
Terwijl wij ons druk maken over de vraag of jongens en meisjes wel samen les moeten krijgen, klinkt in de Verenigde Staten alweer de volgende zorg: kinderen zijn de laatste jaren kortzichtig en niet meer zo creatief als vroeger. Sinds 1990 zijn kinderen slechter in staat om unieke en ongebruikelijke ideeën te bedenken. Ze zijn ook minder humoristisch, hebben minder verbeeldingskracht en kunnen slechter doorbouwen op ideeën.
De Amerikaanse onderzoekers baseren zich op een studie van ongeveer 300,000 creativiteitstesten die zijn afgenomen sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw.
Wat nu? Droogt onze creativiteit op? Verliezen we de belangrijkste grondstof in de kenniseconomie van de 21e eeuw?
De experts stellen ons gerust: creativiteit is van nature aanwezig, dus het kan niet uitsterven, maar het moet wel worden aangemoedigd en gestimuleerd. Volgens educatie psycholoog aan de Universiteit van Oregon, Ron Beghetto, kan creativiteit worden onderdrukt in bepaalde contexten. Voorbeeld daarvan is de huidige trend om alles gestandardiseerd te testen op scholen. Daarbij vormt de onderliggende assumptie, dat er maar een juist antwoord op een vraag is, een belemmering voor de ontwikkeling van onverwachte en nieuwe gedachten.
De situatie is niet hopeloos, we moeten kinderen in de klas alleen meer ruimte geven om met nieuwe gedachten te spelen. Zoals ze wel veel doen in de populaire online simulatie games. De onderzoekers beweren ook niet dat testen per se een barrière vormen voor de ontwikkeling van creativiteit. Scholen zouden tests kunnen ontwikkelen waarbij studenten worden uitgedaagd om te laten zien wat ze weten en hoe ze het weten.
Bron: MNN.com
Lees ook: