Kinect betekent doorbraak voor autistische jongen

foto: videostill you tube promo kinect

Kind met autisme maakt connectie met Kinect, een nieuw controller-loze bewegings-registratie spel voor de Xbox 360. Toen Kyle’s vader John Yan een Xbox Kinect aanschafte, had hij geen idee dat dit zo’n positief effect zou hebben op zijn autistische kind.
Yan schrijft recensies over games op de website Gaming Nexus. Aanvankelijk was hij weinig enthousiast over de Xbox 360 Kinect motion controller. Maar als games recensent moest hij er toch een kopen.

Autisten hebben vaak moeite met knoppen

Zijn vierjarige autistische zoon Kyle bleek onverwacht makkelijk met het spel om te kunnen gaan. Vader John schrijft in zijn recensie dat zijn zoon altijd al interesse had voor de nieuwe spellen die hij met regelmaat mee naar huis brengt maar dat hij er zelden mee om kan gaan. Door zijn autisme heeft hij moeite met het bedienen van de verschillende knoppen, die niet in verband lijken te staan met de handelingen en gebeurtenissen op het scherm.

Bij het spel Kinect registreert een sensor de bewegingen van de speler en zet ze om in bewegingen op het beeldscherm. Je hoeft hierbij niet, zoals bij andere games, een controller in je handen te houden. Je gaat gewoon voor de sensor staan, Kinect herkent je en reageert op de bewegingen. Hierdoor game je met je hele lichaam.

‘Spel heeft nauwelijks uitleg nodig’

“Met de Kinect stak hij gewoon zijn handen omhoog en wist wat hij moest doen.” Volgens Yan is de opzet zo intuitief, dat er nauwelijks uitleg bij nodig is. Bij het spel Space Pop zei Yan tegen zijn zoon ‘fladder met je armen om te vliegen’. En al snel had Kyle door dat zijn bewegingen werden overgenomen door zijn avatar in beeld. Vader en zoon kunnen eindelijk samen spelen.

Op zijn recensie kreeg Yan veel reacties van andere ouders van kinderen met autisme, waarvan een aantal dezelfde ervaring hadden met Kinect. Geen wetenschappelijk bewijs vooralsnog maar dit kan een doorbraak zijn voor veel families met een autistisch kind.

Bron: Gaming Nexus, Xbox

Lees ook:
Medic Monday: App telt aantal calorieën op foto

Opmerkelijk onderzoek bewijst: we kunnen in de toekomst kijken

Bestelbusjes rijden 13000 kilometer zonder chauffeur

Over de schrijver