Kinderopvang moet gratis

Er is nog maar net een nieuwe Wet op Kinderopvang ingevoerd, of er wordt al weer een verandering voorgesteld. Op Binnenlandsbestuur.nl staat vandaag een pleidooi voor gratis kinderopvang.
Voor veel hardwerkende ouders die een groot deel van hun salaris naar kinderdagverblijven zien vloeien, is dit natuurlijk een veelbelovende ontwikkeling. Maar niet alleen voor hen, want de Invent-groep, een advies-commissie van staatssecretaris Ross, meent dat de hele maatschappij baat heeft bij gratis kinderopvang.
Dat bespaart op termijn namelijk kosten voor zorg, speciaal onderwijs en justitieel ingrijpen. De commissie baseert zich op Amerikaans en Canadees onderzoek. In de VS levert elke geïnvesteerde dollar bijvoorbeeld 7 dollar winst op.
Gratis kinderopvang in combinatie met pedagogische programma’s en opvoedingsondersteuning blijkt de beste garantie om te voorkomen dat baby’s later relschoppers worden. Want kinderen die al jong bij de opvang worden gebracht, vertonen later minder vaak crimineel gedrag en halen sneller hun diploma’s.

Gratis kinderopvang is bovendien voor iedereen toegankelijk. Ook voor allochtonen, voor wie de crèche nu vaak onbetaalbaar is waardoor al vroeg een ‘zachte apartheid’ plaatsheeft, aldus hoogleraar Hermans vandaag in Trouw. Zo hebben we met ‘gratis kinderopvang’ meteen ook een heel nieuw geluid in de integratie-discussie. Wel verfrissend na het geschreeuw over ‘het uitzetten van imams’ en het ‘aanpakken van de dubbele nationaliteit’.

Links:

Over de schrijver

3 reacties op “Kinderopvang moet gratis”

  1. Lijkt mij een uitstekend plan! Ik merk nu al dat mensen er toch aan onderdoor gaan, die kinderopvang is gewoon te duur. En niet iedereen heeft een netwerk van vrienden, vriendinnen, ooms, tantes, opa’s en oma’s om dit gat te dichten.

Reacties zijn uitgeschakeld.