak opeet, wordt het normaal. Dan doen de kinderen dat ook.”

Emmelkamp begon samen met haar partner, creative director Scato van Opstall, recepten te verzamelen. Simpele gerechten voor het hele gezin. Die groeiden uit tot boekjes. Van elk groentegerecht werd iets leuks gemaakt. Een broccolikapper, bijvoorbeeld. Een afro-kapsel dat je met je tanden in model knipt. Groene asperges die dienst doen als drakenstaarten. Rode planeetsoep met echte marsmannetjes erin. Of de slabak als schatkist die stevig dicht blijft totdat….hij voorzichtig van het slot gaat en er robijnen (granaatappelpitjes) blijken te schitteren bovenop de groene blaadjes. Na 7000 verkochte exemplaren van het eerste receptenboek en 22.000 van het Peuter Soepboek, werd het tijd voor een volgende stap. Het digitale platform http://www.keetsmakelijk.nl kwam er en de bijbehorende Engelstalige digitale app Veggi Rider werd door de Volkskrant uitgeroepen tot iPad app van de week. In de toekomst willen Emmelkamp en Van Opstall zich toeleggen op workshops, training, coaching en educatie. Of bijvoorbeeld een curriculum voor scholen schrijven. Dan zou het fijn zijn als er ook wat grote partners zoals een verzekeringsmaatschappij, meedoen.

Ook een appèl op de overheid ontbreekt niet, om meer te investeren in gezonde voeding. “Mensen hebben handelingsperspectief nodig”, schetst Emmelkamp. “Niet alleen maar kennis. Op scholen bijvoorbeeld, zouden kinderen veel actiever betrokken kunnen worden. Het zou mooi zijn als op elke school iemand voeding als taak heeft. Dan kan er af en toe gekookt worden, of moestuintjes worden ingericht. Natuurlijk, dat kost geld. Maar dat gaat de samenleving uiteindelijk veel opleveren.”

Top 5 Groentetips van Keet Smakelijk

 • Jong geleerd = oud gedaan Vanaf 4-6 maanden zijn kinderen erg nieuwsgierig naar nieuwe smaken en structuren. Die fase duurt totdat ze ongeveer twee jaar zijn. Maak daar gebruik van en bied o.a. veel verschillende soorten groente aan. Diverse smaken leren waarderen is niet alleen oergezond voor een baby/peuter, je legt ook de basis voor een heel smakelijk leven.
 • Laat kinderen zelf kiezen: Deze tip werkt vooral erg goed bij peuters, die de neiging hebben een eigen wil te ontwikkelen. Ga samen boodschappen doen en vraag bijvoorbeeld bij de groenteboer: Zullen we vanavond courgette of spinazie eten? Door je kind te laten kiezen, denkt ie dat ie de baas is en eet ie eerder zijn groente op.
 • Hou vol: ‘Niet lusten’ betekent bij kinderen vaak: ik ben nog niet gewend aan deze smaak. Als ouder moet je een lange adem hebben. Gemiddeld duurt het vijf tot tien keer voor een kind aan een nieuwe smaak is gewend. Denk dus niet: `Mijn kind lust geen avocado, want ik heb het al drie keer geprobeerd.’ Accepteer dat het soms wel tien keer duurt voor kinderen een ‘nieuwe’ groente lusten.
 • 1 wortel = broccoli in het kwadraat: Geef kinderen 10 minuten voordat ze aan tafel gaan een groentesnack. Een wortel bijvoorbeeld. Die wortel hoeft niet groot te zijn; gewoon een knabbeltje dat makkelijk weg hapt. Tien minuten later is het tijd voor de ‘echte’ maaltijd. En dit is wat er gebeurt: Aan tafel eet je kind twee keer meer groente dan gebruikelijk. Simpel en effectief, wetenschappelijk bewezen!
 • Een goed verhaal is het halve werk: Smaakvoorkeuren worden niet alleen door het eten zelf bepaald, maar ook door de sfeer aan tafel. Als het gezellig is, zullen kinderen eerder en meer eten. Laat kinderen rustig klooien met bonen en bloemkool en laat je fantasie er op los. Waar lopen die bonen heen? Hoe komt die bloemkool aan zo’n witte kleur? Een grappig verhaal doet vaak wonderen. Inspiratie nodig? Kijk dan eens verder bij Keet Smakelijk.

[author_bio]

Over de schrijver

6 gedachten over “5 bewezen tips om kinderen aan de groente te krijgen”

 1. Naast alles wat al genoemd is werkt smakken heel goed voor de wat oudere kinderen.

  Alleen bij nieuwe smaken of gerechten mag, herstel, moet er bij mij drie keer serieus gesmakt worden. Pas daarna mag je zeggen of je het lekker vindt. Probeer ook altijd om de reden van ‘lekker’ en ‘niet lekker’ boven water te krijgen. Dat maakt dat ze serieus gaan proeven en geeft jou de kans om er samen over te praten want ja, aan nieuwe smaken en texturen moet je wennen.

 2. Simpel: Je hoeft het niet lekker te vinden, maar je moet het wel proeven. Gewoon als mededeling, niet als strijdpunt. Maar dan is het duidelijk dat een ongefundeerd ‘lust ik niet’ als het nog niet geproefd is niet geaccepteerd wordt.

  Als de kinderen wat ouder zijn kun je in overleg door ieder lid van het gezin om beurten een weekmenu op(laten)stellen. En daar zaten voorwaarden aan vast. 7 dagen pasta of patat werd niet geaccepteerd, maar 3 dagen wel bijvoorbeeld. Wat je zelf hebt gekozen en geholpen te kopen en klaar te maken is veel lekkerder.

  En verder een gezellige sfeer aan tafel, aan tafel eten (en niet op schoot), met z’n allen aan tafel, niet drinken voor het eten, het zijn allemaal dingen die helpen. En consequent zijn. Zelf het goede voorbeeld geven en zo.
  Maar dat van het worteltje ga ik zeker proberen. Met mijn kleinkinderen nu. Mijn eigen kinderen hebben ook allemaal ‘lust ik niet’periodes gehad en ze lusten sommige dingen meer en andere dingen minder, maar ze hebben allemaal gezond leren eten en doen dat nu ze volwassen zijn ook.

 3. Als het mogelijk is geef jouw kind een groentetuintje ( kleinschalig) en begeleid het daarinj.
  De eerste oogst is een feest en alles zo vers smaakt 10 x beter.

 4. Vanaf 6 maand zijn kinderen pas klaar voor vaste voeding. Er wordt aangeraden tot dan exclusief borst of melkvoeding te geven. Daarna zijn wij gestart met stukjes à la rapley. Een succes! Onze dochter kan zo alle smaken en texturen op eigen tempo ontdekken. Geen gemixte prut voor haar. En geen dwang onder de vorm van een lepel in het mondje. Ze krijgt nog steeds geen suiker en enkel gezonde tussendoortjes. Alles vers.
  Ze eet alles en is verzot op gezonde dingen. Liefst van al plukt ze zelf aardbeitjes of bessen uit de tuin of een komkommer vers van de struik.
  Onze ervaring is dat posiftief omgaan met gezonde voeding en eten, je kind de kans geven om te ontdekken en ook zelf een gezond voorbeeld geven, echt werken!

 5. In mijn opvoeding ging niemand van tafel tot iedereen gegeten had. Iedereen at zijn bord leeg behalve aardappels die mocht je laten staan als het teveel was.

  Ik eet nu vrijwel alles behalve tomaat en olijven!

  Lijkt mij dat je als ouder je kind hoort te leren dat je niet zomaar van tafel rent. Dat is onddankbaar naar diegene die kookt en onddankbaar voor het voedsel.

  1. Die zgn. dankbaarheid is niets anders dan een gedwongen zindelijkheids training.
   Volwassene kunnen van natafelen genieten, voor kinderen is dat dwang.
   Treiter jezelf en het kind niet, klaar is klaar en dan willen ze spelen.

Reacties zijn gesloten.