Als een kind zo blij ben ik. Alsof ik een nieuwe broek heb, terwijl ik deze toch al jaren met heel veel plezier helemaal afgedragen heb. Letterlijk. Want er zaten slijtplekken in, die gaten werden en ervoor gezorgd hadden dat de broek maanden geleden op de stapel ‘stuk en afgedankt’ terecht kwam. Tot Mud Jeans en Mended een pilot lanceerde waarbij je jouw spijkerbroek gratis kan laten repareren bij een kleermaker in de buurt, in eerste instantie in Utrecht en Amsterdam. Baat het niet dan schaadt het niet, dacht ik, want ik had er een hard hoofd in dat deze oude lievelingsbroek weer een nieuwe lievelingsbroek zou kunnen worden. Maar het is gelukt. Daarom zet ik vandaag 5 redenen op een rij waarom jij je kleren moet laten repareren.
1.Het gaat om je lievelingsstukken
Laten we eerlijk zijn: de kledingstukken die je dag in dag uit draagt omdat het je lievelings zijn, slijten het hardst. Simpelweg omdat ze zo intensief gebruikt worden. Als er dan scheuren of gaten in komen (en dat is nooit op modieuze plekken zoals de knie), dan is het meestal een kwestie van afscheid nemen. Tenzij je het laat repareren. En dat kan nog verrassend vaak, zo bleek ook bij mijn spijkerbroek. Dus check altijd even bij een kleermaker of ze er nog iets mee kunnen doen.
2. Het draagt bij aan de schoonheid van je kleding
Niet alles is even onzichtbaar te repareren als mijn broek, maar dat kan ook juist een kans zijn. We schreven al eerder over de Britse trend om je kledingstukken zichtbaar te repareren als een soort ‘badge of honor’. Waar het vroeger een teken van armoede was om een lap stof op je knie te hebben, laat je er nu mee zien dat je zuinig bent op je kleding en de planeet en dat je creatief genoeg bent om er iets moois (en unieks!) van te maken. Sommige reparaties zien er zo mooi uit, dat je er makkelijk geld voor zou neerleggen om het kledingstuk in je bezit te krijgen. Het doet me ook een beetje denken aan het Japanse Wabi Sabi: daarin wordt een breuk of fout gezien als onderdeel van de geschiedenis van een object dat bijdraagt aan de schoonheid ervan. Zo kunnen we kleding die stuk is ook benaderen.
3. Je helpt de afvalberg te verkleinen
De look & feel van je kleding is natuurlijk belangrijk: het is tenslotte toch een soort tweede huid die je elke ochtend aantrekt en waarmee je laat zien wie je bent en waar je voor staat. Zo is het milieu één van die dingen waar ik voor sta. Door mijn kleding te laten repareren, minimaliseer ik mijn bijdrage aan de groeiende afvalberg. Wist je dat er elke seconde een vrachtwagen aan textielafval wordt gedumpt? En dat nog maar 1 procent van de textiel gerecycled wordt? Door je kleding te laten repareren, help je die afvalberg een beetje binnen de perken te houden en shift je jouw focus van consumeren naar ‘care & rewear’ zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Die broek die op mijn ‘weg te gooien’ berg lag, heeft nu weer een prominente plek in mijn kast (op de dagen dat ik ‘m niet aan heb).
4. De vraag naar nieuwe kleding neemt af
Niet alleen heb ik mijn broek van de afvalberg gered met een reparatie, maar ik heb ook ‘nieuwe spijkerbroek’ van mijn shoppinglist af kunnen halen. Omdat ik langer met mijn kleding doe die ik al heb (en dus heel graag draag, anders was de spijkerbroek niet zo versleten), neemt de vraag naar nieuwe kleding in ieder geval een heel klein beetje af. En dat geeft een fijn gevoel, want dat betekent ook een heel klein beetje minder schadelijke gevolgen van de productie van kleding voor de planeet en de mensen en dieren die er wonen. Kleine tip tussendoor trouwens: door je kleding minder vaak te wassen, slijt het minder snel en kun je dat reparatiemoment uitstellen, want minder dragen is natuurlijk geen optie met je lievelingskleren (en eigenlijk zou alles wat je hebt je lievelings moeten zijn).
5. Je bespaart er geld mee
Last but zeker not least: je bespaart geld met het repareren van je kleding. Ik hoef nu immers geen nieuwe spijkerbroek meer te kopen, omdat mijn oude (die ik al jaren heb) nog heel goed mee kan. In die zin is repareren de goedkoopste manier om je duurzaam te kleden. En denk niet dat een nieuwe spijkerbroek uit een fast fashion store een goedkopere optie is: die kwaliteit is vaak zo slecht dat de kleding na een paar keer dragen al kapot, vaal of vormeloos is en daarmee betaal je per keer dat je een kledingstuk draagt feitelijk dus meer. Hoe vaker je iets aan hebt en hoe langer je met je kleding doet, hoe goedkoper het in het gebruik wordt.
Bonus: je wordt er zen van
Van je kleding laten repareren? Nee, van je kleding repareren. Tenminste als je een beetje het geduld kan opbrengen om een avondje rustig een paar kruissteken los te laten op je broek of een bloemetje op je T-shirt te borduren. Mendfulness noemen ze het dan ook wel eens gekscherend (als variant op mindfulness). Door iets met je handen te doen, je te focussen op de steken en hier je aandacht op te focussen ben je in ieder geval weg van je scherm.
Repareer jij je kleding of laat je je kleding repareren? Deel je verhalen met ons door hieronder een reactie achter te laten.
4 gedachten over “5 redenen om je kleding te laten repareren”
Ik koop al 15 jaar nauwelijks nieuwe kleren. Ik repareer alles. Ook sokken. Ik ben eigenlijk heel materialistisch maar dan op een gekke manier; ik hou erg van mijn spullen!
Nu een zoon en een dochter en ook voor hen bijna niets nieuws gekocht; ze dragen tweedehands wollen kleren die ik vaak met vrolijke kniestukken mooi heb gemaakt. Als ik er klaar mee ben dan gaat het ook weer door naar een ander.
Van t-shirts die te klein zijn geworden of teveel gaten hebben maak ik billendoekjes voor mijn baby. Gaten in mijn broeken worden ook gerepareerd. Het is even een klusje, maar echt de moeite vind ik!
In mijn tijd, ik ben nu 76 jaar, was het de normaalste zaak van de wereld om je kleding, ondergoed en sokken te repareren. Ik doe het nog steeds, nu alleen nog van mijn man en mijzelf. Een knoop aannaaien, een sok stoppen of een naadje dichten. Gezellig aan tafel, muziekje aan en een potje thee erbij. Het bespaart je heel wat geld en het geeft een boel rust in je hoofd.
Super!!
De knop moet weer om bij de mens. Net als bij de verwarming: Is het glas halfleeg of halfvol? Geluk is een vogeltje dat weer zo snel verdwijnt als dat het gekomen is, maar tevredenheid geeft eeuwige blijdschap: We zouden als het om kleding gaat allemaal zo moeten zijn als jij!
Succes!
Ja ik repareer kleding. Maar door dit artikel kan ik nog meer behouden,want het hoeft niet mooi te zijn
Reacties zijn gesloten.