10x kledingbibliotheek: hier kan je duurzaam kleding lenen

Langzaam maar zeker verschuift de tendens in de modewereld: van alles nieuw kopen en bezitten naar kleding ruilen, huren of lenen. Inmiddels kent Nederland zo’n 20 kledingbibliotheken, waarvan er 8 meededen aan de eerste Week van de Kledingbibliotheek, die afgelopen week plaatsvond. Het principe van zo’n bibliotheek is simpel: je leent de kleding voor een bepaalde periode en alleen als je het echt, echt, echt heel leuk vindt, kan je het ook aanschaffen. Op die manier voorkom je in ieder geval dat je een kast vol ongedragen kleding hebt, want wist je dat we gemiddeld 71% (ja, echt!) van onze kleding links laten liggen en niet dragen? Dat is omgerekend gemiddeld 2700 euro dat daar ligt te verstoffen. Zonde! Daarom zetten we 10 kledingbibliotheken voor je op een rij. Hier kan je kleding lenen en ruilen (vaak ook online).

Kleding lenen

Kleding lenen of huren is geen nieuw fenomeen. Zo bestaat het Amerikaanse bedrijf Rent The Runway al vanaf 2009 en kan je er vanaf 2016 ook je meest favoriete gehuurde items kopen. Vorige maand (oktober 2021) ging het bedrijf naar de beurs en daarmee hopen ze 270 tot 315 miljoen dollar binnen te harken. Big business dus, zo blijkt ook uit de cijfers van onderzoeksbureau Allied Market Research. Die schatten dat de wereldwijde markt voor kledingverhuur in 2023 naar schatting bijna 1,9 miljard dollar waard is. Dat zou een toename zijn van 10,6% ten opzichte van 2017. Uit ander onderzoek van ABN Amro (2018) bleek al dat 49% van de consumenten enthousiast is over het huren van spullen als alternatief voor kopen.

In Nederland was de Amsterdamse LENA bibliotheek in 2014 de eerste kledingbibliotheek waar je terecht kon voor kleding lenen. Inmiddels weten steeds meer mensen  kledingbibliotheken te vinden. Zo merken ze bij LENA dat ze van een niche naar een steeds breder publiek gaan, die vooral bestaat uit hoger opgeleide vrouwen tussen de 25 en 45. Ook kledingbibliotheek Masterpiece in Den Haag ziet een groeiend aantal klanten. “Met name voor de jongere generatie wordt het normaler om niet te betalen voor iets dat je houdt, maar voor iets dat je leent,” zegt oprichter Lieke van Schouwenburg tegen Fashion United. De verschillende kledingbibliotheken werken met verschillende systemen. Bij sommige plekken betaal je een abonnement, bij anderen betaal je alleen voor de kleding die je leent. We zetten een aantal locaties voor je op een rij. Hier kan je kleding lenen:

LENA the fashion library, Amsterdam

Drie zussen en een goede vriendin werken samen aan een mooie missie: de fast fashion-industrie laten verdwijnen. We moeten kleding op een nieuwe manier gaan waarderen, waarbij kwaliteit en duurzaamheid een vereiste is, vindt LENA. De kledingbibliotheek in Amsterdam verzamelt de mooiste parels en leent deze aan jou uit. Ze hebben inmiddels een flink aanbod van gelegenheidskleding, maar je kan er ook terecht voor kleding voor iedere dag.

Kledingbibliotheek

Masterpiece, Den Haag

Deze luxe kledingbibliotheek voor designerkleding zit gevestigd in Den Haag, maar je kan ook online gebruikmaken van Masterpiece. Je kan een abonnement kiezen, zodat je altijd unieke kleding in huis hebt. Online kies je de items, je draagt de kleding een bepaalde periode en stuurt het daarna weer terug. Masterpiece wast en stoomt de kleding en kan het daarna weer aan een ander uitlenen.

Palanta, Den Haag

Deze kledingbibliotheek focust zich, naast vrouwen in het algemeen, voornamelijk op (aanstaande) moeders en kinderen. Je vindt bij Palanta in Den Haag uitsluitend duurzame en eerlijke kledingmerken. Je kan losse kleding lenen. De collectie voor vrouwen huur je vanaf 2 weken en de kleding voor kinderen heb je minimaal 4 weken in je bezit. Ook kan je een item eventueel langer lenen.

My Dressoir, Amsterdam

Hier kan je terecht voor het lenen van exclusieve gelegenheidskleding voor bijzondere gelegenheden. Zoek je een mooie jurk? Dan is de kans groot dat je slaagt bij My Dressoir. Vanaf 30 euro kan je een jurk lenen, maar de specials kosten meestal tussen de 45 en 60 euro. Dat is inclusief verzending, terugsturen naar Amsterdam en reinigen. Kleding lenen doe je hier altijd 6 dagen.

Bij Priester, Den Haag

Bij deze fysieke winkel in Den Haag kan je kleding lenen, maar ook laten repareren of vermaken door een designer. Je vindt hier alledaagse basics, maar ook nette kleding en uitgaanskleding. Bij Priester werkt alleen met duurzame merken en Nederlandse (vaak jonge) ontwerpers.

Outfit Library Less, Arnhem

Woon je in de buurt van Arnhem? Bij de kledingbibliotheek Outfit Library Less vind je een volledige tweedehands collectie. Voor 25 euro per maand kan je zoveel kleding lenen als je wilt.

Kledingbibliotheek Gaia 23 Copy 2

Kledingbieb Gaia, Zutphen

Kleding lenen kan in Zutphen bij kledingbieb Gaia. Deze grote walk-in closet is bedoeld voor alle vrouwen die van eersteklas tweedehands en duurzame kleding houden. Voor nog geen twee tientjes per maand kun je er onbeperkt en guiltyfree mooie kwaliteitskleding ‘shoppen’. En dan hebben we het voornamelijk over lenen, want dat is leuker, maar kopen kan eventueel ook.

WAUW closet, IJsselstein

Waarom kleding kopen als je ook lid kan worden van WAUW closet uit IJsselstein. Je kan hier 4 stuks kleding lenen per keer en op die manier meedoen aan de fashion revolution én de WAUW-factor ervaren.

Iconic wardrobe

Ben jij klaar voor je ultieme garderobe? Bij Iconic Wardrobe kan je kleding lenen van duurzame en kwalitatieve luxemerken. Maar je kan ook bij oprichter Robin terecht voor het nodige stijladvies. Wel zo prettig als je niet helemaal zeker weet wat je staat en hoe je items moet combineren.

1920X1080

Borrow a brand

Deze webshop is erop gericht om de garderobe van de zakenvrouw te verduurzamen. Je kiest je favoriete kledingstuk(ken), draagt de kleding zo lang je wilt en als je klaar bent met de kleding of je bent erop uitgekeken, dan kies je weer een nieuwe outfit bij Borrow a Brand. Zo blijft opvallen betaalbaar voor elke zakenvrouw, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzame mode-industrie.

Community of Closets, Amersfoort

In Amersfoort is het kersverse Community of Closets neergestreken in de Retourboulevard (2022). Hier verhuren ze preloved items van merken die in de aanschaf over het algemeen wat duurder zijn of een uniek karakter hebben. Je kan de items trouwens ook kopen, mocht je er totaal verliefd op worden. Naast kleding lenen, kan je hier ook terecht voor het kopen van lokaal geproduceerde kleding, die gemaakt wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kleding ruilen

Eigenlijk geen kledingbibliotheek, maar een ruilwinkel. Handig voor als je geen ketting kledingruil in jouw buurt hebt maar wel wil ruilen, dan kan dat hier. Voor ieder item dat geruild wordt (in plaats van nieuw gekocht) hoeft er één kledingstuk minder geproduceerd te worden én belandt er één stuk minder op de afvalberg, dus dat is gunstig. Voor ieder item dat je hier inlevert, krijg je swaps. Met deze swaps krijg je korting op andere ingeleverde items. The Swapshop heeft één vestiging in Rotterdam, eentje in Amsterdam en een webshop.

In Eindhoven heb je het Awesome Ruilatelier waar je ook terecht kan voor het ruilen van kleding.

En in een hele andere categorie: bij de non-profit organisatie Krijg de kleertjes kan je baby- en kinderkleding ruilen. Er zijn al ruim 30 lokale ruilpunten in Nederland.

Tot slot, een duurzame kledingkast: 

Een Capsule Wardrobe is een goede manier waarop jij zelf kan bijdragen aan een duurzamere modewereld. Hiermee stel je een minimalistische en efficiënte garderobe voor één seizoen (3 maanden) samen, die bestaat uit 37 items (ondergoed en sokken niet meegerekend). Die kan je samen al gauw tot 80 verschillende outfits combineren. Hier lees je meer. Een andere gouden regel is de 30 wear rule: koop een kledingstuk alleen (ook tweedehands) als je denkt dat je het minimaal 30 keer gaat dragen. Weet je dat niet zeker? Dan is huren of lenen dus een uitkomst. 

Ken jij nog leuke kledingbibliotheken of ruillocaties? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

7 gedachten over “10x kledingbibliotheek: hier kan je duurzaam kleding lenen”

  1. Uitstekend .. Geweldig .. Ik zal een bladwijzer voor je blog maken en ook de feeds nemen … Ik ben blij zoveel nuttige informatie hier in de post te vinden, we moeten in dit opzicht meer technieken uitwerken, bedankt voor het delen.

  2. In Zevenaar (Gld) onder de rook van Arnhem zit ZevenAARDIG. De sociale onderneming biedt arbeidstraining trajecten maatschappelijk fit of werkfit maken. Als onderdeel van het “werk” dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt doen heeft ZevenAARDIG een WeggeefWinkel voor kleding, speelgoed, boeken en planten (nog in ontwikkeling). Voor 0 euros kleding halen. Ruilen kan natuurlijk ook. En de deelnemers checken de kleding en wassen het eventueel. Welkom bij ZevenAARDIG!

  3. huren voor de prijs van meerdere kledingstukken , die ik zelf kan kopen? leuk initiatief, jammer van de over de top prijzen! ik ben heel blij met de 1 euro winkel bij mij in de beurt! bijna alles 1 euro, apart rek voor ‘duurdere’ kleding van 2 tot 5 euro, en als ik er op uit ben gekeken en kleding ziet er nog goed uit, terug naar die winkel. opbrengst gaat naar jonge vluchtelingen die willen studeren. veel beter dan onder het kopje, kijk ons eens duurzaam zijn, de dubbele hoofdprijs vragen!

Reacties zijn gesloten.