Klaslokaal met fitnessapparaten groot succes

Foto: Hotel De La Paix Genève, Cc By-Sa 2.0
Foto: Hotel De La Paix Genève, Cc By-Sa 2.0
Veel volwassenen hebben vaak geen tijd om te lezen omdat ze te druk zijn. Een van de weinige momenten voor Scott Ertl om te lezen is tijdens het sporten op de sportschool: fietsend op een hometrainer kreeg hij een idee voor een nieuw klaslokaal met fitnessapparaten.

Read and Ride
Ertl, raadgever voor een basisschool in North Carolina, bedacht dat kinderen het misschien ook wel leuk zouden vinden om al bewegend te lezen. De directeur van de school stond aan zijn kant en er werd besloten het een kans te geven. Ertl maakte een plan en het experiment begon met een enkele hometrainer in de hoek van een lokaal. Het bleek een succes: Ertl begreep dat er meer fietsen nodig waren. Dankzij Craigslist en aanbiedingen van garages kwam er een lokaal vol met hometrainers. Leraren schreven hun klassen in om een kwartier tot twintig minuten al fietsend boeken die de kinderen zelf meenamen te lezen. Al gauw werd het programma ‘Read and Ride’ genoemd.

Hogere scores
De kinderen van de basisschool vonden het nieuwe klaslokaal erg leuk en ze bewogen en lazen meer. Er is geen druk: de kinderen kunnen in hun eigen tempo bewegen en je kunt niet winnen of verliezen. Maar hielp het ook echt? De school haalde uit gegevens dat de leerlingen hogere scores haalden bij leestoetsen en dat ze steeds beter werden in lezen.

In de Verenigde Staten zijn er verspreid over dertig staten Read and Ride-lokalen. Niet alleen hometrainers worden gebruikt: er zijn ook een soort skippyballen die worden gebruikt in plaats van stoelen, ‘Bouncy bands’ (een andere vondst van Scott Ertl) en crosstrainers voor onder een schooltafeltje.

Bron: Upworthy

Foto: Hotel de la Paix Genève, CC BY-SA 2.0