Kiwi-gembersap en 7 andere heilzame drankjes tegen alledaagse kwalen als misselijkheid, verkoudheid en aften

In de strijd tegen verkoudheid, aften, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en hoest laat je je algauw overhalen tot drankjes en pilletjes uit de tv-reclame. Maar wist je dat je voor deze kwalen ook zelf een heilzame drankjes (smoothie of kruidendrank) kunt maken? Hieronder 8 gezonde drankjes die helpen tegen veel voorkomende klachten.

heilzame drankjes bij verkoudheid

Een kiwidrankje vol met natuurlijke vitamine C
Twee kiwi’s, een kwart ananas, een sinaasappel (zonder pitjes), een centimeter verse gemberwortel. Alles geschild en in stukjes in de blender, met een half mespuntje cayennepeper.

Bij aften

Meloen voor de mond
Een kwart honingmeloen, ontpit, geschild en in stukjes, 90 gram witte kool in stukjes, 2 afgestreken theelepels (rode) ieppoeder, 1 eetlepel gemalen pompoenpitten. (Kun je ook zelf malen of stampen in een vijzel). Rode Ieppoeder komt van de Noord-Amerikaanse iep (Ulmus Rubra) en is te koop bij de meeste reformwinkel.

Tegen winderigheid

Venkel-en-kamillethee
Zet thee van een zakje kamillethee met 180 ml kokend water, laat een kleine venkelknol in kleine stukjes een tijdje erin trekken.

Heilzame drankjes tegen obstipatie

Sapje van appel, pruim en Aloë Vera
Twee geschilde appels, 65 g pruimen, alle ontpit en in stukjes pureren met 250 ml water en 1 theelepel (puur) aloë-verasap. Bij ernstige obstipatie: een halve theelepel psylliumvezels toevoegen, verkrijgbaar via de apotheek.

Bij diaree

Banaan met rijstmelk
Een grote rijpe banaan met 125 ml rijstmelk, 125 g biogarde of yoghurt met acidophilus (liefst geiten- of schapenyoghurt) en een mespuntje nootmuskaat in de blender. Zowel de banaan als de nootmuskaat hebben goede eigenschappen tegen diarree.

Tegen hoest

Warme sinaasappelkruidendrank
Twee grote takjes verse tijm, zes verse salieblaadjes, grof gehakt laten trekken met 250 ml kokend water, 1 theelepel biologische honing (niet verhit tijdens productie), een uitgeperst teentje knoflook, sap van een grote sinaasappel en vier druppels vloeibare Echinacea. (Je kunt ook een kwart van de aangegeven dosis Echinacea voor volwassenen aanhouden). Salie is vers of gedroogd te koop op de markt of bij de supermarkt. Echinacea is te verkrijgen bij de reformwinkel.

Tegen misselijkheid

thee van gember en korianderzaad
Een centimeter fijngesneden verse gember en een theelepel korianderzaad een tijdje laten trekken in 250 ml kokend water. Gember is vanwege zijn bloedverdunnende eigenschappen beter niet te gebruiken in combinatie met Aspirine.

Heilzame drankjes om eetlust te stimuleren

Sapje van grapefruit, citroen en gember
Een halve grapefruit, een kleine citroen, een appel, alle geschild, ontpit en in stukken in de blender met een centimeter geschilde verse gember.
Minstens zo gezond en ook nog eens veel lekkerder dan de bittere pilletjes van de drogist!

Over de schrijver