Kleding die je huid beschermt en het klimaat spaart

Textiel van bamboe wint steeds meer terrein. Niet zo gek als je bedenkt dat kleding van bamboe antibacterieel, UV-werend, zacht en ademend is. Daarnaast heeft het een lage milieu-impact. Helemaal als je het vergelijkt met katoen.  

Geen bestrijdingsmiddelen

Bamboe is een bijzondere plant, of eigenlijk een grassoort. Op een zonnige plek kunnen ze wel een meter per dag groeien. En daar is weinig ruimte voor nodig; een klein oppervlakte is genoeg. Nat of droog? Dat maakt de plant niet veel uit. Kunstmest, water of pesticiden zijn ook overbodig. Bamboe heeft namelijk van nature een antibacteriële stof in zich. Hierdoor beschermen ze zichzelf. Een ander voordeel is dat bamboe grote hoeveelheden koolstofdioxide opneemt en tot wel 35 procent meer zuurstof produceert dan een boom van dezelfde omvang.

Kleding van bamboe

Dat bamboe gebruikt kan worden in de bouw, dat wisten we al lang, maar kleding van bamboe is een relatief nieuwe ontdekking. Er zijn verschillende technieken om de bamboevezels om te zetten in garen. De meest milieuvriendelijke methode is, door de plant te pletten en natuurlijke enzymen in te zetten om de stengels te veranderen in een papperige massa. Een machine kamt vervolgens als het ware de vezels, om ze daarna tot garen te spinnen. Deze garen kunnen zijdezacht of iets steviger zijn, afhankelijk van waar het voor gebruikt gaat worden. Er is ook een snellere, chemische methode om van bamboo vezels te maken.

Ademende stof

Door de eigenschappen van de vezels is kleding van bamboe heel comfortabel en praktisch. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor bamboe ondergoed, want het is zacht en ademt goed. In de stof zitten minuscule gaatjes, waardoor het zweet gemakkelijk absorbeert en verdampt. Daardoor voelt het lekker warm in de winter en koel in de zomer. De stof is antistatisch, kreukt minimaal, kan gewoon in de wasmachine en droogt snel.

Antibacterieel en UV filter

Bamboevezels bevatten van nature een antibacteriële stof en een UV filter. Deze eigenschappen zitten ook in de kleding en beschermen je tegen de zon en voorkomen vieze luchtjes. Je hoeft je dus geen zorgen te maken in de sportschool. En ook mensen met een allergie of gevoelige huid kunnen bamboekleding dragen.

Bamboe versus katoen

De productie van kleding van bamboe is een stuk milieuvriendelijker dan dat van katoen. Voor de productie van een katoenen spijkerbroek is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig. Voor een shirt van bamboe 1.000 liter water. In de onderstaande infographic vind je alle eigenschappen van bamboe op een rij.
Alle Eigenschappen Van Bamboe Op Een Rij
Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Bamboo Basics.

Over de schrijver

9 gedachten over “Kleding die je huid beschermt en het klimaat spaart”

  1. Nou ja, ondanks dat dit bericht (ind)direct bij Bamboo basic vandaan komt en er hier leuk wordt verteld over de natuurlijke enzymen staat er op hun eigen website gewoon dat ze de chemicalien methode gebruiken. Uiteindelijk is het gewoon viscose/rayon en niks meer antibacterieel dan normale viscose die van hout of katoen word gemaakt. Blijft dan over dat bamboe wel veel natuurvriendelijker groeit. Marketingtechnisch erg leuk dus maar of het echt zoveel beter is is de vraag.

   1. Dank je wel Joris. Ik voel me wel een beetje bedonderd nadat ik aardig wat bamboe ondergoed heb gekocht, denkende dat ik milieubewust en duurzaam bezig was. Juist omdat ik zo bewust een keuze maak.

    1. Hoi Hedwig, het klopt dat het verkrijgen van bamboeviscose een chemisch proces is. Maar op dit moment ontwikkelen wij een closed-loop proces voor onze producten, waarbij de chemische middelen hergebruikt worden of zelfs zo bewerkt worden dat het niet schadelijk is voor het milieu. Op zeer korte termijn zullen al onze producten op deze duurzame en milieubewuste manier geproduceerd worden.

    2. Graag gedaan Hedwig, dat is helaas in deze tijd heel vaak het geval. Iedereen duikt keihard in de nieuwe trends en brengt het graag als het gouden ei voor toch wel gewoon eigen commercieel gewin. Ik loop hier vaker tegenaan bij het zoeken naar producten voor onze winkel in natuurlijke cosmetica. Lees altijd iets verder dan de website van de verkoper /fabrikant en bij voedingsmiddelen en cosmetische producten even de ingrediënten lijst checken. In weet dat het tegenwoordig niet makkelijk meer is om een goede keuze te maken want zelfs het voedingscentrum kun je niet blindelings volgen als je echt gezond wilt worden/blijven.

 1. “De meest milieuvriendelijke methode is, door de plant te pletten en natuurlijke enzymen in te zetten om de stengels te veranderen in een papperige massa.”
  Volgens mij worden vaak juist sterke chemicalien gebruikt voor dit proces omdat dit sneller en goedkoper is. Hoe weet je nou welke methode er gebruikt is? Want dit is wel heel erg bepalend. Dus een lofzang over bamboe textiel is nog niet helemaal op zijn plaats lijkt mij gezien op deze manier mensen vaak juist eindigen met bamboe producten die op een minder millieuvriendelijke manier zijn gemaakt.

  1. En zoals op website van Bamboo basic te lezen wordt hun textiel waarschijnlijk ook op de chemische wijze geproduceerd. Ook al wordt dit steeds meer verbeterd zijn er bij dit soort “nieuwe” innovatieve producten altijd een hoop cowboys op de markt die uiteindelijk voor het geld kiezen en dus ook voor de goedkoopste (maar ook meest vervuilende) productiemethodes.

  2. Hoi Joris, wij begrijpen jouw kritische blik op het verwerkingsproces van bamboeviscose. In vergelijking met katoen zitten er aan het gebruik van bamboe veel milieuvriendelijke voordelen. Het verkrijgen van bamboeviscose is op dit moment inderdaad een chemisch proces. Maar als je het verbouwen van bamboe en het productieproces van bamboeviscose afweegt tegen het verbouwen en bewerken van katoen, dan levert bamboeviscose netto minder schade op aan het milieu.
   Wij werken continu aan een nog milieuvriendelijkere verwerking van bamboeviscose. Op dit moment zijn wij bezig met het ontwikkelen van een closed-loop proces voor onze producten, waarbij de chemische middelen hergebruikt worden of zelfs zo bewerkt worden dat niet schadelijk is voor het milieu. Op zeer korte termijn zullen wij dit eco-friendly proces inzetten voor de productie van onze producten.
   Het is dus een kwestie van tijd voordat bamboe echt de ‘groenste’ stof wordt, zowel in groeiproces als in productieproces.

   1. Dank voor het bericht en voor het nuanceren van het onderwerp. Het lijkt mij dat er dus wel een verantwoordelijkheid ligt om eerlijk te zijn over het product en niet alleen lofzang te zingen want dit geeft een verkeerd beeld aan de consument over de complete lijn (waar dan ook vandaan) van bamboetextiel. Het is namelijk wel heel erg bepalend hoe er met de chemicalien wordt omgegaan na het gebruik hiervan. Ik kan me voorstellen dat er in bepaalde producerende landen namelijk minder netjes mee word omgesprongen dan in andere landen. . Ik heb overigens ook begrepen dat door de chemicalien ook de antibacteriele werking van de vezel teniet gedaan wordt. Jullie claimen echter wel dat de stof antibacterieel is. Wat is hierin de waarheid? En is de stof composteerbaar, of alleen biologisch afbreekbaar door bepaalde speciale processen die daarvoor ingericht moeten zijn/worden. En dus ook de producten speciaal gescheiden zullen moeten worden.

Reacties zijn gesloten.