Je eten mag dan gezond en biologisch zijn, is je keukengerei het ook? Christi Veldhuis – Van Essen ergerde zich aan plastic plankjes en andere keukenartikelen van dubieuze herkomst. Daarom startte zij de webshop KitchenHugs. Hier kun je milieuvriendelijke, gezonde en fairtrade keukenartikelen kopen: van bamboe schalen en bakpapier zonder chemicaliën tot fruitmanden van kurk en ovenwanten van biologisch katoen. Christi: “Zelfs mijn boterhamzakjes zijn duurzaam.” hetkanWel interviewde deze geboren onderneemster.
Zelf zien wat Kitchenhugs allemaal verkoopt? Hier vind je de webshop
Geboren onderneemster
Christi werkt als beleidsonderzoeker bedrijf en beleid, maar begon vorig jaar naast haar werk met de webshop KitchenHugs. “Ondernemen zit in de familie,” aldus Christi, “ het idee om zelfstandig iets op te starten trok me al geruime tijd aan, maar ondernemen gaat niet alleen om het ondernemen. Ik wist dat een eigen zaak vooral moet gaan om passie en een concept waar je als ondernemer volledig achter staat en in gelooft.”
De passie voor duurzaamheid was er al vroeg, maar werd steeds sterker door levenservaringen. Zo leerde een verblijf van 5 maanden aan het Sognefjord in Bergen (Noorwegen) haar dat zuinig zijn op de natuur belangrijk is.
De inspiratie voor KitchenHugs ontstond toen Christi een week ziek thuis zat met een flinke bijholteontsteking. “Als je weinig anders kan, dan ga je eens goed nadenken: welke aspecten gaan goed in mijn leven, en wat ontbreekt er nog? Dat was het moment dat dingen op hun plek vielen en ik besloot om voor mezelf te beginnen.”
Van verantwoord bakpapier tot fruitmand van kurk
“Je ziet dat er veel aandacht is voor biologisch eten en drinken, maar veel minder voor de artikelen waar eten in bereid en geserveerd wordt, en waar de keuken mee schoongemaakt wordt.”
Christi neemt bakpapier als voorbeeld: “Hier kunnen schadelijke chemicaliën op zitten. Ik zoek dan naar het alternatief waar je dat minder of niet bij hebt.” Een van haar favoriete merken is If You Care, dat helemaal geen chemische producten gebruikt om bakpapier te maken. Ook het aluminiumfolie van dit merk wordt gemaakt uit gerecycled aluminium.
“Ik verkoop ook papieren boterhamzakjes gemaakt van houtpulp uit Zweedse bossen met een laagje soja wax om het luchtdicht te maken, deze zijn 100% biologisch afbreekbaar. Een leuk trendy alternatief zijn de herbruikbare boterhamzakjes, deze kun je lang gebruiken en aan het einde van de levenscyclus terugsturen naar producent die ze netjes recyclet. Ik vind de ‘cradle to cradle’-gedachte belangrijk: het is of volledig afbreekbaar of volledig herbruikbaar.”
“Ik heb een enorme hekel aan plastic. Dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Ik gebruik daarom verpakkingsmateriaal van zetmeel. Je kent die schuimpjes van piepschuim wel. Daarvoor gebruik ik een zetmeel variant. Kinderen van een klant hadden een heel kasteel gebouwd van deze schuimpjes. Als je ze een beetje nat maakt, plakken ze aan elkaar. Ontzettend leuk om te horen was dat! Een creatieve en leuke manier van hergebruik.”
“Ik houd van innovatieve producten. Een mooi materiaal is kurk. Een leverancier heeft daar een stof van gemaakt, waarmee je bijvoorbeeld een mand kunt maken. Deze kun je helemaal opvouwen en oprollen, maar het is wel stijf genoeg om fruit in te doen. Daar heb ik ook een babyslabbetje van. Kurk is een van de meest duurzame stoffen die er zijn. Het heeft van nature ook een antibacteriële werking, en het is een heel prettig materiaal. Ik probeer me te verplaatsen in de mensen die het product kopen: het moet praktisch zijn, lang mee gaan en mooi zijn.”
Christi vind het zoeken naar dit soort producten een leuke kant van de zaak. Soms is het echter best lastig: “Ik zou bijvoorbeeld graag siliconen bakvel voor in de oven aan het assortiment willen toevoegen. Het is echter niet biologisch afbreekbaar, maar je bespaart er wel een hele hoop bakpapier ermee. Daar twijfel ik dan over.”
Producten met hart en ziel
“Ik wil het assortiment langzaamaan uitbreiden en volledig cradle to cradle maken.Ik wil een product waar ik 100% achter kan staan: 100% veilig en 100% duurzaam. Toen ik KitchenHugs begon was duurzaamheid mijn eerste focus, later is ook fairtrade een belangrijk kenmerk geworden.”
“Mensen zeggen wel eens: ik kan zo’n product goedkoper bij een voordeelwinkel krijgen. Dan denk ik: bekijk het eens van de andere kant. Als je zo’n product zelf maakt, hoeveel zou je er dan voor willen krijgen? Iemand heeft zijn hart en ziel in dat product gelegd en daar hard aan gewerkt om voor zijn gezin te kunnen zorgen. Voor goed werk verdien je een goed loon, en deze producten verdienen dat wel degelijk.”
Zelf zien wat Kitchenhugs allemaal verkoopt? Hier vind je de webshop
KitchenHugs: de webshop waar zelfs boterhamzakjes duurzaam zijn
- Geplaatst door St. Maarten
- 18 april 2012
- Leven
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
4 gedachten over “KitchenHugs: de webshop waar zelfs boterhamzakjes duurzaam zijn”
Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Vraag eigenaren de panelen van het dak tijdens de Solar Days
Beste Ed, Ik zie geen vraag, maar ik zal toch op je opmerkingen ingaan.
Producten zijn zelden nog 100% duurzaam, dit heeft met name met het transport te maken. In een land met meer dan 16 mln inwoners hebben we nu eenmaal niet voldoende grondstoffen, en ontkom je hier niet aan. Een factor waar wel goed op geselecteerd kan worden is de hernieuwbaarheid van de grondstof, en dan is bamboe met stip een duurzaam materiaal. De bamboeproducten van KitchenHugs zijn bovendien vrij van giftige lijmsoorten, conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen, worden handgemaakt en zijn fair trade. Voor ons is het bovendien van zwaarwegend belang dat de producten lang meegaan, en ook in dat opzicht duurzaam zijn. De herkomst van het bamboe wordt voor ons gecontroleerd door het IMO, om te voorkomen dat het in belangrijke natuurgebieden wordt gekapt. Zie: http://www.imo.ch/index.php?seite=imo_index_en
Met betrekking tot de opmerking over soja-wax, neem ik aan dat je refereert aan soja dat verbouwt wordt op gekapt regenwoud grond? De soja die in de If You Care producten wordt verwerkt, wordt door Amerikaanse boeren verbouwd, en dient ter vervanging van paraffine op basis van petrochemische producten. De soja is 100% biologisch afbreekbaar, niet giftig en hernieuwbaar. Zie ook http://www.ifyoucare.com/why-soybean-wax
Met vriendelijke groet
Christi
Leuk die waterflesjes, goed alternatief voor plastic flesjes uit de supermarkt!
"Duurzaam"is hier vnl dom. Soja, bamboe, uit Verweggistan. Tamelijk kortzichtig.
Reacties zijn gesloten.