Kinderen worden niet dommer van internet en sociale media

Foto: 360mag.nl

Internet en tv kijken maakt kinderen (en volwassenen) dom en lui, zeggen sommige wetenschappers en pedagogen. Is dat ook zo? Der Spiegel bekijkt intelligentietests van over de hele wereld en komt tot een andere conclusie.
Uit intelligentietests blijkt dat kinderen steeds scoren op deze tests. Ze hebben dus een hoger IQ. Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het cumulatieve effect van onderwijs (de ouders, grootouders en misschien ook de overgrootouders van de geteste kinderen hebben onderwijs gevolgd) en het gewend raken aan het oplossen van bepaalde vraagstukken die bij IQ-tests populair zijn. Tegelijkertijd nemen de verbale vermogens van kinderen af. Ze zijn qua puntenscore misschien intelligenter dan hun ouders, hun woordenschat en taalvaardigheid neemt minder snel toe.
Het feit dat jongeren tegenwoordig vaak korte berichten lezen en schrijven, via Facebook, Twitter, sms en WhatsApp, zou daar debet aan kunnen zijn. Jongeren lezen over het algemeen geen dikke boeken of lange tijdschriftartikelen. Een bekende expert van IQ-tests, James Flynn, vindt dat geen reden tot paniek. Jongeren en kinderen passen zich volgens hem aan de nieuwe, snellere wereld van digitale media.
Op de lange termijn is het gebruik van computers en alles wat daarbij hoort wel heel goed voor het geheugen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat senioren die computers hebben gebruikt 30 procent minder kans lopen om dement te worden.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Modern Europa heeft nieuw elan nodig
Voor Hollande is Europa taboe
Mitt Romney maakt kiezers Obama belachelijk

Over de schrijver