Kinderen worden windexperts in het WindLab

Schoolklas uit Nieuw Vennep opent het WindLab(Gesponsord partnerblog) Vlakbij het westelijk havengebied van Amsterdam is het WindLab van Eneco geopend. Basisschool-leerlingen ervaren hier op een inspirerende manier de kracht van de wind en de voordelen van windenergie. Onderdeel van het lesprogramma is een bezoek aan een echte windmolen. Eerder stond het windlaboratorium bij een windmolenpark in Etten-Leur. Daar volgden gedurende anderhalf jaar bijna 4.000 basisschool-leerlingen uit heel Nederland een programma over windenergie.

Windenergie wordt snel belangrijk in Nederland. In 2018 rijden bijvoorbeeld alle treinen in ons land op windenergie van Eneco. Veel basisschool-leerlingen uit groep 7 en 8 kijken dan ook niet meer op van windmolens in het landschap. „De jonge generatie staat heel erg open voor nieuwe ontwikkelingen”, zegt Katja Langen, directeur Wind op land bij Eneco. Ondertussen doet ze haar jas een knoop verder dicht, omdat er een straffe wind waait over het industrieterrein vlakbij Ruigoord. „Hoe kan je dat mooier stimuleren dan kinderen hier uitnodigen en ze de kracht van windenergie te laten ervaren? Zo willen we het denken van de nieuwe generatie over energie activeren.”

Nederland één van de winderigste plaatsen ter wereld

Een speciale gast bij de opening van het WindLab is Kevin Langeree. Als wereldkampioen kitesurfen kent hij als geen ander de kracht van onze wind. Ontspannen vertelt hij over zijn ervaringen: „Ik heb op veel plaatsen in de wereld gesurft, maar ik durf wel te stellen dat Nederland één van de winderigste plaatsen ter wereld is.”

Katja Langen, directeur wind op land bij EnecoVeel scholen blijken graag te willen ontdekken hoe we dit unieke kenmerk van ons land kunnen omzetten in schone energie. Eneco heeft daarom de openingstijden aan het WindLab verdubbeld van twee naar vier dagen per week. Deze belangstelling is opmerkelijk aangezien de weerstand tegen windmolens op sommige plaatsen in Nederland ook sterk is. „Dat speelt bij jongeren niet”, zegt Katja Langen. „Zij staan veel meer open voor het nieuwe landschap, zij groeien er mee op. Begeleiders zijn soms wel kritisch. Wij begrijpen dat ook, want bij elke verandering moet je wen-tijd inbouwen.”

Interactief lesprogramma over windenergie

Samen met andere partijen heeft Eneco een interactief lesprogramma voor het WindLab ontwikkeld. De lessen in het koepelgebouw vlakbij windmolenpark Afrikahaven worden gegeven door medewerkers en oud-medewerkers die zijn opgeleid tot professioneel WindGids. Zij maken van basisschoolleerlingen uit groep 7 of 8 Windexperts. De kinderen leren bijvoorbeeld dat een windmolen 323000 kilo weegt, net zo zwaar als 80 olifanten. Ook leren ze de eenheid voor energie beter te begrijpen: de kilowattuur. Wist je dat je met één kilowattuur energie 30 minuten kunt stofzuigen, 6 uur televisie kijken of drie maanden je smartphone gebruiken? Daarnaast ontwerpen kinderen zelf een windmolen die ze met behulp van proeven testen in het WindLab.

Investeren in verduurzaming en educatie

Nederland wil het energieverbruik fors verduurzamen en daar zijn onder andere veel windmolens voor nodig. Want met schone energiebronnen zoals wind kunnen we ons zelf en volgende generaties verzekeren van energie die niet vervuilt of opraakt. Windenergie is daarbij de goedkoopste vorm van hernieuwbare energie.

De komst van het WindLab naar Amsterdam is onderdeel van een strategische samenwerking die Eneco en Havenbedrijf Amsterdam zijn aangegaan. Beide bedrijven willen hiermee de energietransitie versnellen door te investeren in kennisoverdracht en bewustwording. „De jeugd heeft de toekomst”, zegt Katja Langen, „net als duurzame energie.”
De lessen van het Windlab zijn gratis te volgen. Via windlab.eneco.nl kunnen scholen zich aanmelden.

Over de schrijver