Kleding van dit materiaal maakt je huid gezond

Stel je voor dat je kleding draagt van een natuurlijk materiaal, dat ademt en je huid voedt met vitaminen en mineralen. Een materiaal waar geen gif aan te pas is gekomen, geen zoet water voor is gebruikt, geen landbouwgrond en waar geen dieren voor hebben geleden. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het lijkt erop dat zeewier het op alle fronten kan waarmaken.

Natuurlijke materialen

Kleding van natuurlijke materialen is goed voor je huid. Vooral in de zomer is het prettig dat kleding vocht opneemt en je huid laat ademen. Biologisch katoen, bamboe of hennep; het zijn allemaal goede opties. Toch heeft zeewier nog een extra voordeel.

Verschillende toepassingen voor zeewier

Zeewier is een nuttige plant, want het neemt het teveel aan CO2 in de oceanen op. De werking van zeewier is vergelijkbaar met die van planten op het land. Door het opnemen van CO2 uit het zeewater, maakt zeewier het water minder zuur. Daarnaast is zeewier voedzaam en wordt het gebruikt voor allerlei industriële toepassingen, waaronder biobrandstof. Zeewier als grondstof voor textiel staat nog in de kinderschoenen, maar is veelbelovend.
Zeewier Materiaal

Geen gif en geen zoet water nodig

In tegenstelling tot alle andere grondstoffen voor textiel, is er voor zeewier geen zoet water nodig om het te laten groeien. Daarnaast groeit zeewier snel, in cycli van 90 dagen en zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Wereldwijd wordt er ongeveer 12 miljoen ton zeewier geteeld en geoogst, waarvan drie kwart uit Chinese Ocean Farms komt, die ruim 500 km2 van de Gele zee innemen.
Daarnaast is er ook overlast van zeewier. In Ierland alleen al spoelt er 100.000 kilogram zeewier per jaar aan en dat wordt nu nog verbrand.

Garen maken van cellulose

Zeewier en algen zijn geschikt om textiel van te maken, omdat ze veel cellulose bevatten en dat kan gebruikt worden voor de productie van garen. Het proces is vergelijkbaar met dat van lyocell. Lyocell is een materiaal gemaakt van cellulose uit eucalyptusbomen. Het is beter bekend onder de naam Tencel. Om van zeewier stof te maken, wordt de cellulose van zeewier gemengd met eucalyptusvezels. Zo wordt het licht, zacht, sterk en neemt het veel vocht op.

Een stof die je huid beschermt

Het mooie van de stof is dat de zeewier de voedingsstoffen behoudt en mineralen zoals jodium, magnesium en calcium afgeeft aan je huid. De antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen en omgevingsfactoren. Zo blijft je huid gezond terwijl je het draagt.
Materiaal Van Kleding

Een alternatief voor katoen

Zeewier zou op termijn een deel van de katoen kunnen vervangen, maar het staat als grondstof nu nog aan het begin. De Nederlandse ontwerpster Nienke Hoogvliet is er al ver mee. Zij zocht naar alternatieve en minder vervuilende grondstoffen voor textiel en kwam zo bij zeewier terecht. Ze schreef er een boek over en ontwikkelt garen, waarmee je kleding kunt maken. Zij ziet het als een reëel alternatief voor katoen. Laten we hopen dat ze er snel in slaagt.

Over de schrijver

3 gedachten over “Kleding van dit materiaal maakt je huid gezond”

  1. Pingback: Ligt de toekomst van voeding, plastic, brandstof en kleding in de zee? - Fair Capital Partners

  2. Zeewier neemt ook alle radioactiviteit van Fukushima op. Of zit ik hier helemaal fout. Exporteren nar het westen dat radioactief afval?

  3. Hoe zit het met dat productieproces, de manier om van een natuurlijke grondstof (zeewier, eucalyptus, bamboe, enz.) de cellulose vrij te maken en die te verwerken tot een spin- en weefbaar materiaal?

Reacties zijn gesloten.