Kinderen van polygame vaders doen het anders

Afbeelding: soxophone-player (Flickr)

Polygamie wordt in de meeste culturen niet toegestaan, maar kan heel aantrekkelijk lijken. Herman van Veen verwoordde de voordelen van met meer vrouwen getrouwd zijn treffend in het lied ‘Uit elkaar’. “Een om mee te praten, eentje voor de sier, een om bij te slapen, en een om zo nu en dan en dan alleen voor je plezier.”

Maar uit een onderzoek dat vrijdag werd gepubliceerd in Maleisië blijkt dat polygamie in de praktijk slecht uitpakt. Mannen die met meer vrouwen zijn getrouwd, vinden het moeilijk aan de behoeften van al hun vrouwen en kinderen tegemoet te komen. Dat leidt tot ongelukkige en armlastige gezinnen.

In Maleisië mogen mannen meer dan 1 vrouw hebben. Oorspronkelijk was dit bedoeld om weduwen en wezen te beschermen, maar dit onderzoek toont aan dat polygamie een wreed verschijnsel geworden is dat ver van deze oorspronkelijke bedoeling af staat. Mannen verwaarlozen hun eerste echtgenote vaak nadat ze ook met een tweede of derde vrouw getrouwd zijn.

De polygame mannen zelf zien overigens minder problemen. Volgens de studie komt dit doordat ze hun verlangens en behoeften beter kunnen bevredigen. Zij kunnen elke nacht naar meer dan één seksuele partner gaan, terwijl hun echtgenotes elkaar aflossen.

Maar hoopgevend in het rapport is dat de kinderen van polygame mannen het voorbeeld van hun vader niet inspirerend vinden. Meer dan 90 procent van de 523 kinderen die zijn ondervraagd, zeggen dat zij zelf geen polygame relatie zullen aangaan.

Bronnen: Goed Gevoel (goedgevoel.be), Spitsnieuws

Lees ook:

Wesley Snijder, de leeuwenkoning

Meisjes van 31 – wat nou aftakeling?

Na 60 jaaar weer bij elkaar

Over de schrijver

3 reacties op “Kinderen van polygame vaders doen het anders”

 1. Zolang de vrouwen niet zo veeleisend zijn kan je je liefde goed verdelen. Zodra men echter alleen geloofd in het keurslijf van de politiek heeft poligamie of polyamorie weinig kans. Dus de eisen van landswetten zijn ook een reden van slagen.
  Verder is het zo dat veel mensen al een hoop fantaseren als ze twee of drie mensen samen zien.

  Met andere woorden kletskoek.

 2. Hallo,
  Helaas een beetje eenzijdige uitleg van de polygamie. Naast polygamie bestaat ook polyandrie en wij leven niet in Timbuktu of zo, maar in Nederland, waar "de polygamie" niet echt bestaat en in iedergeval anders heel anders wordt uitgelegd. Hier vind je het meer onder de noemer polyamorie, namelijk als het kunnen houden van meer mensen dan één, en dat dan in een(vorm van) relatie tot elkaar uitdragen ook. Wanneer daar kinderen uit worden geboren…., ik weet niet wat die daarvan meenemen, zal ook aan de vader(s) en moeder(s) liggen en aan de wijze van invulling van die relaties. Binnen Nederland komt het niet heel veel voor, maar dat wat ik weet en zie hoeft dat niet slecht te zijn, integendeel. In ieder geval beter dan de meeste kinderen van gescheiden ouders en dat zijn er nogal wat.
  Hans

 3. De reden dat arabieren meer dan èèn vrouw mogen hebben: Die vrouwen kunnen onmogelijk op dezelfde avond allemaal tegelijk hoofdpijn hebben

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020