7 tips: zo herken je kleding van goede kwaliteit

Naden die loslaten, mouwen die krimpen in de was, een rits die niet sluit, of knopen die eraf vallen. Allemaal signalen van kleding van slechte kwaliteit. Goedkoop en kwaliteit gaan niet samen. Dat weten we allemaal. Een T-shirt van vijf euro kan niet van het juiste materiaal én met zorg gemaakt zijn. Maar een duur kledingstuk gaat ook niet per definitie lang mee. Hoe herken je goede kwaliteit? We geven je zeven tips.

1. Check het label

In het label staat waar en van welk materiaal het kledingstuk is gemaakt. Is het natuurlijk materiaal, synthetisch of een mix? Veel mensen hebben een voorkeur voor natuurlijke materialen, want die ademen beter en behouden vorm en kwaliteit. Ook na meerdere keren wassen. In de winkels is er alleen steeds meer synthetische kleding, of een mix te koop die sneller slijt.

Kleding Van Kwaliteit
2. Gebruik je handen

Wil je de kwaliteit inschatten van een kledingstuk? Gebruik dan je handen. Hoe voelt de stof? Is deze dun of ruw? Of juist zacht, glad en stevig? Hoe het kledingstuk voelt, zegt iets over de kwaliteit. Hoe meer vezels er in de stof van een kledingstuk zijn verwerkt, hoe langer het meegaat. Dit betekent trouwens niet dat de stof ook zwaar moet zijn. Een lichtgewicht stof kan ook ijzersterk zijn.

3. Houd het tegen het licht

Na het voelen, kun je het kledingstuk tegen het licht houden. Kun je er doorheen kijken? Dan zitten er weinig vezels in de stof en dat duidt op een mindere kwaliteit. Kun je er lastig doorheen kijken? Dan zitten de vezels dicht op elkaar en is de stof van betere kwaliteit.

4. Check de elasticiteit

Koop je een kledingstuk dat geweven is? Trek het dan heel voorzichtig een beetje uit elkaar. Veert de stof meteen mooi terug in de juiste vorm? Dan is dat een goed teken. Blijft het een beetje hangen, dan weet je wat er gebeurt als je het draagt.
Kleding Van Kwaliteit

5. Naden aan de binnen- en buitenkant

Naden die loslaten zijn over het algemeen gemakkelijk te repareren, maar het is heel vervelend wanneer dit gebeurt. Als je bij een nieuw kledingstuk niet alleen de naden en afwerking aan de buitenkant checkt, maar ook aan de binnenkant, dan weet je of het met zorg gemaakt is. Je ziet of een naad stevig is, door hem een klein beetje uit elkaar te trekken. Blijven de naden strak op elkaar zitten? Dan is het goed.
Heb je iets met een printje op het oog? Kijk dan of de patronen mooi in elkaar doorlopen. Is dat niet zo, dan is er weinig zorg aan besteed.

6. De rits

Heeft het kledingstuk een rits? Beweeg de rits dan een paar keer op en neer. Gaat het soepel? Dan is het goed. Voor broeken is een metalen rits een aanrader. Er staat vaak veel spanning op de rits van een broek en je wilt niet dat hij naar beneden zakt. Bij plastic ritsen is de kans groot dat dit wel gebeurt.
Kleding Van Kwaliteit

7. Knopen en knoopsgaten

Koop je een bloes, trui of jas? Kijk dan of de knopen goed vastzitten en de knoopsgaten mooi zijn afgewerkt. Het is een goed teken als er extra knopen en garen in de juiste kleur bij je kledingstuk geleverd worden. De producent heeft het kledingstuk dan met zorg gemaakt en wil zeker weten dat jij er lang plezier van hebt.
We hopen dat deze tips je zullen helpen bij het kopen van nieuwe kleding, zonder teleurstellingen achteraf. Heb je zelf nog tips? Deel ze dan met ons.

Over de schrijver

1 gedachte over “7 tips: zo herken je kleding van goede kwaliteit”

  1. Pingback: Tips om een mooie basisgarderobe samen te stellen - Glowofbeauty

Reacties zijn gesloten.